Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Έκοψαν τα φάρμακα για την υπέρταση οι Έλληνες

Παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα χιλιάδες Έλληνες ασθενείς καθώς δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους λόγω της αδυναμίας πληρωμής ή λόγω έλλειψης κοινωνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας τις επιπτώσεις της κρίσης στην υγείας βιώνουν με τον σκληρό τρόπο οι υπερτασικοί ασθενείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι επιστήμονες του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) με αφορμή τη διοργάνωση του 17ου Συμποσίου Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Κινδύνων.




Οι ειδικοί ανέφεραν ότι αυξήθηκαν δραματικά, έως και 150%, τα περιστατικά με αρτηριακή πίεση >200 mm Hg, που προωθήθηκαν για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση, με τους περισσότερους να δηλώνουν ότι δεν λάμβαναν την αγωγή τους.

Παράλληλα, άλλη μελέτη έδειξε ότι τέσσερις στους δέκα υπερτασικούς ασθενείς που δεν λαμβάνουν την αγωγή όπως αυτή συνιστάται από το γιατρό: είτε παίρνουν λιγότερα δισκία από τα συνιστώμενα είτε παραλείπουν κάποιες δόσεις είτε διακόπτουν οριστικά τη αγωγή τους.

Το κόστος, ο φόβος παρενεργειών αλλά και η διάθεση των ασθενών αναφέρονται ως λόγοι για τη μη σωστή θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η καλή σχέση γιατρού ασθενούς, η διάθεση χρόνου από τον γιατρό να εξηγήσει στον ασθενή ότι τα οφέλη της θεραπείας είναι πολύ περισσότερα από τους ενδεχομένους κινδύνους και τα απλουστευμένα δοσολογικά σχήματα θεωρείται ότι συμβάλουν σε αυτή τη κατεύθυνση.

Η πρόληψη, κλειδί για τη ρύθμιση της πίεσης

Ο Διευθυντής της Β? Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών κ. Δημήτρης Ρίχτερ αναφέρθηκε στον τομέα της διατροφής, που αποτελεί την σημαντικότερη ενεργητική εμπλοκή του ανθρώπου για την πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων, με τους Ικαριώτες να έρχονται για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο για την χαρτογράφηση της διατροφής τους και τη συσχέτισή της με την μακροβιότητά τους.

Επίσης, ο επίκουρος καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας αναφέρθηκε στη νέα μέθοδο μη επεμβατικής εκτίμησης της ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας, μέσω της ακτινομετρίας μικροκυμάτων που το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί από την Α? Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Bolton της Αγγλίας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων( ΑΕΕ) είναι ισχαιμικής αιτιολογίας και πάνω από το 50% αυτών οφείλονται σε αθηρωματική νόσο των καρωτίδων. Η έγκαιρη αναγνώριση των ασθενών υψηλού κινδύνου αποτελεί ένα νέο σημαντικό ερευνητικό πεδίο με στόχο την πρόληψη των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ευρωπαϊκές οδηγίες για την υπέρταση

Ο επίκουρος καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης αναφέρθηκε στις πρόσφατες Ευρωπαϊκές οδηγίες για την αντιμετώπιση της υπέρτασης σύμφωνα με τις οποίες -και αντίθετα με ότι ίσχυε μέχρι τώρα- η αρτηριακή πίεση θα πρέπει να μειώνεται σε όλους τους υπερτασικούς ασθενείς σε τιμές κάτω των 140/90 mmHg, ανεξάρτητα αν ο ασθενής έχει σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαία νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή νεφρική ανεπάρκεια. 

Bάσω Kαλυβιώτη
www.f-kosmos.gr