Στις 17-2-2014 με αφορμή τον νόμο 392/2014
πραγματοποιήθηκε αλλαγή τιμών αναφοράς ταυτόχρονα με διορθώσεις που
πραγματοποιήθηκαν στον θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων λόγω μη
καταβολής rebate από τους ΚΑΚ στον ΕΟΠΥΥ.
Όμως σύμφωνα με τον νόμο 3117 /9.12.13 πρώτα αναθεωρούνται οι τιμές φαρμάκων δύο φορές ανά έτος και τα νέα δελτία τιμών εκδίδονται εντός του Ιανουαρίου και του Ιουλίου αντιστοίχως εκάστου έτους.(άρθρο2). Μετά την αναθεώρηση των τιμών ή μετά την έγκριση των νέων τιμών ακολουθεί η αναθεώρηση του θετικού καταλόγου και οι αντίστοιχες τιμές αναφοράς εντός 30 ημερών. (άρθρο7)
Απαιτούμε λοιπόν, ως άμεσα ενδιαφερόμενοι και με αίσθηση ευθύνης, τουλάχιστον να τηρείται η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία και να μην δημιουργείται συνεχώς ένα περιβάλλον ιδιότυπο με ξαφνικές αλλαγές που υπερβαίνουν τα όρια του νόμου και οδηγούν πολλές φορές σε επιπλέον επιβάρυνση του ασθενή, γεγονός που λαμβάνει χώρα συστηματικά με ποικίλους τρόπους και οδηγούν σε περίεργες και δύσμορφες καταστάσεις.
Ζητάμε σχετικά με όλα όσα μας επιβλήθηκαν πρόσφατα τα εξής :
1.Να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία για τις τιμές αναφοράς και αυτές να ακολουθήσουν το νέο δελτίο τιμών.
2.Να ξεκαθαρίσει επίσης το θέμα με την παρακράτηση του 1 ευρώ μέτρο άδικο αλλά και ανώφελο, αφού στην ουσία δεν λαμβάνεται υπ΄ όψιν το ποσό επιβάρυνσης των ασφαλισμένων στην μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
3.Να ακυρωθεί η απαίτηση δήλωσης απευθείας αγορών από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Η προθεσμία εξέπνευσε .Καμία απολύτως ευθύνη δεν έχουμε στο να συλλέγουμε στοιχεία και να δημοσιοποιούμε προσωπικά μας οικονομικά δεδομένα ή να χάνουμε εργατοώρες απλά για να αυξήσει ο ΕΟΠΥΥ τα έσοδά του ατελώς. Οι απευθείας αγορές προέκυψαν ως αναγκαία κίνηση για την κάλυψη των ελλείψεων φαρμάκων που δεν μπορούμε να προμηθευτούμε αλλιώς και δεν οφείλεται σε εμάς η αδυναμία επάρκειας της ελληνικής αγοράς σε φάρμακα. Ας αναλάβει πλέον την ευθύνη που του αναλογεί ο κάθε αρμόδιος φορέας.
4.Μετά τις τελευταίες εξελίξεις περί της απελευθέρωσης των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ , επιβάλλεται η υπεράσπιση με κάθε μέσο της σταθερής τιμής τους στο πλαίσιο της ισότιμης πρόσβασης όλων των ασθενών. Πρόκειται για ρύθμιση της αγοράς του ευρέος χρησιμοποιούμενου μη συνταγογραφούμενου φαρμάκου .Ρύθμιση αναγκαία σε μια χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είναι λεπτομερώς αποδεδειγμένο από τις εκθέσεις του Π.Ο.Υ. ,αλλά αποτελεί και νομοθετημένο πλαίσιο της χώρας, όπως αυτή εκπορεύεται από την ανάγκη της στοιχειώδους προάσπισης της δημόσιας υγείας. Δημοσιεύματα στα τέλη Ιανουαρίου αναφέρουν ήδη συμφωνηθέντες μελλοντικές αυξήσεις στις τιμές τους έως 10 %.Συμφωνία τέτοιου είδους ανάμεσα στην βιομηχανία ,το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Υγείας δεν επιτρέπουν την ολιγωρία μας και δεν δικαιολογούν τυχόν επικλήσεις διαπραγματεύσεων. Ας προασπίσουμε την φύση του φαρμάκου επιτέλους.
5.Η πρόσφατη διαπόμπευση του κλάδου μας μετά από ανέλεγκτη καταγγελία κατά φαρμακοποιών και ο ισχυρισμός ότι δεν προμηθευτήκαμε επαρκή αριθμό εμβολίων αποτελούν ένα δείγμα γνωστής τακτικής στοχοποίησης του κλάδου από υπουργικούς θώκους. Η απάντηση στην κ. Μακρή δεν μπορεί να είναι απλά μια διαμαρτυρία. Απαιτούμε να μας αναγνωρίζεται τόσο η προσφορά μας, όσο και το δικαίωμα να μην θίγει κανείς την επιστημονική μας ευσυνειδησία .Η καλύτερη απόδοση των ευθυνών για τους θανάτους από γρίπη στην χώρα ,υπάρχει καταγεγραμμένη και είναι η εκτίμηση της πρόεδρου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Τζένη Κουρέα Κρεμαστινού ότι ο αυξημένος αριθμός των θανάτων οφείλεται στην ανεπαρκή ενημέρωση των πολιτών. Απέδωσε, δε, τα κενά πληροφόρησης, στην έλλειψη πόρων από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Εμείς πράξαμε το καλύτερο δυνατό φέτος, όπως και κάθε χρόνο και αυτό δεν μπορεί να το διαστρεβλώσει κανείς.
Περιμένουμε να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα σε όσα αφορούν εμάς, τον ασθενή και το φάρμακο.