Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Σύμπραξη φαρμακοποιών Αιτωλοακαρνανίας

  
Αγαπητοί συνάδελφοι,καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων του κλάδου μας τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο, θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε τη δική μας πρόταση για το μέλλον του Φ.Σ. Αιτωλοακαρνανίας και του επαγγέλματος-λειτουργήματός μας εν γένει.

  Η πρόταση μας στηρίζεται αποκλειστικά στην αγάπη για την επιστήμη που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε, καθώς και στην αγωνία για την επιβίωση του Ελληνικού Φαρμακείου. Πρόθεσή μας η προσπάθεια αυτή να μη προσδεθεί σε κανένα κομματικό άρμα,  να συνεργαστούμε ειλικρινά με όλους, χωρίς όμως να φοβηθούμε και να συγκρουστούμε αν αυτό καταστεί αναγκαίο. Μοναδικός  γνώμονας το συμφέρον των μελών του συλλόγου.




 Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των συναδέλφων προς τα συλλογικά μας όργανα, είτε αυτά είναι σε τοπικό επίπεδο, είτε σε πανελλαδικό. Η στάση της ηγεσίας του ΠΦΣ στις περσινές κινητοποιήσεις μας, αλλά και η άνευ όρων σύμπραξη και τοπικών συλλόγων, δίχασαν τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας ισχυρό χτύπημα στο κύρος της συλλογικότητας και το δικαίωμα εκπροσώπησης του κλάδου από τα συνδικαλιστικά μας όργανα. Εξάλλου μια σειρά λαθών σε εκτιμήσεις και χειρισμούς, έφεραν σήμερα τους φαρμακοποιούς με την πλάτη στον τοίχο, αφού κάθε μέρα χάνουμε εργασιακά και επαγγελματικά μας κεκτημένα. Η διείσδυση κομματικών κέντρων στην ηγεσία του ΠΦΣ, καθώς και η κάθε είδους αγκύλωση που αυτή συνεπάγεται, οδήγησαν πολλούς συναδέλφους στο να γυρίσουν την πλάτη στη συλλογικότητα. Δηλώνουμε απερίφραστα, ότι είμαστε αντίθετοι σε τέτοιες συμπεριφορές και δεσμευόμαστε ότι κάθε προσπάθεια χειραγώγησής από τέτοιου είδους κέντρα θα μας βρει αντιμέτωπους.


Πριν αναλύσουμε τις θέσεις μας για τη λειτουργία και τη στάση του δικού μας συλλόγου κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε σε μερικά ζητήματα που ξεπερνούν το μέγεθος του συλλόγου μας, αλλά πρέπει σίγουρα να συνυπολογιστούν από όλους μας στις κρίσιμες εκλογές που έπονται.

ΓΕΝΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
1.     Η οικονομική και διοικητική κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ δεν εμπνέει καμία σιγουριά για μελλοντικές πληρωμές, με αποτέλεσμα η ρευστότητα των φαρμακείων να περιορίζεται δραματικά μέρα με τη μέρα.
2.     Θέματα που θα προκύψουν στο κοντινό μέλλον είναι η μείωση του ποσοστού κέρδους, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων και η απελευθέρωση πώλησης όλο ένα και περισσότερων προϊόντων από άλλα κανάλια παροχής, όπως τα super market, με αποκορύφωμα τα ΜΗΣΥΦΑ. Επιπρόσθετα πρέπει να σκεφτούμε και την πιθανότητα επιστροφής των φαρμάκων υψηλού κόστους στα φαρμακεία μας και αν αυτό κρίνεται συμφέρον και με ποιους όρους.
3.     Σημαντικό θέμα είναι και η αδυναμία εμφάνισης συντονισμένων και αποδοτικών κινητοποιήσεων και δράσεων απέναντι σε όλες τις μεγάλες προκλήσεις του κλάδου.
4.     Όλη αυτή η  κατάσταση θα δώσει και ευκαιρίες για αλλαγή κάποιων πραγμάτων στο χώρο του φαρμακείου, όπως η παροχή υπηρεσιών, τις οποίες οφείλουμε να κατοχυρώσουμε και να πιστοποιήσουμε.
5.     Επιτακτική προβάλει η ανάγκη επιμόρφωσης και εξειδίκευσης των φαρμακοποιών, τόσο στις καινοτόμες νέες θεραπείες όσο και στις νέες τεχνολογίες. Αυτό θα βοηθήσει να εμφανιστούμε έτοιμοι και καταρτισμένοι στις προκλήσεις που θα προκύψουν και θα ειναι πολλές. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να πρωτοστατήσουν οι Φ.Σ. όλης της χωρας και ο ΠΦΣ.
6.     Επιτέλους πρέπει να προχωρήσει το μεγάλο θέμα των εταιριών φαρμακείων ( συστεγάσεις). Είναι ίσως ο μόνος τρόπος να οχυρωθούμε απέναντι στα οργανωμένα συμφέροντα. Ας είμαστε για μια φορά μπροστά από τα γεγονότα.

Στα πιο ειδικά ζητήματα που αφορούν το σύλλογό μας, θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε ένα σύνολο θέσεων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν θεαματικά τη σχέση των μελών του συλλόγου μας με τις διοικητικές δομές αυτού, την άμεση και δημοκρατικότερη λειτουργία του, καθώς και την ευελιξία του στις προκλήσεις που θα εμφανιστούν και θα είναι πολλές.

ΕΙΔΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
1.     Πρώτιστης σημασίας η δημιουργία διανεμητικού λογαριασμού. Μόνο με την ύπαρξη και την ορθή λειτουργία του μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση στα ασφαλιστικά ταμεία για την εξόφληση των χρεών. Επιπρόσθετα προστατεύει τις κινητοποιήσεις του συλλόγου απέναντι σε φαινόμενα που όλοι γνωρίζουμε από το πρόσφατο παρελθόν.
2.     Απαιτείται στροφή του συλλόγου στις νέες τεχνολογίες. Καλύτερη διαχείριση και εμπλουτισμός της ιστοσελίδας, εμφάνιση του συλλόγου στα κοινωνικά δίκτυα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν χορηγίες εταιριών του χώρου μας, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι που απαιτούνται για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του όλου εγχειρήματος. Οι εξελίξεις στο επάγγελμά μας είναι ραγδαίες και οι αλλαγές πλέον καθημερινές. Μόνη λύση η σύγχρονη και καθημερινή ενημέρωση, έγκυρη και επίσημη.
3.     Σημαντική είναι και η τακτικότερη συνάντηση των μελών, καθώς και η όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη πλειοψηφία στη λήψη αποφάσεων για τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν πλέον συνέχεια. Μέσω των νέων τεχνολογίων καθώς και της ιστοσελίδας θα μπορούσαν να εξελιχθούν διαδικτυακές ψηφοφορίες για τη λήψη των πιο σημαντικών αποφάσεων, πάντα ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ και των μελών. Είναι κάτι που πρέπει όλοι να αντιληφθούμε, ότι χωρίς διαφανείς και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ενότητα του κλάδου που θα απαιτηθεί στη συνέχεια.
4.     Δυναμικότερη και εύρυθμη λειτουργία του πειθαρχικού συμβουλίου. Είναι ο μόνος τρόπος να προασπίσουμε το κύρος του επαγγέλματός μας τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο .
5.     Δημιουργία ενός ανταλλακτηρίου προϊόντων μεταξύ των μελών του συλλόγου, επίσημου και κάτω από την εποπτεία του συλλόγου μας, ώστε να μπορούμε να μετριάσουμε τις απώλειες από τα λιμνάζοντα προϊόντα στο φαρμακείο μας.
6.     Προμήθεια για τα φαρμακεία των μελών του συλλόγου οθονών και διαδραστικών πινάκων, σε συμφέρουσα τιμή,όπου εκτός των εφημεριών θα μπορεί το κάθε φαρμακείο εξατομικευμένα πλέον να προβάλει τα προϊόντα που επιθυμεί.
7.     Διοργάνωση ημερίδων και σεμιναρίων σε συνεργασία με κατάλληλους φορείς και εταιρείες ώστε να εξασφαλίσουμε τη διαρκή επιμόρφωση των μελών μας σε καθημερινά θέματα του χώρου καθώς και σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις που έπονται.
8.     Θεσμοθέτηση τακτών συναντήσεων του Δ.Σ σε τοπικούς κύκλους, δηλαδή με τα μέλη του συλλόγου σε κάθε γεωγραφική περιοχή του μεγάλου σε έκταση νομού μας, ώστε να καταγραφούν τα επιμέρους και κατά τόπους ιδιαίτερα θέματα και να προωθηθούν λύσεις.
9.     Συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς, υγειονομικούς, διοικητικούς φορείς του νομού με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών για πλήθος θεμάτων που βρίσκονται στην αρμοδιότητά μας και μπορούν να αναδείξουν το κοινωνικό μας προφίλ,και το επιστημονικό μας κύρος. Θέλουμε ένα σύλλογο εναρμονισμένο με την κοινωνία και δίπλα σε αυτήν και όχι αποκομμένο.
10.  Δημιουργία τομέα στο σύλλογο που θα παρακολουθεί τα προγράμματα της Ε.Ε. για τα φαρμακεία και τα ΝΠΔΔ ώστε να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε στο μέλλον, είτε ως επιχειρήσεις ,είτε ως σύλλογος, τις όποιες ευκαιρίες θα παρουσιαστούν
11.  O σύλλογος να γίνει μπροστάρης-εγγυητής σε προσπάθεια διαλόγου, συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ φαρμακοποιών που θα μπορούσαν να συνενωθούν στις κατά τόπους περιοχές του νομού, όπου ενδείκνυται κι επιβάλλεται κάτι τέτοιο.(μοντέλο Καρπενησίου)
12.  Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η διαρκής προσπάθειά μας για σύσφιξη της συνεργασίας με τον έτερο σύλλογο του νομού και ο στενότερος συντονισμός της δράσης των δύο συλλόγων, με μοναδικό γνώμονα το να υποστηριχθούν με μεγαλύτερη ισχύ τα μέλη των δύο συλλόγων και να περιφρουρηθούν ακόμα καλύτερα τα συμφέροντά τους.

Προβάλει, περισσότερο από ποτέ, επιτακτική η ανάγκη συμμετοχής όλων μας, τόσο στις κλαδικές εκλογές, όσο και στη συνέχεια στα δρώμενα του συλλόγου και στη λήψη όλων των σοβαρών αποφάσεων που θα προκύψουν μπροστά μας. Γυρίστε στους συλλόγους, συμμετέχετε στις αποφάσεις, ψηφίστε μαζικά στις εκλογές μας. Έχουμε ακόμα δύναμη, που μας έχουν κάνει να την ξεχάσουμε. Στηρίξτε την Σύμπραξη Φαρμακοποιών Αιτωλοακαρνανίας στις εκλογές της 1ης Δεκεμβρίου, γιατί εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε φωνή που πρέπει να ακούγεται και δύναμη να επηρεάσουμε τις εξελίξεις.
Τα πάντα έχουν αλλάξει στο χώρο μας και οφείλουμε γρήγορα να το συνειδητοποιήσουμε και να προσαρμοστούμε, ώστε να μπορέσουμε ΟΛΟΙ να είμαστε εδώ και την επόμενη μέρα και να επιτελούμε το λειτούργημα στο οποίο ταχθήκαμε.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
                                                                              ΓΚΡΙΖΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ
ΚΙΚΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
                                                                              ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜΟΥΡΚΟΥΣΗ ΜΑΡΙΑ
ΜΠΙΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΡΑΠΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΤΑΣΟΥΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ