Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Φαρμακευτική ανασκόπηση 2013

Μια μάλλον χαλαρή χρονιά ήταν το 2013, τουλάχιστον σε σχέση με το έντονο 2012. Χωρίς κινητοποιήσεις διαρκείας, με τον ΕΟΠΥΥ να "τραβάει" αρχικά και να "μαζεύει" στη συνέχεια την πίστωση, με αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η χρονιά πέρασε χωρίς να την καταλάβουμε. Πάμε να θυμηθούμε αναλυτικά τα πιο σημαντικά γεγονότα των τελευταίων 12 μηνών:









IANOYAΡΙΟΣ: Ποδαρικό με το... τρίτο ημίχρονο της κόντρας ΦΣΑ-ΠΦΣ για την διακοπή των κινητοποιήσεων του Δεκεμβρίου. Οι συνταγές αιμοκαθαρόμενων αξίας άνω των 50€ μετακομίζουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και το ΤΥΠΕΤ μπαίνει επιτέλους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Στις 11/1 -έναν ολόκληρο χρόνο μετά τη σχετική νομοθετική ρύθμιση- αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ κονδύλι 141 εκατ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΟΠΑΔ και το οποίο εκταμιεύεται λίγες μέρες μετά. Με το "φρούτο" της πράξης νομοθετικής περιεχομένου καταργείται η ανάγκη έκδοσης ΥΑ για το 1€ ανά συνταγή ΕΟΠΥΥ και 25€ είσοδος στα νοσοκομεία που θα ισχύσουν (;) από 1/1/14. Τα "λαστιχάκια" μπαίνουν στη ζωή μας προκαλώντας -τουλάχιστον- θυμηδία στους συναδέλφους που στο τέλος του μήνα βλέπουν στην τσέπη τους μόλις το 21.67% των συνταγών ΕΟΠΥΥ Οκτωβρίου.



ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: Ξεκινά πιλοτικά η συνταγογράφηση με βάση το ICD-10. Στις 5 του μήνα αναρτάται στη Διαύγεια το δεύτερο (αλλά όχι τελευταίο!) "σφηνάκι" του Οκτωβρίου δημιουργώντας νέο καθεστώς πληρωμών. Η εξόφληση γίνεται στις 20 του μήνα -110 μέρες μετά!!! Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δικαιώνει τους φαρμακοποιούς για τα όσα δυσφημιστικά ακούστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού ΑΝΤ1, τον Ιούνιο του 2012 περί «τοκογλυφίας» και «αισχροκέρδειας». Μετά από τις παραδοσιακές αναβολές εκδίδεται το νέο δελτίο τιμών με μειώσεις-"φωτιά" και το οποίο εκ παραδρομής έχει και μείωση ποσοστού κέρδους στα ΜΗΣΥΦΑ, κάτι που διορθώνεται 2 μέρες μετά. Το νομοσχέδιο που φέρνει το ΥΥΚΑ στη Βουλή έχει συμψηφισμό για τις φαρμακοβιομηχανίες αλλά όχι για τα φαρμακεία -παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.


ΜΑΡΤΙΟΣ: Οι αλλαγές στη συνταγογράφηση δεν έχουν τελειωμό και τα αναλώσιμα εφεξής θέλουν ξεχωριστή γνωμάτευσηΤην αξίωση να διατίθενται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και από σούπερ μάρκετ εκφράζει ο  Ματίας Μορς, με τις εταιρείες και τους Συλλόγους όμως να αντιδρούν άμεσα. Με τις μειώσεις τιμών του προηγούμενου μήνα οι ελλείψεις φαρμάκων "χτυπάνε κόκκινο" και γίνονται σχετικά ρεπορτάζ από την Guardian και το CNN. Ο Νοέμβρης πληρώνεται σε 2 δόσεις αλλά η πίστωση δεν λέει να πέσει κάτω από τις 110 μέρες. Τα περιβόητα ληξιπρόθεσμα των ταμείων πλην ΟΠΑΔ δεν φαίνονται ούτε με το κιάλι κι ενώ οι φαρμακοποιοί τα περίμεναν καρτερικά στις 31/3.






ΑΠΡΙΛΙΟΣ: Αλλαγών συνέχεια με την πιλοτική έναρξη του eΔΑΠΥ και τη νέα συγκεντρωτική κατάσταση υποβολής συνταγών ΕΟΠΥΥ. Το ΦΕΚ που ζητά αναγραφή πραζολών μόνο από γαστρεντερολόγους είναι τουλάχιστον εξωφρενικό και αρχίζουν οι απανωτές αναβολές εφαρμογής του μέτρου. Ξεκινούν οι εγγραφές στη διαδικτυακή πύλη ΕΟΠΥΥ-ΚΜΕΣ για να βλέπουμε -λέμε τώρα- τις κομμένες συνταγές. Η έκθεση HELLAS PHARM καταφέρνει να πάει κόντρα στην ύφεση που γνωρίζουν τα φαρμακεία συγκεντρώνοντας διπλάσιους επισκέπτες σε σχέση με το 2012. Ο Δεκέμβρης εξοφλείται στις 105 μέρες αλλά μέσα στο μήνα προλαβαίνουμε και ένα "σφηνάκι" 60% Γενάρη για να κάνουμε Πάσχα σαν άνθρωποι. Τη Μ.Δευτέρα ο Θ.Αμπατζόγλου διορίζεται διοικητής του ΟΕΑΔ, προκαλώντας τριγμούς στην τρικομματική κυβέρνηση αλλά και στον κλάδο των φαρμακοποιών. 



MA'I'ΟΣ: Η Μεγάλη Εβδομάδα μας έχει και άλλες εκπλήξεις καθώς ανήμερα Μ.Τετάρτη μαθαίνουμε ότι θα μπουν οι βιταμίνες -μόνο οι light κατά τον ΠΦΣ- στα super market. Λουκέτο βάζουν ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων και το φαρμακείο στο Καστελόριζο. Πρώτος μήνας "κανονικής" λειτουργίας για το e-ΔΑΠΥ. Ο ΕΟΠΥΥ προχωρά σε επιλεκτικές πληρωμές φαρμακείων στα μέσα του μήνα την ίδια ώρα που το δεύτερο "σφηνάκι" Γενάρη έχει χαθεί στη μετάφραση. Νέα χαρτούρα για τα ληξιπρόθεσμα και όλοι έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι θα αργήσουν ΠΟΛΥ να μπουν στην τσέπη μας. Ο Θ.Αμπατζόγλου αναλαμβάνει και επισήμως χρέη διοικητή στον ΟΑΕΔ και η "Συνεργασία" και η "Συμμαχία" ζητούν την παραίτησή του από την προεδρία του ΠΦΣ.  Η αποπληρωμή Γενάρη "πατάει" τις 110 μέρες. Διαδοχικές ένοπλες ληστείες σε φαρμακεία του Νέου Κόσμου, του Υμηττού και του Βύρωνα από δύο κακοποιούς που συλλαμβάνονται τελικά στο Παγκράτι. Ο μήνας φεύγει και στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ από τις πληρωμές Φλεβάρη.





ΙΟΥΝΙΟΣ: Tα κατασχετήρια στα φαρμακεία μετριούνται πλέον σε εκατοντάδες αλλά οι "χαλαρές πληρωμές" (μισός Φλεβάρης στις αρχές του μήνα) συνεχίζονται. Η διαδικτυακή πύλη ΕΟΠΥΥ-ΚΜΕΣ λειτουργεί... μόνο για 48 ώρες (!) και λίγοι τυχεροί προλαβαίνουν να δουν τα κομμένα Libeprosta και άλλα της "μη-Θετικής Λίστας". Ως αντίδωρο εξοφλείται ο Φλεβάρης στις 105 μέρες. O υπόλοιπος μήνας κυλάει μάλλον χαλαρά -και φυσικά χωρίς λεφτά Μαρτίου- μέχρι που φτάνουμε στον ανασχηματισμό μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Ο 'Αδωνις Γεωργιάδης αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας στη θέση του Ανδρέα Λυκουρέντζου με υφυπουργούς τους Αντώνη Μπέζα (ΕΟΠΥΥ) και Ζέτα Μακρή (ΟΚΑΝΑ-ΚΕΕΛΠΝΟ). Λίγες μέρες μετά ο Δ.Κόντος διορίζεται διοικητής ΕΟΠΥΥ στη θέση του Β.Παπαγεωργόπουλου.



ΙΟΥΛΙΟΣ: Ο Θ.Αμπατζόγλου παραιτείται από πρόεδρος του ΠΦΣ και στη θέση του αναλαμβάνει ο Κυριάκος Θεοδοσιάδης. Μετά από 1 χρόνο αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ εξόφληση ολόκληρου μήνα (Μάρτιος) και η πίστωση "μαζεύει" κάτω από τις 100 μέρες. Οι ταινίες σακχάρου κοστολογούνται στα 25€ για το eΔΑΠΥ και με μηδενική συμμετοχή. Οι φήμες για πώληση των ΜΗΣΥΦΑ στο διαδίκτυο και στα super market μας φέρνουν στα πρόθυρα εγκεφαλικού αλλά δίνονται οι διαβεβαιώσεις από πλευράς Υπουργείου ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Η χαρτούρα και η αλληλογραφία για τα ληξιπρόθεσμα δεν έχουν τελειωμό και γίνεται σαφές ότι θα γίνει προσπάθεια για να καταβληθούν στις 31/12. Λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν τα καθιερωμένα μπάνια του λάου σκάει σαν βόμβα το "ωράριο Καμίνη" που επιτρέπει στα φαρμακεία του Δήμου Αθηναίων να λειτουργούν έως και 63 ώρες την εβδομάδα. Την ώρα που ΦΣΑ και ΠΦΣ αντιδρούν έντονα στην παράλογη αυτή απόφαση αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ολόκληρος ο Απρίλιος!





ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: H καλοκαιρινή ραστώνη χτυπάει τις πληρωμές και ενώ βλέπουμε το μισό Μάιο στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 14 του μήνα, χρειάζονται άλλες 16 μέρες για να τον δούμε στην τσέπη μας. Μετά από τη συνάντηση ΦΣΑ-Άδωνι ξεκινά η αντιπαράθεση με τους γιατρούς για το all time classic θέμα της δραστικής.






ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Μπαίνουμε κι επίσημα σε προεκλογική περίοδο με ανακοινώσεις από τις παρατάξεις που σχηματίζονται εν μέσω διαφόρων δημοσιευμάτων για τα γενόσημα και τους στόχους της Δαπάνης. Ξεκινά το Εισιτήριο Υγείας για την πρόσβαση ανασφάλιστων στην Α' βάθμεια Υγεία. Αρχίζουν επαφές με την Τρόικα που ζητά να κοπεί κι άλλο η δαπάνη και τα πρώτα σενάρια για το μέλλον του ΕΟΠΥΥ, ενώ οι πίνακες ληξιπρόθεσμων που δημοσιεύει μηνιαίως ο υφυπουργός κ. Μπέζας είναι αποκαρδιωτικοί με τον ΠΦΣ να ζητά επίσπευση πληρωμών. Συνάντηση ΠΦΣ με τον υπεύθυνο της τρόικας Carone, με τα ΦΥΚ να μονοπωλούν την κουβέντα, αλλά και τον Πρωθυπουργό, όπου ανακοινώνεται δέσμευση να μη γίνει αποδεκτή η μείωση της Δαπάνης και να προωθηθούν ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα. Ο Υπουργός Υγείας εκθειάζει την δημιουργική στάση του ΠΦΣ. Καταργείται το 50-50 στις συμμετοχές. Η Πανελλήνια Φαρμακευτική Συμμαχία ανακοινώνει την είσοδό της στον εκλογικό στίβο! Το ΤΕΠΙΧ έρχεται να διευκολύνει τα Φαρμακεία, αλλά όχι όλα. Ο ΠΦΣ προτείνει τη συνταγογράφηση του βρεφικού γάλατος με αποζημείωση 40-50% από τον ΕΟΠΥΥ. Στα 2 δις κλείνει τελικά η Δαπάνη, μόνο οι βιταμίνες στα Σ/Μ. Στα 6 εκατομ. οι ανασφάλιστοι λέει ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Η νέα Θετική Λίστα υπόσχεται συγκινήσεις (με την δρομολόγηση και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων), όμως οι νέες τιμές δεν περνιούνται στο σύστημα σωστά και οι συνταγές εκτελούνται με.. τη Δύναμη. Ψήνεται η επίσπευση των ρυθμίσεων για να ξεκολλήσουν τα ληξιπρόθεσμα με τις Εκλογές των Φ. Συλλόγων να πλησιάζουν. Φήμες για κατάργηση της Διαύγειας διαψεύδονται εν μέσω πολλών διαμαρτυριών. Πολλοί φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μείωση Δαπάνης και ΜΥΣυΦα και ο Γ. Δαγρές με άλλη μια πλήρη έκθεσή του. Τα εμβόλια έρχονται αργά και λειψά λόγω αλλαγής σύνθεσης την τελευταία στιγμή. Η ΑΕΣΠ ξεκινά κι αυτή τις εκλογές ζητώντας νωπή εντολή για επανάκτηση των απωλειών (ΦΥΚ-Γάλατα). Η PharmaPoint στη Θες/νίκη γίνεται με μεγάλη επιτυχία και πολλές ενδιαφέρουσες ομιλίες. Ακυρώνεται το «ωράριο Καμίνη» από την Περιφέρεια αλλά η γραφειοκρατία το κρατά μέχρι τέλος του χρόνου! Με πολλές ανακοινώσεις οι παρατάξεις παίρνουν θέση μάχης, ενώ ο ΠΦΣ ανακοινώνει την διασφάλιση πληρωμών μέχρι τέλος του έτους! Τα φαρμακεία με παρακρατήσεις είναι πλέον φανερό ότι μένουν πίσω στις πληρωμές, παρά τις υποσχέσεις από τον Αύγουστο! Στις 25 ανακοινώνεται το πρωτοποριακό σε παρουσίαση και περιεχόμενο για τα χρονικά Φ. Συλλόγων Πρόγραμμα της Συμμαχίας! Η 28η γιορτάζεται χωρίς παρατράγουδα -αλλά και χωρίς κόσμο- αλλά ο φαρμακευτικός κόσμος θρηνεί έναν απελπισμένο Συνάδελφο που διάλεξε να φύγει.


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Με ΓΣ του ΠΦΣ ξεκινά ο Νοέμβρης, όπου ακόμα και για τη δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου, για να σωθούν τα αποθεματικά του ΚΑΕΦ από νέο κούρεμα, δημιουργούνται εντάσεις λόγω της χρονικής συγκυρίας των Εκλογών. Ο ΦΣΑ ανακοινώνει το ψηφοδέλτιό του ως Συμμαχία αλλά τη λάμψη κερδίζει μια ανακοίνωση του ΥΥΚΑ που προαναγγέλει δραστικές μειώσεις τιμών γενοσήμων μέσα στο 2014 ενώ εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα αυτών μπαίνουν στη φωτιά της εκλογικής μάχης και γίνονται μύλος. Ψιχία ληξιπροθέσμων ΔΕΗ μπαίνουν σε μερικούς Συλλόγους με άρωμα προτεραιότητας και η ερμηνεία του μύλου των Εκλογών περί «καλής προετοιμασίας χαρτιών» δεν επιβεβαιώνεται μέχρι τέλος του χρόνου. Παίρνει ΦΕΚ η Νομοθετική Ρύθμιση που είχε υποσχεθεί το Υπουργείο για να ξεμπλοκάρει τα ληξιπρόθεσμα! Στα τέλη του μήνα η ΗΔΙΚΑ λειτουργεί μόνο εκτός ωραρίου φαρμακείων φέρνοντας τους Φ/ούς σε νευρική κρίση. Στις 21 σκάει η είδηση για τα συμπληρώματα στα Σ/Μ: φυσικά ο μύλος των Εκλογών έχει δουλειά και αμφισβητεί τα μάτια μας και επίσημα γραπτά κείμενα, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα των Εκλογών βρίσκουν νικητές τους Εκλέκτορες που ψηφίζουν μόνο αυτούς που θέλει ο υπογράφων τις ανακοινώσεις κι έτσι όλοι είναι νικητές στην καρδιά μας και τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες. Στις 27 περνάει τελικά από τη Βουλή το νομοσχέδιο που αν και «δε θα μειώσει τις τιμές των φαρμάκων» εμείς ζητούσαμε να διορθωθεί. Στις 30 ο ΦΣΑ διαλέγει να «ρισκάρει τα φαρμακεία του» αφού η Συμμαχία σαρώνει με διαφορά από τον δεύτερο και οι Λουράντος-Δαγρές-Μανωλόπουλος-Κουτέπας και ΣΙΑ σε σταυρούς! Σαρώνουν και οι FARMAKOPOIOI (και οι εθελοντές φίλοι τους) με τον πρωτοποριακό τους Χάρτη των Εκλογών στον οποίο φαίνονται όλα τα αποτελέσματα των Συλλόγων, ώστε όλοι να ξεχωρίζουν τα ποσοστά σωστά και όχι από το πόσο τα λέει ο καθένας.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Ενώ διαψεύδεται το λουκέτο ΕΟΠΥΥ "αλά ΕΡΤ" τα αναλώσιμα διαβήτη Αυγούστου μένουν εκτός πληρωμής χαλώντας το θετικό σερί πληρωμών των Εκλογών. Ο ΦΣΑ τα βάζει από το αποθεματικό του αλλά μέχρι να μπουν στους άλλους Συλλόγους υπάρχει το σχετικό σασπένς. Η Μάχη ΥΥΚΑ-Ιατρών ΕΟΠΥΥ ξεκινά με απεργίες και απειλές για επίσπευση της μεταρρύθμισης του ΕΟΠΥΥ. Οι Ιατροί του ΕΟΠΥΥ ανανεώνουν διαρκώς την απεργία τους παρόλη την τιμωρητική διακοπή σύμβασης στα ιδιωτικά ιατρεία τους (όσων έχουν). Έμφραγμα στους ασθενείς που πληρώνουν συνεχώς για να γράψουν τα φάρμακά τους παρά τις εξαγγελίες για αύξηση του πλαφόν συνταγογράφησης των ιδιωτών που καλούνται να καλύψουν τα κενά. Ο Α. Σοφιανόπουλος "συσπειρώνει" την Αχαΐα σαρώνοντας με τη σειρά του στις εκλογές. Ενώ οι νεοεκλεχθείσες διοικήσεις περιμένουν την έγκριση της Περιφέρειας πολλές υποθέσεις ζητούν λύσεις με πολλά μέτωπα (ΕΟΠΥΥ, σχέδια task fource, ωράριο εορτών, τιμές φαρμάκων, συμπληρώματα) ανοιχτά. Τα ληξιπρόθεσμα βγαίνουν στη Διαύγεια αλλά δεν μπαίνουν στην τσέπη μας μέχρι τέλος του χρόνου όπως ρητά μας είχαν υποσχεθεί τον Ιούλιο, αλλά ευτυχώς οι πληρωμές παραμένουν τουλάχιστον συνεπείς και πληρώνεται ο Σεπτέμβρης πριν τα Χριστούγεννα. Τα περιβόητα ΤΕΠΙΧ αγνοούνται κι αυτά. Ο Γ. Δαγρές κάνει βαρυσήμαντη έρευνα και κατακεραυνώνει τον ΟΟΣΑ για πλήθος ανακριβών στοιχείων που προωθούν εντέχνως τα ΜΥΣυΦα εκτός φαρμακείων! Διαψεύδεται εντόνως αν και ημιεπισήμως οποιαδήποτε παρερμηνεία του νέου Νόμου που σύμφωνα με το ΥΥΚΑ περιλαμβάνει ΜΟΝΟ τα συμπληρώματα διατροφής και καμία άλλη σχέση με ΜηΣυΦα για έξοδο προς άλλα κανάλια διανομής εκτός Φαρμακείων! Πάντως ο ΠΦΣ ξεσκονίζει πρόσφατες μελέτες για να είμαστε και σίγουροι.


Kλείνουμε με όσα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον μας -και τις μηχανές αναζήτησης- για το 2013: