Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

To κάστρο έπεσε από μέσα (επιστολή συναδέλφου)

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι μας έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου και δεχόμαστε τα πάντα αδιαμαρτύρητα. Είναι ποτέ  δυνατόν η αποφυγή της χρεοκοπίας να εξαρτάται από το αν τα ΜΗΣΥΦΑ θα μπουν στα super market? Επειδή καμία κατάκτηση χώρας δεν επετεύχθη με ευκολία χωρίς τη συνεργασία ντόπιων συνεργατών και προδοτών, καλό είναι να αναλογιστούμε και τις δικές μας ευθύνες στον κατήφορο που έχει πάρει ο κλάδος.



Ένας από τους σύγχρονους “Εφιάλτες” του φαρμακευτικού επαγγέλματος, που άνοιξαν την πύλη εισόδου στα super market είναι αναμφίβολα τα ηλεκτρονικά φαρμακεία, που ανήκουν σε συναδέλφους και έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια το “δια χειρός φαρμακοποιού”. Εμείς οι ίδιοι βγάζουμε τα μάτια μας με τα χέρια μας, όταν πουλάμε τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής απρόσωπα μέσω διαδικτύου μόνο και μόνο για να κερδίσουμε λίγα ευρώ παραπάνω. Πώς περιμένουμε το κράτος να σεβαστεί την επιστημονική μας κατάρτιση και τις γνώσεις μας για τη σωστή χρήση και τις παρενέργειες των βιταμινών, όταν εμείς οι ίδιοι ξεφτιλίζουμε τον εαυτό μας για ένα πρόσκαιρο κέρδος! Είναι αδύνατον και φαιδρό συνάμα να βρούμε επιχειρήματα να στηρίξουμε τις θέσεις μας, όταν εμείς οι ίδιοι προωθούμε την απρόσωπη και απευθείας πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής στο κοινό και μάλιστα με προσφορές του τύπου 1+1 δώρο, λες και πρόκειται για πίτσες. 

Δε μας έφταναν τα ηλεκτρονικά φαρμακεία, εμφανίστηκαν και οι αυτόματοι πωλητές παραφαρμακευτικών να προσδώσουν ακόμη μεγαλύτερο κύρος στην επιστημονικότητα και στη συμβουλευτική μας δεινότητα ως επαγγελματίες υγείας! Έλεος πια , είναι ανώφελο και αυτοκαταστροφικό να προσπαθούμε μα ανταγωνιστούμε τους εχθρούς μας με τα δικά τους μέσα. Στον τομέα του μάρκετινγκ αυτοί είναι τα βουβάλια και εμείς τα βατράχια. Πρέπει να μεταφέρουμε τη μάχη στο δικό μας πεδίο, εκεί που οι άλλοι υστερούν! Όση αξία έχει η ιατρική συμβουλή για τη διάγνωση της ασθένειας, άλλη τόση πρέπει να έχει και η φαρμακευτική συμβουλή για τη σωστή χρήση των φαρμάκων που χορηγούνται. Ο γιατρός και εμείς γνωρίζουμε το ιατρικό προφίλ και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς-πελάτη μας, άρα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν και πότε χρειάζεται κάποιος πελάτης μας τη λήψη μιας βιταμίνης ή ενός ΜΗΣΥΦΑ. Αυτή η γνώση είναι πολύτιμη και δεν τη διαθέτει κανένας άλλος, είναι το όπλο μας για να αποδείξουμε τη χρησιμότητα μας. Κύριοι, η μία μάχη χάθηκε, γιατί οι συνδικαλιστές μας δεν έκοψαν το κακό από τη ρίζα του, αφέθηκαν οι τηλεμαρκετάδες φαρμακοποιοί ελεύθεροι και ανεξέλεγκτοι, γιατί άραγε? Ούτε μια νουθεσία, όλα στην πυρά του κέρδους? Ας βάλουμε επιτέλους μυαλό  και ας αποδειχτούμε επιτέλους άξιοι των περιστάσεων!
                                                                                                                                                                     Φαρμακοποιός υπαίθρου