Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

UNISYSTEMS, ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ (επιστολή συναδέλφου)

Όλοι θυμούνται πριν περίπου ένα χρόνο την αντιπαράθεση σχετικά με την υπογραφή σύμβασης με την ιδιωτική εταιρία Unisystems  για τον έλεγχο των συνταγών. Με λίγα λόγια όταν ο ΕΟΠΥΥ δήλωσε αδυναμία να συνεχίσει η ΚΜΕΣ να ελέγχει τις συνταγές των φαρμακείων ο Π.Φ.Σ. μέσω του τότε προέδρου Αμπατζόγλου υπέγραψε σύμβαση σύμφωνα με την οποία η Unisystems θα αμειβόταν με περίπου 4 λεπτά ανά συνταγή για να τις ελέγχει. Δηλαδή οι φαρμακοποιοί θα πλήρωναν  από τη τσέπη τους μια διαδικασία που λογικά έπρεπε να καλύπτει το κράτος. Το «ζαχαρωτό» ότι το κόστος αυτό θα συμψηφιζόταν με το rebate κάποιου μήνα δεν ίσχυσε ποτέ.





 Ο καυγάς πέρα από την ουσία επεκτάθηκε και στην διαδικασία και συγκεκριμένα για την αδιαφάνεια των συμφωνιών αφού καταγγέλθηκε ότι κανείς από την μειοψηφία του Δ.Σ. δεν γνώριζε τίποτα. Το σημαντικότερο και αυτό είναι σίγουρο ότι δεν ενημερώθηκαν παρά μόνον μετά την υπογραφή οι φαρμακοποιοί που θα πλήρωναν το «χαράτσι». Είχε ειπωθεί τότε ότι δεν υπήρχε άλλη λύση και διαφορετικά δεν θα πληρωνόμασταν  από τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι είχε η κατάσταση και «μάθαμε» να πληρώνουμε και την Unisystems. 


Τώρα τα ερωτηματικά:
  1). Ποιος ξέρει ότι η Unisystems δηλώνει σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι από τον Ιούλιο του 2013 δεν ελέγχει πια τις συνταγές αλλά αυτό το κάνει ο ΕΟΠΥΥ;  Αν προσέξετε τα τιμολόγια που μας στέλνει αυτά εξαντλούνται στον Ιούνιο του 2013.
2). Αν αυτό ισχύει και γιατί να είναι ψέματα γιατί κανείς ακόμη μια φορά δεν μας ενημέρωσε;
3). Τι καθεστώς ισχύει αυτήν τη στιγμή; Συνεχίζουμε να πληρώνουμε κάποιους για αυτές τις υπηρεσίες; Αν ναι ποιοι είναι αυτοί; Τι σύμβαση έχουν; Ποιος την έχει υπογράψει; Τι κόστος έχει; Αν όχι γιατί πάλι οι συνδικαλιστές μας δεν μας ενημέρωσαν να χαρούμε λίγο;
4). Έχει ακούσει κανένας και αυτό απευθύνεται σε όλους την λέξη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ;
5). Υπάρχει περίπτωση να μην είναι το θέμα σε γνώση του Π.Φ.Σ.



Θα ήταν καλύτερο σε αυτή τη δύσκολη εποχή που ανατέλλει να αρχίσουν να χτίζονται σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των συναδέλφων. Σε αυτή την κατεύθυνση η συνεχής ενημέρωση και ο απόλυτος σεβασμός στα χρήματα που ο φαρμακοποιός πληρώνει θα πρέπει να είναι ο απόλυτος μπούσουλας.



ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 16/01/2014                                  ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ