Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Σε μετωπική οδηγούνται οι γιατροί με τον Α. Γεωργιάδη

Την οργή του ιατρικού κόσμου φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη σχετικά με το ζήτημα των απολύσεων γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Αν και αρχικά ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, λίγη ώρα αργότερα φέρεται ότι αναίρεσε τη δέσμευσή του.
Τι υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας



Τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας διέψευσε τα περί απολύσεων 1.370 γιατρών του ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας ότι για να γίνουν απολύσεις, πρέπει να έχει προηγηθεί αξιολόγηση και διάλογος με τους γιατρούς, θέματα που –όπως είπε - δεν γίνονται σε λίγες μέρες, αλλά απαιτούν χρόνο.
«Η είδηση για τις 1.370 απολύσεις, δεν ισχύει. Γενικά για το τι θα γίνει στον ΕΟΠΥΥ, θα έχουμε την πλήρη εικόνα όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγησή του και θα μπορούμε μετά από μακρό διάλογο με όλους τους γιατρούς και τις ενώσεις τους να παρουσιάσουμε και να συμφωνήσουμε για το πλήρες σχέδιο», ξεκαθάρισε.
Η συνάντηση με τον ΙΣΑ
Επίσης τη Δευτέρα υπήρξε συνάντηση του κ. Γεωργιάδη με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλη όπου τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα απολυθεί κανείς γιατρός από τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ.
Ο  κ. Γεωργιάδης δεσμεύθηκε ότι «το μέτρο περί απομάκρυνσης των 1200 γιατρών των Μονάδων ΕΟΠΥΥ δε θα τεθεί σε ισχύ» ανέφερε σε ανακοίνωσή που εξέδωσε ο κ. Πατούλης.
Τι άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες
Όμως όλα αυτά άλλαξαν λίγη ώρα αργότερα όταν ο ΙΣΑ εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία υπογράμμιζε ότι ο ΙΣΑ δεν θα ανεχθεί καμία απόλυση.
Είχε προηγηθεί νέα τοποθέτηση του υπουργού σε ερώτημα που του ετέθη για το εάν θα γίνουν απολύσεις.
 «Αυτούς που χρειαζόμαστε, τους κρατάμε. Αυτούς που δε χρειαζόμαστε, δε μπορούμε να τους πληρώνουμε και αυτό να σημαίνει ότι θα κόβουμε τις συντάξεις των ανθρώπων για να τους πληρώνουμε», είπε και προκάλεσε την αντίδραση του ΙΣΑ.
«Ο ΙΣΑ δηλώνει ευθαρσώς ότι ο Ιατρικός Κόσμος, αλλά και οι ασθενείς πολίτες, δε θα ανεχθούν καμία απόλυση, ούτε στην Πρωτοβάθμια ούτε στη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, διότι υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις, όχι μόνο στις άγονες γραμμές της χώρας μας, αλλά και στον αστικό πληθυσμό, τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Βεβαίως πρέπει να πληρωθούν οι συντάξεις, αναγνωρίζει ο ΙΣΑ στην ανακοίνωσή του, ωστόσο επισημαίνει ότι «πρωτίστως πρέπει να παραμείνει ζωντανός ο πληθυσμός μας και υγιής ο πολίτης, ώστε να εργαστούν όλοι για να ξεπληρώσουν τα χρωστούμενα και να μπορέσουν να φτάσουν στη σύνταξη».
Αντίδραση και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μιχάλης Βλασταράκος, δήλωσε ότι «είναι τουλάχιστον οδυνηρό να μην αντιλαμβάνεται ο κ. υπουργός πως με τις σημερινές του δηλώσεις προκαλεί σύγχυση σε γιατρούς και ασθενείς και δημιουργεί την αίσθηση μίας ηγεσίας χωρίς φερεγγυότητα, χωρίς πρόγραμμα και με μόνη επιδίωξη να είναι η ικανοποίηση των αριθμών που οι δανειστές μας επιβάλλουν».
«Λίγες ώρες μετά τη σαφή αυτή δήλωση, είδαμε με έκπληξή μας πως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να απολυθούν γιατροί του ΕΟΠΥΥ μετά τη διαδικασία αξιολόγησης των Μονάδων Υγείας του Οργανισμού» είπε ο κ. Βλασταράκος.
Και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
«Το μόνο που καταλαβαίνει ο υπουργός Υγείας είναι τα νούμερα που του υποδεικνύουν η τρόικα και οι μνημονιακές πολιτικές» αναφέρουν οι Γιάννης Μπασκόζος, α' αντιπρόεδρος του ΠΙΣ και Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), προσθέτοντας ότι «ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης τον έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα, επιβεβαιώνοντας σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα τις επικείμενες διαθεσιμότητες 5.000 γιατρών του ΕΟΠΥΥ από τους οποίους 1.200 θα απολυθούν, ενώ ο υπουργός Υγείας αρνείται να διαψεύσει ρητά ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στον ΕΟΠΥΥ».
Οι γιατροί, αναφέρεται στην ανακοίνωση,  ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να φοβούνται και ποιους μπορούν να εμπιστεύονται και επιστρέφουν τα προσβλητικά σχόλια του υπουργού πως τάχα δεν κατάλαβαν τι ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές του ΕΟΠΥΥ.
«Κατανοούμε το σοκ που έχει πάθει ο κ Γεωργιάδης.Ας μην ανησυχεί. Η επιβεβαίωση σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο της καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής είναι προ των πυλών.» καταλήγει η ανακοίνωση.
www.naftemporiki.gr