Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Επιστολή ΦΣ Έβρου προς τοπικούς βουλευτές

Προς τους κ.κ. Βουλευτές Έβρου Α. Δερμεντζόπουλο, Γ. Ντόλιο, Κ. Γεροντόπουλο και Μ. Ουζουνίδη

Αγαπητοί κ. Βουλευτές,


Οι φαρμακοποιοί του Έβρου, όπως και όλης της χώρας έχουν πληρώσει με το αίμα τους τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Έχουν δεχθεί μια τεράστια μείωση εισοδήματος, σχεδόν τη μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική ομάδα. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη κλείσει ή είναι στα πρόθυρα του κλεισίματος των φαρμακείων τους και της οικονομικής καταστροφής τους.


Τα περισσότερα από αυτά τα δεχθήκαμε προκειμένου να...




... συμβάλλουμε κι εμείς στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας και στην προσπάθεια για ανόρθωση της οικονομίας της. Και συμβάλλαμε τα μέγιστα. Το αποτέλεσμα;


Η φαρμακευτική δαπάνη κυμαίνεται πλέον εντός των στόχων.


Καλύπτουμε με επιτυχία τα κενά του συστήματος υγείας, λειτουργώντας τα φαρμακεία μας ως πρωτοβάθμια κέντρα υγείας, δανείζοντας φάρμακα στον κόσμο που δε βρίσκει γιατρό να τα γράψει, παρέχοντας δωρεάν συμβουλές κι υπηρεσίες ακόμη και στο όριο των γνώσεών μας, προκειμένου να βοηθήσουμε το σύστημα υγείας να μην καταρρεύσει.


Καλύπτουμε τις αδυναμίες του περίφημου «πλαφόν συνταγογράφησης», της μεταρρύθμισης του «νέου ΕΟΠΥΥ», γινόμαστε εισπράκτορες του κράτους για το 1 ευρώ ανά συνταγή, δεχόμαστε να ανοίξουμε «τεφτέρι» για όλους εκείνους τους συμπολίτες μας που από τις αρχές ακόμη του μήνα έχουν ξοδέψει το πενιχρό τους εισόδημα και μας παρακαλούν να τους δώσουμε τα φάρμακά τους και να μας πληρώσουν «όταν πληρωθούν».


Βρεθήκαμε στα πιο απομακρυσμένα χωριά του νομού κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες και τα κρατήσαμε ζωντανά, όταν η πολιτεία και οι δομές της είναι απούσες.
Αξιοποιήσαμε τα σοφά θεσμοθετημένα πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια για να διασπείρουμε τα φαρμακεία μας σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, δίπλα στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Έχουμε γίνει ο γιατρός, ο φίλος, ο εξομολόγος τους.


Και μια ωραία ημέρα, η κυβέρνηση και η τρόικα, με το πρόσχημα της δήθεν ανάπτυξης αποφασίζουν να αλλάξουν το καθεστώς λειτουργίας μας και να πετάξουν το ατομικό ελληνικό φαρμακείο στο καναβάτσο της ιστορίας, με μόνο προφανή σκοπό να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά συμφέροντα, των μεγάλων αλυσίδων λιανικής.


Με τα μέτρα που έρχονται προς ψήφιση:


1. Θα επιτρέπεται επί τοις ουσίας η ίδρυση και η λειτουργία φαρμακείων εντός των Σούπερ Μάρκετ (αλλά και όλων των άλλων καταστημάτων)


2. Καταργούνται ουσιαστικά οι εφημερίες, καθώς απελευθερώνεται πλήρως το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων. Προφανώς για να εξυπηρετήσει το ωράριο λειτουργίας των «συστεγαζόμενων» καταστημάτων. Έτσι, ενδεχόμενα θα υπάρχουν ημέρες και ώρες όπου κανένα φαρμακείο δεν θα είναι ανοιχτό.


3. Θα ερημώσουν οι γειτονιές και τα χωριά, καθώς με την κατάργηση των χωροταξικών και των αποστάσεων, δίδεται η δυνατότητα σε όλα τα φαρμακεία να μεταφερθούν στα κέντρα των πόλεων και στα συνταγογραφικά κέντρα. Ποιο φαρμακείο θα μείνει στο Μικρό Δέρειο; Στο Ορμένιο; Στους Μεταξάδες;


4. Με τις έμμεσες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, χάνεται η επιστημονική ανεξαρτησία του φαρμακοποιού, καθώς δε θα έχει πια το 51% του φαρμακείου του και θα είναι έρμαιο του «συνεταίρου» ή εργοδότη του.


5. Με την απελευθέρωση των τιμών των μη αποζημιούμενων φαρμάκων, το φάρμακο μετατρέπεται σε εμπόρευμα, υπακούει ΜΟΝΟ στους κανόνες της αγοράς και θα γίνει απλησίαστο για τον μέσο Έλληνα πολίτη, εξυπηρετώντας μονάχα τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών και των λιανεμπόρων.


Η αγορά του φαρμάκου είναι μια ρυθμισμένη αγορά για λόγους προστασίας του δημόσιου συμφέροντος. Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν πετύχει να έχουμε:
• Τα φθηνότερα φάρμακα στην Ευρώπη
• Την καλύτερη διασπορά των φαρμακείων σε όλο τον κόσμο
• Τη διακίνηση του φαρμάκου στα χέρια επιστημόνων φαρμακοποιών
• Την εξασφάλιση τουλάχιστον 30.000 καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας στα φαρμακεία, τις περισσότερες θέσεις από οποιονδήποτε άλλο τομέα στο χώρο του φαρμάκου.


Κ. κ. Βουλευτές, οι μάσκες έχουν πέσει. Η τρόικα και οι υπουργοί της κυβέρνησης σας ζητούν να νομοθετήσετε, όχι για να «σωθεί η χώρα» αλλά για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, αδιαφορώντας για τις δραματικές συνέπειες τόσο για τους φαρμακοποιούς, όσο και για την κοινωνία.


Κ. κ. Βουλευτές, έχετε εκλεγεί από το λαό για το λαό. Είμαστε οι ψηφοφόροι σας, είμαστε η κοινωνία που έχετε ορκιστεί να υπηρετείτε.


Η τρόικα, στις τελευταίες της ημέρες στην Ελλάδα, προσπαθεί να ολοκληρώσει την «καταστροφή» της κοινωνίας και της παράδοσης των πάντων στην πλουτοκρατία και το μεγάλο κεφάλαιο. Δεν είναι τυχαίο που στην επικαιρότητα είναι τα τρία βασικά ήδη καθημερινής ανάγκης και ανελαστικής ζήτησης, δηλ το γάλα, το ψωμί και τα φάρμακα.


Μην ενδίδετε στον εκβιασμό.


Σταθείτε στο ύψος σας και οι φαρμακοποιοί του Έβρου δεν θα το ξεχάσουν ποτέ.



Όπως και δε θα ξεχάσουμε ποτέ όσους μας πρόδωσαν


Για τον Φ.Σ. Έβρου

Τερζής Αναστάσιος, πρόεδρος