Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Ο ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται να κλείσει ούτε μία μέρα. Η μεταρρύθμιση που προωθούμε, αφορά στη δημιουργία μίας νέας δημόσιας δομής πρωτοβάθμιας φροντίδας. Στη νέα αυτή δομή, θα μεταφερθεί το κομμάτι της παροχής υπηρεσιών από τον ΕΟΠΥΥ στις υγειονομικές περιφέρειες. Ο ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει μόνο ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας. Επαναλαμβάνω ότι το κομμάτι των υπηρεσιών υγείας που παρείχε ο ΕΟΠΥΥ μέσω των πρώην ιατρείων του ΙΚΑ, θα ενωθεί με τα κέντρα υγείας, στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει 3.000-3.500 διοικητικούς υπαλλήλους. Ένας αριθμός διοικητικών υπαλλήλων θα παραμείνει στον ΕΟΠΥΥ -δεν θα ενταχθεί σε καθεστώς κινητικότητας- διότι ο Οργανισμός χρειάζεται υπαλλήλους για να λειτουργήσει ως αγοραστής υπηρεσιών. Οι υπόλοιποι υπάλληλοι θα μεταφερθούν στις υγειονομικές περιφέρειες.
Δεν μπορεί να γίνει με άλλο τρόπο. Η κινητικότητα και διαθεσιμότητα είναι τα διοικητικά εργαλεία του κράτους μας για να κάνει αυτές τις μετακινήσεις γρήγορα. Είναι ο ταχύτερος δρόμος.
Έτσι, σε καθεστώς κινητικότητας / διαθεσιμότητας θα ενταχθούν όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι και λοιπό υγειονομικό προσωπικό - πλην αυτών των διοικητικών που θα κρατήσει ο ΕΟΠΥΥ στην κεντρική υπηρεσία και στα φαρμακεία του, τα οποία συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους. Η διαδικασία θα είναι σύντομη, όπως κάναμε και στην προηγούμενη κινητικότητα των 15 ημερών στα νοσοκομεία της Αττικής.
Και διευκρινίζω, το διοικητικό προσωπικό και το λοιπό υγειονομικό προσωπικό που θα ενταχθεί σε καθεστώς κινητικότητας, θα μεταφερθεί εξ ολοκλήρου στη νέα δομή, διότι τα κενά που έχουμε είναι περισσότερα από την προσφορά. Δεν θα υπάρξει καμία απόλυση, δεν περισσεύει κανείς από το διοικητικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.
Οι γιατροί θα αξιολογηθούν. Ήδη η αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης αναζητά και καταγράφει ποιες ειδικότητες έχουν εντάξει στην πρωτοβάθμια φροντίδα τους οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για τους γιατρούς, οι ειδικότητες των οποίων κριθεί ότι δεν ανήκουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, υπάρχει το εξής πρόβλημα. Δεν μπορούμε να τους «περάσουμε» απευθείας στο ΕΣΥ. Οι γιατροί δεν προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ, αλλά περνάνε από Συμβούλια Κρίσεων. Για κάθε όμως μία αποχώρηση θα υπάρχει μια πρόσληψη στο ΕΣΥ. Για κάθε μία θέση γιατρού που θα κρίνουμε ότι δεν χρειάζεται στην πρωτοβάθμια, θα προκηρύσσουμε μια θέση στο ΕΣΥ. Αυτή τη θέση θα μπορούν να την διεκδικήσουν φυσικά και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.
Για να γίνει πρόσληψη γιατρού στη δευτεροβάθμια πρέπει να περάσει από κρίση. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία, καταθέτουν τα προσόντα τους και αξιολογούνται από γιατρούς, οι οποίοι αναλαμβάνουν την ευθύνη ότι αυτοί οι άνθρωποι κάνουν για αυτή τη δουλειά. Αυτό δεν μπορώ να το κρίνω εγώ.
Εμείς θα δώσουμε στους ανθρώπους αυτούς την επιλογή είτε να αποφασίσουν αν θέλουν να πάνε και να πάρουν θέση στο ΕΣΥ -ενδεχομένως με αυξημένη μοριοδοτήση- και φυσικά πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, είτε να κάνουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, θα μπορούν δηλαδή να συνεχίσουν το ιδιωτικό τους έργο. Δεν θέλουμε να στείλουμε κανέναν στον δρόμο.
Στόχος, ο καλύτερος έλεγχος των δαπανών
Ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας σχετικά νέος οργανισμός. Γιατί αποφασίστηκε τώρα η ριζική αλλαγή του;
- Συμβούλια κρίσεωνΓια τους γιατρούς, οι ειδικότητες των οποίων κριθεί ότι δεν ανήκουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, υπάρχει το εξής πρόβλημα. Δεν μπορούμε να τους «περάσουμε» απευθείας στο ΕΣΥ. Οι γιατροί δεν προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ, αλλά περνούν από Συμβούλια Κρίσεων.
- Μια αποχώρηση - μια πρόσληψηΓια κάθε μία αποχώρηση θα υπάρχει μια πρόσληψη στο ΕΣΥ. Για κάθε μία θέση γιατρού που θα κρίνουμε ότι δεν χρειάζεται στην πρωτοβάθμια, θα προκηρύσσουμε μια θέση στο ΕΣΥ. Αυτή τη θέση θα μπορούν να την διεκδικήσουν φυσικά και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.
- Μόνο αγοραστήςΟ ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει μόνο ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας. Επαναλαμβάνω ότι το κομμάτι των υπηρεσιών υγείας που παρείχε ο ΕΟΠΥΥ μέσω των πρώην ιατρείων του ΙΚΑ, θα ενωθεί με τα κέντρα υγείας, στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.