Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,9 δις. ευρώ αποπλήρωσε το Δημόσιο προς τρίτους

Ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 4,9 δις. ευρώ έχει αποπληρώσει το Δημόσιο προς τρίτους.

Στοιχεία που παρουσίασε πριν λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούραςκαταδεικνύουν ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει χορηγήσει από το Δεκέμβριο 2012 μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου 2013 συνολικά 5,8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή χρεών των φορέων του Δημοσίου.


Από τα χρήματα αυτά στην πραγματική οικονομία έχουν «πέσει» 4,9 δισ. ευρώ, ήτοι το 61% των 8 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την εξόφληση χρεών των φορέων.


 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως κάποιες δαπάνες παρουσιάζουν προβλήματα κανονικότητας και νομιμότητας. Δηλαδή μέρος των δαπανών είναι υπό αμφισβήτηση από τους φορείς και οι υποθέσεις εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη.


Σύμφωνα με τον ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, παρότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εκκαθαριστεί το υπόλοιπο των οφειλών του 2011, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι ενδέχεται να υπάρξει μη απορρόφηση του συνόλου της ειδικής μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, και προκειμένου να αξιοποιήσει τους πόρους που έχουν εξασφαλιστεί για το σκοπό αυτό (8 δισ. ευρώ), επιδιώκει την κατανομή της υπολειπόμενης χρηματοδότησης για την αποπληρωμή και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν το 2012.


www.tovima.gr