Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Δ.Καραγεωργίου: ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΠΟΙΚΙΑ


Στο τελευταίο έτος της προεδρίας Βαγιωνά, ο ΠΦΣ είχε στηρίξει με σοβαρά επιχειρήματα τον ΦΣ της Πολωνίας (Chamber) στο εθνικό τους συνταγματικό δικαστήριο που υπερασπιζόταν τη διακίνηση των φαρμάκων και μέσα από το φαρμακεμπόριο.

Είχε επιδιωχθεί εκεί, να υπάρχει μόνο το σύστημα διανομής φαρμάκων direct to pharmacy (DTP) ώστε το χονδρεμπορικό κέρδος να μοιράζεται είτε ως έκπτωση στα φαρμακεία είτε ως έκπτωση στο κράτος. Απαγορευόταν ουσιαστικά το χονδρεμπόριο.




Το δικαστήριο τότε κερδήθηκε από τους Πολωνούς συναδέλφους με τις πολλές ευχαριστίες τους στον ΠΦΣ.
Τότε δεν είχαν ψηφισθεί οι οδηγίες που άφηναν ελευθερία στο brokering τιμών (ακόμα και φαρμάκων) ούτε ήταν σε εξέλιξη υποθέσεις στο ΔΕΚ που αφορούν αφ’ ενός την κάτω του κόστους πώληση προϊόντων (και φαρμάκων) αφ’ ετέρου την πώληση φαρμάκων από parafarmacie. Δεν υπήρχε ούτε το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου Milano εναντίον της πώλησης συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων.
Επιπρόσθετα ήταν πολύ κοντά η εποχή που είχαν σπάσει οι αλυσίδες φαρμακείων στην Πολωνία και επιτρέπονταν οι κεφαλαιούχοι φαρμακοποιοί να έχουν μέχρι 10 μονάδες φαρμακείων.
………………………………………………………………………………………….
Σήμερα πολυδιαφημίζεται το πρωτογενές πλεόνασμα. Δυστυχώς δεν αναρωτιόνται πολλοί κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να πληρώνει τους τόκους για το δημόσιο χρέος. Συγκριτικά με τα 3 προηγούμενα χρόνια, τα επιτόκια για τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά έχουν πέσει, είναι όμως ακόμα απαγορευτικά. Αν η Ελλάδα εξέδιδε νέα ομόλογα πιθανότατα τα επιτόκια θα ανέβαιναν εξαιτίας κυρίως του αγνώστου των πολιτικών εξελίξεων. Η επάνοδος στις αγορές θα είναι απλή και εύκολη όπως διαφημίζεται? Δηλαδή θα πάψουν οι τράπεζες να κρατάνε τα παλιά μας χρέη και θα τα πληρωθούμε?
Οι μεταρρυθμίσεις που διατυμπανίζονται και είναι η εύηχη λέξη για τη συνέχεια του Μνημονίου είναι αυτές που ολοκληρώνουν τη μετατροπή της χώρας μας σε μεταμοντέρνα αποικία χρέους στα όρια που ορίζει η μεταλλαγμένη ΕΕ.

Στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που «ελέγχει» την Τρόικα υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν το Μνημόνιο απλώς ένα λάθος των καλοπροαίρετων εταίρων μας. Εντός Ελλάδος υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι δεν πρέπει να εκθέτουμε τις ενέργειες της Τρόικας γιατί δημιουργούμε ανισορροπίες «υψηλής πολιτικής»! Άλλοι πάλι – επίσημοι αυτοί – νομίζουν ότι δεν πρέπει να λέμε την πραγματικότητα γιατί έτσι εκθέτουμε τη χώρα! Δηλαδή να μη λέμε ότι υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων που δεν οφείλονται στο παράλληλο εμπόριο.
Να μη μιλάμε για τις αλλεπάλληλες παταγώδεις διαψεύσεις των προβλέψεων για την εξέλιξη της οικονομίας μας, ούτε για την ανεργία αφού όλα θα διορθωθούν σύντομα.
Επειδή ούτε το «Έγγραφο θέσεων για την Ελλάδα» του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Der Spiegel»,  ούτε η τράπεζα JP Morgan στην ετήσια έκθεσή της, ούτε το Economist έχουν την ίδια άποψη, η προπαγάνδα εύκολα θα βρει κάτι «γελοίους» σαν εμένα που υπογράφω προσωπικές αναφορές σε διεθνή fora να τους ενοχοποιήσει αν τα πράγματα γυρίσουν εξαιρετικά ανάποδα.

Στην ετήσια έκθεσή της η Bundesbank γράφει:
«Όταν μια χώρα της Ευρωζώνης απειλείται με χρεοκοπία, αντί να της δανείζουν η Γερμανία και τα άλλα κράτη που χρησιμοποιούν το ευρώ, η κυβέρνηση της χώρας αυτής μπορεί να παίρνει όποιο κομμάτι των καταθέσεων των πολιτών της έχει ανάγκη και να επιβάλλει και φόρο π.χ. 10% στην αντικειμενική αξία όλων των ακινήτων. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να λύνει μόνη της τα προβλήματά της.»
Πρόκειται για – σύμπτωση κι αυτή – σοβαρή συζήτηση τροπολογίας στο νέο σχέδιο της μεγάλης οδηγίας για την «ενοποίηση» των Τραπεζών στην ΕΕ.
……………………………………………………………………………………….....
Η διάταξη που επιβάλλει στις Εταιρείες που διανέμουν οι ίδιες φάρμακα στα φαρμακεία να πληρώνουν στον ΕΟΠΥΥ το χονδρεμπορικό κέρδος όπως και η διάταξη που επιβάλλει στα φαρμακεία να υποβάλλουν καταστάσεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων του DTP στον ΕΟΠΥΥ για να μπορεί αυτός να ελέγχει τις Εταιρείες είναι αίολες νομικά και σύντομα θα εκπέσουν. Για αυτό άλλωστε δεν είναι νόμοι, αλλά υπουργικές αποφάσεις που προέρχονται έμμεσα από νομοθετήσεις.
Ποιος τους είπε στον ΕΟΠΥΥ ότι υποχρεωτικά θα τους καταθέτω ευαίσθητα εμπορικά δεδομένα? Ακόμα αντιμάχονται την επάρκεια της ΗΔΙΚΑ και της ΚΜΕΣ αντί να αλληλοσυμπληρώνονται. Ακόμα μπερδεύονται στη γραφειοκρατία της είσπραξης του 1€. Άραγε τον επόμενο μήνα ποια νέα γραφειοκρατία για τα εμβόλια θα επιβάλλουν?

ΟΜΩΣ! Εμείς που υπερασπιστήκαμε τους Πολωνούς έναντι του DTP τώρα θα πούμε όχι? Θα αφήσουμε απ’ έξω τους ΣΥΦΑ? Όποιοι κι αν είναι αυτοί. Διότι περί αυτούς πρόκειται στις διατάξεις που ανέφερα να είμαστε μαζί τους.
Να εξισορροπήσουμε λίγο τα πράγματα. Όλα προέρχονται από την εύκολη αποδοχή της σταθερής οροφής της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δις για το 2014. Ήταν σίγουρο ότι οι φορείς της φαρμακευτικής περίθαλψης προκειμένου στο στενό αυτό πλαίσιο να κρατήσουν όσο περισσότερα από αυτά που έχαναν θα κατασπάραζαν ο ένας τον άλλο.
Το εύκολο θύμα βέβαια είναι οι φαρμακοποιοί. Άλλωστε και ο κ. Υπουργός της Υγείας τους (όπως τον οριοθετεί η Τρόικα) διαπίστωσε έγκαιρα ότι τα φαρμακεία είναι πολλά και όσα δεν αντέξουν θα κλείσουν. Έτσι κι αλλιώς μας χρειάζεται ο μισός αριθμός φαρμακείων στην Ελλάδα.
Η Φαρμακοβιομηχανία δε θέλει να πληρώσει Claw back και δημιουργεί χίλιες καταστάσεις, οι σύμβουλοι του υπουργού βρίσκονται στη δίνη αντιτιθέμενων συμφερόντων και απλά ακολουθούν το ένα ή το άλλο μέρος συμφερόντων.
Το χονδρεμπόριο κι ανάμεσά τους οι αιωνίως συνολικά παραπέοντες και ασυγχρόνιστοι ΣΥΦΑ αδυνατούν να δουν το προφανές. Την αποδοχή Ευρωπαϊκών ποσοστών κέρδους όπου η επιβίωσή τους εξαρτάται από τα pricevolume agreements και τα big deals με τις εκπτώσεις που τα συνοδεύουν.

Οι φαρμακοποιοί ζουν την τραγωδία να νομίζουν ότι χάνουν τα κεκτημένα του 2009 και πάσει θυσία πρέπει να ξαναφθάσουν εκεί. Η ηγεσία τους είναι «άχρηστη» όπως λένε, όχι γιατί «χάνει συνέχεια» σ’ ένα κόσμο που βυθίζεται στην ύφεση και την ανεργία αλλά γιατί αποτυγχάνει να τους κάνει να προσαρμοσθούν στις νέες συνθήκες και να τους προτείνει εφικτές άμεσες λύσεις επιβίωσης. Εν τω μεταξύ η διαστρωμάτωση μεταξύ τους βαθαίνει. Κάποιες φωνές ότι «πάλι με χρόνια με καιρούς», ότι «να! τέλειωσε η κρίση κι αρχίζει η ανάκαμψη», ότι «οι δικοί μας άνθρωποι στην Κυβέρνηση θα μας προστατεύσουν» δεν ξέρω τι απήχηση μπορούν να έχουν πια.
Ο κ. Γεωργιάδης που τοποθετήθηκε στο Υπουργείο Υγείας για να είναι το μαχητικό κοκκοράκι των μεταρρυθμίσεων που του φέρανε έτοιμες, αδυνατούσε να φανταστεί τη συνέχεια. Οι σύμβουλοι του όμως γνώριζαν καλά.
Τι λέγει επί αυτών των αποτελεσμάτων ο περισπούδαστος κ.Carrone? Ο υπάλληλος της DGXII που αναγορεύθηκε σε άρχοντα της φαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας μας? Θα συνεχίσει να κουνάει το δάχτυλο και να υψώνει την τσιριχτή φωνή του στο υπουργικό περιβάλλον? Ο κ.Mors τώρα που παίρνει προαγωγή για τα επιτεύγματά του στην Μνημονιακή Ελλάδα πόσο και πώς βοηθήθηκε από τα κοκκοράκια σαν τον κ. Γεωργιάδη για να γίνει γενικός διευθυντής στο τμήμα οικονομικών ισορροπιών της ΕΕ.

Επιτέλους οι υπάλληλοι, ούτε καν τα ευρωπαϊκά αφεντικά, άσκησαν πολιτική Τρόικας ανεξαρτητοποιημένοι? Και γιατί η παρρησία του υπουργού μας από το Σεπτέμβρη του 2013 δεν ήταν απέναντί τους? Να γίνει και εθνικός ήρωας της υγείας μας κι όχι της υγείας τους. Πού είναι η παρρησία του απέναντι στα delivery των ΕΛΤΑ?
Φιλελευθερισμός όπου θέλουμε κι όπως βολεύει φιλικά και κομματικά στελέχη σε άλλους οργανισμούς, αλλά τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ να μείνουν στη θέση τους δια λόγους σταθεράς φαρμακευτικής δαπάνης ή αλλιώς γιατί έτσι μπορεί να βολεύει και τη Φαρμακοβιομηχανία.

Το κουμπί των εκπτώσεων και του DTP είναι τα ΦΥΚ.

Η αντίληψη του εχθρού απέναντι, μάς αποκλείει από εξοντωτική συζήτηση – κοινή απαίτηση με τους άλλους partners. Να φύγει η οροφή των 2 δις. Να ξαναδούμε εκπτώσεις και κλιμακωτό ποσοστό ΦΥΚ και fuck το 15% ποσοστό κέρδους μας. Γιατί μόνο εμείς από όλους τους Μνημονιακούς φαρμακοποιούς στην Ευρώπη πρέπει να έχουμε 15% ποσοστό κέρδους?
Επειδή θέλουν να τελειώσουν με το μικροϊδιοκτητικό χαρακτήρα του φαρμακείου να μας πουν οι περισπούδαστοι ποιος θα πληρώνει σίγουρους φόρους και σίγουρες εισφορές σε ένα ΤΣΑΥ (διεύθυνση υγειονομικού ΕΤΑΑ) που διαλύεται.

Διαβάστε τον οδηγό για τις ενώσεις επιχειρήσεων που εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ξαναδιαβάστε την έκθεση του ΟΟΣΑ στο σημείο που αναφέρεται στις ενώσεις φαρμακείων, και αντί να εκνευριστείτε, απαιτείστε εκείνες τις ενώσεις φαρμακείων που υπερασπίζονται το φαρμακευτικό επάγγελμα και μας κάνουν όλους να ζήσουμε. Οι εξαιρετικές συνθήκες της κρίσης που επιτρέπουν ειδικούς όρους εταιρικών μορφών είναι βάση εκκίνησης πολλών ευέλικτων σχημάτων. Δεν έχουμε πολύ χρόνο, οι απέραντες κουβέντες μπορούν να συνεχίζονται όσο τα φαρμακεία θα κλείνουν το ένα μετά το άλλο και ο μισθός του νέου φαρμακοποιού – υπαλλήλου είναι 573€.
Έστω και τώρα πρέπει να τους ορμήξουμε τους Τροϊκανούς, κ. Υπουργέ! Οι σύμβουλοι που σου εγγυώνται ήσυχους φαρμακοποιούς δεν είναι πάντοτε καλή παρέα. Είναι που κι εγώ πιστεύω ότι ακόμα μπορείς να βγεις μπροστά. Δεν σου πρέπει εσένα η μεταμοντέρνα αποικία να την υπηρετείς, ούτε ο ρόλος εκείνου του απίθανου Λοβέρδου.

Δημήτρης Καραγεωργίου

Υ.Γ.1: Θα επανέλθω όταν δε θα καίγομαι από τον πυρετό της γρίπης ή μήπως για επιδημικές καταστάσεις δεν πρέπει να τα λέμε γιατί προσβάλλουμε την εικόνα της χώρας στην Τρόικα.

Υ.Γ.2: Θερμές ευχαριστίες στην ΟΣΦΕ για την πολύτιμη βοήθειά της με πραγματικά στοιχεία στην παρουσίασή μου στο διεθνές συνέδριο που έγινε στο Λονδίνο 10-11 Φεβρουαρίου 2014, με θέμα «Ελλείψεις φαρμάκων – παράλληλο εμπόριο στην ΕΕ». Περισσότερα για αυτό σε επόμενο σημείωμα.