Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Φαρμακοποιοί: «Ναι μεν αλλά για συμφωνία με τρόικα»! Ετοιμάζουν νέο λουκέτο

Μπορεί θεωρητικά κατά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα οι φαρμακοποιοί να κέρδισαν στα περισσότερα αιτήματά τους, ο κλάδος όμως παραμένει επιφυλακτικός. 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους των φαρμακοποιών μετά τη συμφωνία κυβέρνησης τρόικας. Αν και για το επόμενο διάστημα ο κλάδος τη …γλιτώνει από τα χειρότερα, οι επικεφαλής συνδικαλιστές παραμένουν επιφυλακτικοί. 

Θεωρούν ότι μέσα από τη συμφωνία μπορεί να προκύψουν παγίδες τις οποίες δύσκολα θα αποφύγει κανείς αν δεν υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία. 
Γι αυτό και αποφασίστηκε την ημέρα ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή να πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία οπότε και τα φαρμακεία όλης της χώρας θα παραμείνουν κλειστά. 


Οι φαρμακοποιοί σημειώνουν ότι ουδέποτε συμφώνησαν η  διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) να γίνει μόνο για ένα τρίμηνο έως ότου –όπως υποστηρίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης- διαπιστωθεί ότι ο ανταγωνισμός μπορεί να λειτουργήσει. 
Ο κλάδος μέσω του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου  επισημαίνει ότι: «Τα προϊόντα αυτά είναι φάρμακα, συνταγογραφούνται και απλά δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ οφείλουν να έχουν διατιμημένη σταθερή τιμή την οποία να ορίζει το κράτος όπως κάνει και για όλα τα υπόλοιπα φάρμακα. Η δήθεν τρίμηνη παραμονή τους στα φαρμακεία θα αποτελέσει το άλλοθι για να οδηγηθούν στα super markets με απελευθερωμένη τιμή, οδηγώντας τα εκ του ασφαλούς στις αυξημένες τιμές της υπόλοιπης Ευρώπης».

Μια άλλη παγίδα που βλέπουν οι φαρμακοποιοί είναι στη ρύθμιση με το διευρυμένο ωράριο για το οποίο εκτιμούν ότι θα είναι μια ακόμη ταφόπλακα ειδικά για τα μικρά φαρμακεία. 
Γι αυτό και προτείνουν 48ωρο ανώτατο μέσο εβδομαδιαίο ωράριο λειτουργίας Φαρμακείων.

«Το ωράριο μέσα στο πλαίσιο αυτό θα είναι ενιαίο και οι ημέρες και ώρες που θα περιλαμβάνει θα προσαρμόζονται ανά περιοχή της χώρας, ανάλογα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες, με απόφαση των οικείων Φαρμακευτικών Συλλόγων σε συνεργασία με την Πολιτεία» υπογραμμίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Να σημειωθεί ότι με βάση τις ρυθμίσεις που προωθούνται και τις οποίες φοβούνται οι φαρμακοποιοί, όσοι σήμερα ακολουθούν διευρυμένο ωράριο το οποίος όμως πρέπει να δηλώνουν στους αρμόδιους φορείς, στο μέλλον θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν όποτε το επιθυμούν χωρίς να χρειάζεται ειδική δήλωση. 

πηγή: iatropedia