Κάποιοι θα συνταγογραφούν ελεύθερα και κάποιοι όχι αποφαίνεται ο Άδωνις Γεωργιάδης καθώς δεν προτίθεται όπως αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες του iatropedia.gr, να προσθέσει άλλες εξαιρέσεις στο πλαφόν των φαρμάκων που έχει θέσει στους γιατρούς.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Παρά τις διαμαρτυρίες γιατρών και ασθενών για το οριζόντιο πλαφόν που έχει τεθεί σχεδόν σε όλους τους γιατρούς της χώρας- με κάποιες εξαιρέσεις- ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν προτίθεται να προσθέσει άλλες κατηγορίες ιατρικού προσωπικού που να μπορούν ελεύθερα να χορηγούν φάρμακα χωρίς χρηματικό όριο.
Το δράμα των γιατρών εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν μπορούν να καλύψουν όλους τους ασθενείς τους που χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή με συνέπεια αργά ή γρήγορα να τους χάνουν και από το ιατρείο. Άλλωστε ποιος δε θα αναζητούσε άλλο γιατρό που να μπορεί να του δώσει τη πολυπόθητη συνταγή.
Παρά τις διαμαρτυρίες όμως και τις προσφυγές στα δικαστήρια ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρει σε στενούς του συνεργάτες ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και να προσθέσει κι άλλες εξαιρέσεις. Εξάλλου στην αρχή εξαιρούνταν ελάχιστοι γιατροί και κυρίως οι νέοι αλλά και ορισμένες κατηγορίες ασθενών με βαριά νοσήματα.
Στη συνέχεια προστέθηκαν οι νοσοκομειακοί γιατροί, όχι όμως όσοι εργάζονται στα εξωτερικά ιατρεία αλλά μόνο όσοι χορηγούν φάρμακα σε ασθενείς που ήταν νοσηλευόμενοι. Στη συνέχεια ήρθαν και οι αντίστοιχοι γιατροί των ιδιωτικών κλινικών.
Παρ αυτά εκτός μένουν χιλιάδες ιδιώτες γιατροί που ζητούν να τους αυξηθεί το πλαφόν.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης όμως που εστιάζει μόνο στη φαρμακευτική δαπάνη θεωρεί ότι το 1 δις στο οποίο πλησιάζει η νοσοκομειακή, είναι πολύ και πρέπει να περιορισθεί.
Να σημειωθεί ότι η φετινή συνολική δαπάνη δε θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2 δις σε αντίθεση με πέρυσι που είχε αγγίζει τα 2,371 δις ευρώ.
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας Καρδιολόγος,FESC κ.Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος προς τον ΕΟΠΥΥ όπου περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί αλλά και οι ασθενείς.
Ακολουθεί η επιστολή του κ. Αναγνωστόπουλου:
Σας ενημερώνω ότι το όριο δαπάνης συνταγογράφησης που μου έχετε ορίσει, με αδικεί προσωπικά διότι
1) Θεωρώ ότι η συνταγογράφηση για τους ασθενείς που με εμπιστεύθηκαν έγινε σύμφωνα με τους κανόνες ιατρικής δεοντολογίας και προσαρμοσμένη στα νέα οικονομικά δεδομένα της εποχής σε αντίθεση με συναδέλφους που υπερσυνταγογραφούσαν και ουσιαστικά επιβραβεύονται από σας.
2) Θεωρώ ότι με το συγκεκριμένο όριο θα δημιουργηθούν ασθενείς δύο κατηγοριών με απώλεια της ισότητας παροχής υγείας που δικαιούται ο κάθε Έλληνας πολίτης.
Φοβάμαι δε ότι πολλοί ασθενείς θα γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης και εκβιαστικών διλημμάτων.
3) Δεν μου δίνετε πλέον την δυνατότητα και μου αφαιρείτε το κίνητρο να παρέχω καλύτερες υπηρεσίες υγείας σε περισσότερους ασθενείς που θα με εμπιστευθούν μελλοντικά εκτιμώντας το ιατρικό μου έργο.
4) Θα στερήσω την δυνατότητα σε πολλούς ασθενείς μου να πάρουν την πρέπουσα και αναγκαία θεραπεία τους γιατί θα είναι »ακριβή» και δεν θα μπορώ να την συνταγογραφήσω.
Σκεφτείτε ότι αρκετοί ανήκουν στις λεγόμενες ευαίσθητες ομάδες (βαρέως πάσχοντες,καρκινοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένοι, μικρά παιδιά με εμβόλια,κλπ) καθώς και τις ανάλογες συνέπειες.
5) Δεν θα μπορέσω πλέον να εξυπηρετήσω κοινωνικές δομές που έχουν ανάγκη και χρειάζονται φάρμακα (γηροκομεία,κοινωνικά ιατρεία,ΚΑΠΗ,κλπ) γιατί δεν θα επαρκεί το μηνιαίο όριο συνταγογράφησης που μου ορίσατε.
6) Με την συμπλήρωση του μηνιαίου ορίου συνταγογράφησης θα προκαλέσω τεράστια ταλαιπωρία σε ασθενείς ιδίως της τρίτης ηλικίας περιπλανώμενους από ιατρείο σε ιατρείο όπου θα αναζητούν γιατρό να πάρουν τα φάρμακά τους.
Παρακαλώ να ανακαλέσετε άμεσα το άδικο μέτρο που επιβάλλατε και στερείτε την δυνατότητα να ασκώ την ιατρική σύμφωνα με τους κανόνες ιατρικής δεοντολογίας και της αρχές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.
Υ.Γ. Η παρούσα επιστολή δεν αφορά μόνο εμένα προσωπικά αλλά και 60.000 γιατρούς που υπηρετούν τους Έλληνες πολίτες.
Με τιμή
–
Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος
Καρδιολόγος,FESC
Πρόεδρος
Ιατρικού Συλ.Φθιώτιδας
ιατρονετ