Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Στο μικροσκόπιο της τρόικας τα φαρμακεία για το 2014


Νέο «ψαλίδι» στο ποσοστό κέρδους αλλά και πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, φέρνει το 2014 για τους φαρμακοποιούς. Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του υπουργείου Υγείας, τα ιδιωτικά φαρμακεία έχουν τεθεί ξανά στο «μικροσκόπιο» της Τρόικας, η οποία εκτιμά ότι ο αριθμός των φαρμακείων στην Ελλάδα είναι διπλάσιος από αυτόν που θα έπρεπε να έχει η χώρα. Υποστηρίζει δε ότι δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στον συγκεκριμένο κλάδο και ασκεί πιέσεις στην Κυβέρνηση για την λήψη μέτρων.



Μεταξύ των μέτρων που προτείνει η τρόικα περιλαμβάνονται: μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και αλλαγή των πληθυσμιακών κριτηρίων. Ταυτόχρονα η τρόικα ζητά την απελευθέρωση της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και εκτός φαρμακείου (π.χ. στα σούπερ μάρκετ) και κυρίως απελευθέρωση της τιμής τους.



Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας -προς το παρόν τουλάχιστον- εμφανίζεται αποφασισμένο να τηρήσει μία σκληρή στάση έναντι των πιέσεων των δανειστών ενώ οι φαρμακοποιοί θα εξετάσουν -πιθανότατα κι εντός της επόμενης εβδομάδας- το ενδεχόμενο έναρξης κινητοποιήσεων.

healthview.gr