Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Ανοιχτή επιστολή προέδρου ΦΣ Ρεθύμνου: «Οι θεσμοί στα συρτάρια»

Ανοικτή επιστολή
Προς: Πρόεδρο ΓΣ αρχαιρεσιών, μέλη εφορευτικής επιτροπής, μέλη ΔΣ ΠΦΣ

Οι θεσμοί στα συρτάρια

 Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του ΠΦΣ άρθρο 24 παρ.1, μέλος της εφορευτικής επιτροπής των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη ΔΣ του ΠΦΣ είναι και διοικητικός αντιπρόσωπος που ορίζεται από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας. Στο άρθρο 26 παρ.1 αναφέρεται επίσης πως...



... μετά το πέρας των αρχαιρεσιών, ο προεδρεύσας της ΓΣ των αρχαιρεσιών οφείλει μέσα σε 5 ημέρες να υποβάλει τα σχετικά έγγραφα στην αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας.

Αν και οι νομικοί έχουν τον πρώτο λόγο επαυτών, είναι εύλογο να εκφραστεί η εξής απορία : Εφόσον  κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας των αρχαιρεσιών, όντως παρευρέθηκε διοικητικός αντιπρόσωπος της Περιφέρειας, δεν εξυπακούεται πως κάποια υπηρεσία της Περιφέρειας έχει την αρμοδιότητα της εποπτείας των αρχαιρεσιών; Άλλωστε, όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας, δεν προϊσταται ο Περιφερειάρχης; Επομένως το πρακτικό εκλογής όντως θα έπρεπε να έχει εγκριθεί από μια αρμόδια υπηρεσία, το ποια υπηρεσία είναι αρμόδια δε θα έπρεπε να αποτελεί δικαιολογία ή αιτία υπερβολικής καθυστέρησης της επικύρωσης των αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών (αν όντως αυτό είναι η αιτία, τότε αρχής εξαρχής οι νομικοί του ΠΦΣ δεν θα όφειλαν να το έχουν προβλέψει;).

 Πέρα, όμως, από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, και παρόλο που θα περίμενα η πλειοψηφούσα παράταξη να ήταν η πρώτη που θα εξέφραζε τη διαμαρτυρία της, δε μπορώ να μην εκφράσω την έντονη ενόχλησή μου για την παρωδία θεσμικών διαδικασιών που παρακολουθούμε.

Είναι δυνατόν η πολιτεία να αντιμετωπίζει το ανώτατο θεσμικό μας όργανο με αυτόν τον τρόπο; Ανεξαρτήτως παρατάξεων, όλοι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι που συμμετείχαμε στη διαδικασία των εκλογών του ΠΦΣ, τι απαντούμε στην ερώτηση που –εν μέσω καταιγισμού δημοσιεύσεων ΦΕΚ και διατάξεων- κάθε μέρα πια τίθεται σε συνελεύσεις, τηλέφωνα, blogs,κλπ ;  

«Που είναι ο ΠΦΣ» ;;;  Ρωτάνε οι συνάδελφοι.
Αν η απάντηση είναι «Στα συρτάρια κάποιας υπηρεσίας» αυτό δεν είναι προς τιμήν ενός θεσμού της εμβέλειας, του ρόλου και της αξίας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αν θέλουμε να πιστεύουμε και να υπερασπιζόμαστε  πως αυτά τα χαρακτηριστικά ακόμα υφίστανται.

 Η καθυστέρηση είναι υπερβολική και αδικαιολόγητη.

Οι διατάξεις που αφορούν το επάγγελμα δημοσιεύονται η μια μετά την άλλη, όλο αυτό το διάστημα. (και εδώ η απαξίωση προς το θεσμό του ΠΦΣ επίσης είναι έκδηλη, βλ. αθρ.52 ν.3601/28 περί σκοπού ΠΦΣ)

 Το ζήτημα δεν είναι παραταξιακό, είναι καθαρά θεσμικό και μας θίγει όλους. Αν υπάρξει περαιτέρω αδικαιολόγητη καθυστέρηση, και οι 174 εκλέκτορες του ΠΦΣ είναι θιγόμενοι.
Παρακαλώ όλους τους εμπλεκόμενους συναδέλφους εκλέκτορες, όπως μεριμνήσουν για την άμεση επίλυση του ζητήματος.

Ρέθυμνο 19/7/14

Βαρδιάμπασης Κώστας
Πρόεδρος Φ.Σ. Ρεθύμνου

Αντιπρόσωπος Φ.Σ. Ρεθύμνου στον Π.Φ.Σ.