Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

53% λιγότερα εμβόλια παρέλαβε η χώρα φέτος, στους 60 οι νεκροί από τη γρίπη

Στους 60 έχουν φθάσει οι νεκροί από τη γρίπη - Εμβόλια σπανίζουν γιατί η χώρα προμηθεύτηκε 53% λιγότερα - Ελλείψεις και σε φάρμακα - Αύξηση κρουσμάτων λόγω του καιρού φοβούνται οι ειδικοί

Εμβόλιο ούτε για δείγμα δεν υπάρχει στα φαρμακεία εδώ και αρκετό καιρό. Η έξαρση της γρίπης το τελευταίο διάστημα δείχνει ότι δεν υπήρξε σχεδιασμός στην προμήθεια εμβολίων.

Ο Ιατρικός σύλλογος Αθηνών κάνει λόγο για ελλιπείς εμβολιασμούς. Ο πρόεδρος του, Γιώργος Πατούλης δηλώνει στην κάμερα του TheTOC.gr ότι θα έπρεπε να ακολουθηθεί μια άλλη πολιτική Δημόσιας Υγείας και ως προς την ενημέρωση των πολιτών αλλά κυρίως με προληπτικούς εμβολιασμούς. Κάτι τέτοιο υποστηρίζει, δεν έγινε “και τώρα θερίζουμε θύελλες, με τον αριθμό των θυμάτων να έχει ανέβει σημαντικά”.

Σύμφωνα με τον κύριο Γαλανόπουλο πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού Αττικής η χώρα...




... προμηθεύτηκε 53% λιγότερα εμβόλια σε σύγκριση με πέρυσι.

Δείτε το βίντεο εδώ


Ταυτόχρονα η μειωμένη παγκόσμια παραγωγή εμβολίων κατά 30% από τις φαρμακοβιομηχανίες όξυνε ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Όμως αν υπήρχε Εθνική στρατηγική για κάτι τόσο σημαντικό θα μπορούσαμε να είχαμε προμηθευτεί αρκετά περισσότερα εμβόλια. Ακόμα και αν κάποιος βρει εμβόλιο τώρα ( στο εξωτερικό και ίσως σε κάποιο νοσοκομείο αφού σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας κα.Μακρή υπάρχει ένας μικρός αριθμός εμβολίων διαθέσιμος) είναι δύσκολο να αναπτύξει τα συγκεκριμένα αντισώματα αφού χρειάζονται τουλάχιστον 10 με 15 ημέρες.

Την ίδια στιγμή υπάρχει και έλλειψη στα φαρμακεία των αντιικών φαρμάκων (λόγω της αυξημένης ζήτησης και της περιορισμένης διάθεσης φαρμάκων από την πολυεθνική Roche). Εδώ όμως υπάρχει διαθέσιμη σημαντική ποσότητα σε κρατικές αποθήκες και με απόφαση του υπουργείου Υγείας θα διατίθενται και από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΛΠΝΟ μέχρι και τη Δευτέρα 24/2 ο απολογισμός είναι 60 νεκροί και 54 βαριά άρρωστοι οι οποίοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Σχεδόν το 50% των θυμάτων της νόσου καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες. Ο καιρός δεν βοηθάει αφού η θερμοκρασία έπεσε και οι ειδικοί ανησυχούν. Χρειάζεται όμως και από εμάς αυξημένη προσοχή. Αν νιώσουμε άρρωστοι να συμβουλευτούμε άμεσα τον ιατρό μας και να αρχίσουμε άμεσα θεραπεία. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο χρόνος είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Το σημαντικότερο βέβαια παραμένει η πρόληψη, οπότε χρήσιμο είναι να δείτε το σχετικό βίντεο του ΚΕΕΛΠΝΟ.



thetoc.gr