Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Συνάντηση του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με τον τομέα υγείας του ΠΑΣΟΚ

Γραφείο Τύπου Υπουργού

​Αθήνα,16 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Συνάντηση του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με τους επικεφαλής του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της ΒτΕ, κ. Δημήτρη Κρεμαστινό. Στη σύσκεψη, επίσης, συμμετείχαν η Υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Αντώνης Μπέζας, καθώς και οι δύο γενικοί γραμματείς.

 

 

κ. Κρεμαστινός: «Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο αναμορφώνει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις επί του νομοσχεδίου με τον Υπουργό Υγείας, κ. Γεωργιάδη, όπου πιστεύουμε ότι μετά την αναθεώρηση του νομοσχεδίου με βάση και αυτά τα οποία ελέχθησαν, θα έρθει στην Επιτροπή των Κοινωνικών Υποθέσεων την προσεχή εβδομάδα –πιστεύω. Όπου και εκεί θα γίνει επεξεργασία, ούτως ώστε τελικά να υπάρξει ένα ουσιαστικό νομοσχέδιο το οποίο να επιλύσει τα πραγματικά προβλήματα που έχει σήμερα ο κόσμος στα θέματα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Ερ. Δημοσιογράφου: Επειδή πήρε κάποιες αναβολές η κατάθεση του νομοσχεδίου αυτού, ποιες ήταν οι βασικές ενστάσεις;

κ. Κρεμαστινός: «Σε κάθε άρθρο είχαμε τη δική μας άποψη, υπό την έννοια του να συμπληρωθεί καλύτερα το νομοσχέδιο. Οι απόψεις αυτές θα ενσωματωθούν».

κ. Γεωργιάδης: «Αυτή την εβδομάδα το Υπουργείο Υγείας -και εγώ και ο Υφυπουργός, ο κ. Μπέζας- κάναμε διαδοχικές συζητήσεις και με την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, και με τους ανεξάρτητους βουλευτές του Κοινοβουλίου σήμερα και με το ΠΑΣΟΚ και έχουμε προσεχή συνάντηση και με τη ΔΗΜΑΡ. Στόχος αυτών των συναντήσεων είναι να κάνουμε το νομοσχέδιο όσο καλύτερο γίνεται, γιατί εμείς δεν έχουμε σε μία μεταρρύθμιση αντιπαλότητες. Πιστεύουμε ότι το αγαθό της Υγείας ανήκει σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Πρέπει να πω ότι σήμερα με την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ είχαμε πολύ εποικοδομητική συζήτηση -πράγματι όπως είπε ο κ. Καθηγητής, άρθρο-άρθρο. Πάρα πολλές από αυτές τις παρατηρήσεις που έγιναν ήταν ορθές και υιοθετούνται μέσα στο νομοσχέδιο. Σε κάποια άλλα σημεία μπορεί να έχουμε κάποιες διαφωνίες».

Ερ. Δημοσιογράφου: Επειδή κατατέθηκε Παρασκευή, μας είχατε πει για Δευτέρα, μετά είπατε Τετάρτη, Πέμπτη και τελικά πάμε πάλι στην άλλη εβδομάδα. Τι θα αλλάξει από τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου;

κ. Γεωργιάδης: «Οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου δεν αλλάζουν. Είναι γνωστές και έχουν αποτυπωθεί. Αυτά τώρα που συζητάμε είναι οι λεπτομέρειες. Καμιά φορά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Και να πω, σε προσωπικό επίπεδο, ο κ. Καθηγητής και λόγω της εμπειρίας του ως Υπουργός και ως γιατρός, είχε πολλές ιδέες σε διάφορες λεπτομέρειες. Θα τα συζητήσουμε αυτά ούτως ή άλλως και στην Επιτροπή της Βουλής» .

Ερ. Δημοσιογράφου: Είδαμε πριν τους γιατρούς που βγήκαν μαινόμενοι θα λέγαμε και έστειλαν και ένα sms για ολική ρήξη με το Υπουργείο και ζητούν και την αποπομπή σας μάλιστα. Τόσο πολύ.

«Κοιτάξτε να δείτε. Εμένα εδώ δεν με διόρισε ούτε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ούτε ο Σύλλογος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Εμένα εδώ με διόρισε ο κ. Πρωθυπουργός. Άρα φαντάζομαι το αν θα μείνω ή αν θα φύγω είναι απόφαση του κ. Πρωθυπουργού. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι η μεταρρύθμιση έχει την πλήρη υποστήριξη του Πρωθυπουργού και αποτελεί κυβερνητική απόφαση και όχι απόφαση προσωπική μου, Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όπως ακούσατε πριν και τον κ. Κρεμαστινό που είπε για τη θετική κατεύθυνση του νομοσχεδίου, η βασική ιδέα αυτού του νομοσχεδίου προκαλεί γενική συναίνεση. Καλό είναι και οι γιατροί να καταλάβουν ότι σε αυτή την μεταρρύθμιση θα ήταν πολύ καλύτερο να είναι παρόντες παρά απόντες. Το έχω πει από την πρώτη ημέρα. Αλλά εκείνοι επέλεξαν αντί να είναι παρόντες να κάνουν εξήντα ημέρες απεργία. Δεν τους φταίω εγώ σε αυτό. Αν έκαναν την απεργία πιστεύοντας ότι θα κάνουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει επί της μεταρρυθμίσεως έκαναν μεγάλο λάθος».

κ. Κρεμαστινός: «Θα ήθελα να πω ότι η θέση η δική μας και η δική μου προσωπικά, είναι ότι οι υπηρετούντες γιατροί θα πρέπει να είναι μέσα στο σύστημα υγείας, είτε έτσι είτε αλλιώς. Δηλαδή η πρόταση είναι για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Εν συνεχεία θα δούμε αν θα υπάρξουν κενά, διότι άμα θέλουν όλοι να ενταχθούν στην πλήρη και αποκλειστική, δε θα υπάρξει κενό».