Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Πανικός για τις νέες τιμές στα φάρμακα! Άρον άρον η νέα τιμολόγηση



Αναστάτωση επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στους κόλπους των στελεχών της αγοράς φαρμάκου καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης προτίθεται να εκδώσει έως το τέλος του χρόνου νέο δελτίο τιμών

 Της Δήμητρας Ευθυμιάδου 

 Έντονες διεργασίες είναι σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα στην αγορά φαρμάκου καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης προχωρά σε άρον άρον τιμολόγηση των φαρμάκων μετά και την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή που είχε προκαλέσει την έντονη κόντρα με το ΣΥΡΙΖΑ.




 Πολλοί παράγοντες θεωρούν ότι η διαδικασία γίνεται εν κρυπτώ και με μεγάλη βιασύνη και τα όποια λάθη στις τιμές δε θα είναι δυνατόν να διορθωθούν άμεσα. Έτσι θα προκληθούν στρεβλώσεις στην αγορά και η πιθανή μεγάλη πτώση των τιμών μπορεί να επιφέρει και ελλείψεις καθώς ένα διορθωτικό δελτίο τιμών θα αργήσει λόγω εορτών.

 Η υπουργική απόφαση που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τις πρώτες μέρες του 2014 προβλέπει μειώσεις τιμών από 5 έως 10% για τα φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους πριν το 2012 ενώ προσδιορίζονται και οι υπόλοιπες τιμές των σκευασμάτων που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά με μειώσεις. 

 Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι με την άρον άρον τιμολόγηση διαφωνεί και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Δημήτρης Λυντζέρης ο οποίος σε κατ ιδίαν συνομιλίες του δε διστάζει να μιλήσει για ύποπτη βιασύνη.

πηγή: iatropedia


Ανδρέας Γαλανόπουλος στο ygeia360.gr: Αυτοκτονικό για τη χώρα εάν μειωθούν οι τιμές των πολύ φθηνών φαρμάκων

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο ygeia360.gr, αναφερόμενος στις μειώσεις τιμών τις οποίες επίκειται να προκαλέσει το κυοφορούμενο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, ο πρόεδρος του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Περιορισμένης Ευθύνης (ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ) Ανδρέας Γαλανόπουλος τονίζει με έκδηλη ανησυχία:

"Θα είναι αυτοκτονικό για τη χώρα μας εάν μειωθούν περαιτέρω οι τιμές των πολύ φθηνών φαρμάκων, καθώς φαίνεται ότι το υπουργείο Υγείας επιθυμεί να μειώσει ακόμη και τιμές φαρμάκων τα οποία έχουν λιανική τιμή... 2 ευρώ και είναι βασικά και αναντικατάστατα για την φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων. Φοβάμαι ότι και η αγορά θα αδειάσει από τα πλέον φθηνά φάρμακα και η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη θα εκτοξευθεί σε νέα ύψη, αφού τα φθηνά φαρμακευτικά σκευάσματα θα γνωρίσουν για άλλη μία φορά την πολύ ακριβή μέθοδο της υποκατάστασης από "νέα" και πιο ακριβά σκευάσματα. Ελπίζω να μην προχωρήσουν σε αυτή την επικίνδυνη για τη χώρα απερισκεψία".