Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

Εμβόλια

τελευταία ημερομηνία ελέγχου εγκυρότητας άρθρου: 26/6/2019

 Νέες σημαντικές πληροφορίες από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία:

Γενικά για εμβόλια μεμονωμένα ή συνδυασμοί: Z23 ως Z27.9

Περιεχόμενα άρθρου:
A) Αντιγριπικό Εμβόλιο-Πνευμονιόκοκκου
Β) Εμβόλια HPV (Gardasil-Cervarix)
Γ) Εμβόλια Απευαισθητοποίησης
Δ) Rotarix-Rotateq 
E) Προληπτικοί Εμβολιασμοί ταξιδιωτών
ΣΤ) Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού 
Ζ)  ΝΕΟ Για το Bexsero δείτε ΕΔΩ
H) Τροποποίηση ΕΠΕ για τον αντιφυματικό εμβολιασμό ΕΔΩ 
Θ) Μ-Μ-Rvaxpro δείτε ΕΔΩ
Ι) Δείτε για το Mantoux ΕΔΩ

ΝΕΟ Εμβολιασμός με αντιγριπικό-πνευμονιόκοκκο-έρπη ζωστήρα για ασθενείς με ρευματικές παθήσεις ΕΔΩ
 
ΝΕΟ Έξαρση κρουσμάτων ιλαράς - Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εμβολιασμό


ΕΜΒΟΛΙΑ-ΟΡΟΙ-ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΑΙΜΑΤΟΣ (που δεν χρεώνονται 1€)

Εξαιρούνται τα παιδικά εμβόλια από τον υπολογισμό του ορίου συνταγογράφησης


A) Αντιγριπικό Εμβόλιο-Πνευμονιόκοκκου


Δείτε ΕΔΩ τις οδηγίες αντιγριππικού 2018-19
Πνευμονιόκοκκου:

(ΕΠΕ 2019 σελ: 5/15)

 • Tα εμβόλια πνευμονιόκκοκου ΔΕΝ χρειάζονται φυλασσόμενη συνταγή! 
 • Το PCV13 συνιστάται για όλα τα υγιή παιδιά 2-59 μηνών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα (βλέπε παρακάτω ΕΠΕ παιδιών-εφήβων 2019 σελ 5/15)
 • Το 23-δύναμο πολυσακχαριδικό εμβόλιο (PPSV23) συνιστάται να γίνεται επιπλέον του συζευγμένου (PCV13) τουλάχιστον 2 μήνες μετά την τελευταία δόση του PCV 13, σε άτομα άνω των 2 ετών με αυξημένο κίνδυνο νόσησης από πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις (βλέπε ΕΠΕ 2019 ομάδες αυξημένου κινδύνου σελ: 10/15). Μία αναμνηστική δόση PPSV 23 συνιστάται να γίνεται 5 χρόνια μετά την 1η.
 • Όλες οι συνιστώμενες δόσεις του PCV13 πρέπει να χορηγούνται πριν από το PPSV23 με διάστημα τουλάχιστον 2 μήνες μεταξύ τους!
 • Για ενήλικες δείτε αναλυτικά ΕΔΩ

Β) Εμβόλια HPV (Gardasil-Cervarix)

ΕΠΕ 2019 σελ7/15
 • Ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ενδείκνυται για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας καθώς και για την πρόληψη άλλων καρκίνων και καλοήθων νοσημάτων σχετιζόμενων με τον ιό. Η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται εφόσον ο εμβολιασμός ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Στη χώρα μας διατίθενται το διδύναμο ( HPV 2), το τετραδύναμο ( HPV 4) και το εννεαδύναμο (HPV9) εμβόλιο. 
 • Τα HPV εμβόλια δεν συνιστώνται σε έγκυες γυναίκες. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να γίνεται τεστ εγκυμοσύνης πριν από την έναρξη του εμβολιασμού. Εάν διαπιστωθεί ότι μια γυναίκα είναι έγκυος μετά την έναρξη του εμβολιασμού, δεν συνιστάται διακοπή της κύησης και οι υπόλοιπες δόσεις συμπληρώνονται μετά την ολοκλήρωση της κύησης.
 • Μικρότερη ηλικία χορήγησης: 9 έτη
 • Χορηγείται από 11 έως και 12 ετών, έως και 18 ετών εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί στη συνιστώμενη ηλικία (χωρίς να διασφαλίζεται η προφύλαξή τους εάν ήδη έχουν μολυνθεί από τύπο του ιού που περιέχεται στο εμβόλιο).
 • Τα εμβόλια HPV2 και HPV4 χορηγούνται σε 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών (σχήμα 0, 6) σε κορίτσια ηλικίας μικρότερης των 15 ετών. Η διαπίστωση για μη νόσηση ή μη εμβολιασμού γίνεται από τον γιατρό και δε χρειάζεται γνωμάτευση.  
 • Σε περίπτωση που οι 2 δόσεις γίνουν σε μεσοδιάστημα μικρότερο των 5 μηνών, απαιτείται και 3η δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά την 2η δόση
 • Εφόσον η έναρξη του εμβολιασμού γίνει μετά τη συμπλήρωση του 15ου έτους, χορηγούνται 3 δόσεις εμβολίου (σχήμα 0 , 1-2 , 6 μήνες).
 • Το εμβόλιο HPV συστήνεται σε άνδρες/γυναίκες 18- 26 ετών (τρείς δόσεις) εφόσον ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου ΕΠΕ 2019 σελ 9/15
 1. Ανοσοκαταστολή
 2. HIV λοίμωξη
 3. MSM (μόνο για άνδρες)
 
Συνταγογραφείται:

 • Παιδιατρικής, Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας μέχρι 18 ετών 
 • Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Δερματολογίας –Αφροδισιολογίας άνω των 18 έως και 26 ετών
  
Ανασκόπηση καταλήγει σε στοιχεία που δεν υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) προκαλούν Σύνδρομο Συμπλόκου Περιοχικού Άλγους (CRPS) ή Σύνδρομο Ορθοστατικής Ταχυκαρδίας (POTS)
 

Γ) Εμβόλια Απευαισθητοποίησης
 Για τα Εμβόλια, εταιρίες και πώς τα χειριζόμαστε δείτε ΕΔΩ. Παίρνουν 1€ στη συμμετοχή


Δ) Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα Εμβολιασμού τα εμβόλια Rotateq-Rotarix συνταγογραφούνται με 25%.E) Προληπτικοί Εμβολιασμοί ταξιδιωτών

ΣΤ) Το τελευταίο ισχύον Ε.Π.Ε.:


ΑΔΑ 6ΧΘ2465ΦΥΟ Κ0Μ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΦΗΒΩΝ 2019 by Farmakopoioi farmakopoioi on Scribd