Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΦΣΑ: ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΠΥΥ ΠΕΡΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛ. ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Ο ΕΟΠΥΥ μας ενημέρωσε με το υπ’ αριθ. Π60/22/21-8-2014 έγγραφό του, ότι από τις 21/8/2014 τροποποιήθηκε το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και έτσι μπαίνουν σε 
εφαρμογή τα όσα προβλέπονται στην Υπουργική Απόφαση 62494/15-7-2014 (ΦΕΚ 1920/Α/16-7-2014).

Ο Φ.Σ.Α. έχει ήδη προσφύγει στο Σ.τ.Ε. εναντίον της Υπουργικής Απόφασης Βορίδη και το Σ.τ.Ε. σε ολομέλεια θα εκδικάσει την προσφυγή στις 7/11/2014. Εντός των επομένων ημερών 
θα κατατεθούν πρόσθετοι λόγοι που αφορούν την ακύρωση της απόφασης αυτής και για την οποία όχι μόνο είμαστε αντίθετοι αλλά την καταδικάζουμε και ως ύποπτη. 





Σας παραθέτουμε προς ενημέρωσή σας, το κείμενο της υπ’ αριθ. Π60/22/21-8-2014 
ενημέρωσης από τον ΕΟΠΥΥ, όπου αναφέρονται ρητά πώς θα εκτελούνται από τούδε και στο 
εξής οι συνταγές από τα φαρμακεία, τόσο όταν αυτές εκτελούνται απευθείας από το σύστημα 
ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όσο και όταν αυτές εκτελούνται χρησιμοποιώντας τα 
προγράμματα φαρμακείων (μετά το απόσπασμα ακολουθεί υπόδειγμα συνταγής) : 
«………Σας ενημερώνουμε ότι το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης έχει τροποποιηθεί και από σήμερα το μεσημέρι μπαίνουν σε εφαρμογή όσα προβλέπονται στην ανωτέρω Υπουργική Απόφαση και το Γενικό Έγγραφο του ΕΟΠΥΥ. 

Οι φαρμακοποιοί που εκτελούν συνταγές απευθείας στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και σε περίπτωση επιλογής ακριβότερου φαρμάκου συγκεκριμένης δραστικής, περιεκτικότητας και συσκευασίας θα ενημερώνονται από το σύστημα με το παρακάτω μήνυμα: 
«Επιλέξατε φάρμακο με τιμή υψηλότερη της χαμηλότερης τιμής της συγκεκριμένης ομάδας φαρμάκων. Θα πρέπει να έχετε τη ρητή συγκατάθεση του ασφαλισμένου, καθώς και ο ασφαλισμένος να υπογράψει στο έντυπο της συνταγής ότι ενημερώθηκε και επιθυμεί να λάβει ακριβότερο φάρμακο. Σε αντίθετη περίπτωση επιλέξτε φάρμακο με τη χαμηλότερη τιμή.» Στην περίπτωση αυτή και αφού λάβουν την συγκατάθεση του ασφαλισμένου θα πατήσουν ΟΚ για να προχωρήσουν στην εκτέλεση της συνταγής.

Στο εκτυπωμένο φύλλο της εκτέλεσης της ηλεκτρονικής συνταγής ο ασφαλισμένος θα υπογράφει κάτω από το ειδικό πεδίο που αναφέρει «Ενημερώθηκα από το φαρμακοποιό για το χαμηλότερης τιμής φάρμακο και επιθυμώ να λάβω ακριβότερο φάρμακο». Προς διευκόλυνση των φαρμακοποιών επισυνάπτεται σχετικό υπόδειγμα της συνταγής. Επισημαίνεται ότι είναι υποχρεωτικό η υπογραφή του ασφαλισμένου να τεθεί στο συγκεκριμένο χώρο της συνταγής και όχι σε κάποιο άλλο σημείο.

Για τους φαρμακοποιούς που εκτελούν τις συνταγές χρησιμοποιώντας τα προγράμματα φαρμακείων, και εάν αυτά δεν έχουν τροποποιηθεί, δεν θα εμφανίζεται ενημερωτικό μήνυμα κατά την εκτέλεση της συνταγής σε περίπτωση επιλογής ακριβότερου φαρμάκου, παρόλα αυτά είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τον ασφαλισμένο για τα φθηνότερα φάρμακα και να εξασφαλίζουν την συγκατάθεση του σε περίπτωση χορήγησης ακριβότερου φαρμάκου. Για αυτό το λόγο στο φύλλο εκτέλεσης της συνταγής είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν με στυλό το μήνυμα «Ενημερώθηκα από το φαρμακοποιό για το χαμηλότερης τιμής φάρμακο και επιθυμώ να λάβω ακριβότερο φάρμακο» κάτω από το οποίο θα υπογράφει ο ασφαλισμένος. 

Επισημαίνεται ότι ο χώρος που θα αναγράφεται το μήνυμα είναι αυτός που αναφέρεται στο συνημμένο υπόδειγμα, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναγραφεί το μήνυμα σε άλλο χώρο επί της συνταγής. Για την αποφυγή λαθών συνιστάται μέχρι να ενσωματωθούν οι αλλαγές στα προγράμματα των φαρμακειών, η εκτέλεση αυτών των συνταγών να γίνεται απευθείας μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΟΠΥΥ 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΡΑΒΑΚΟΣ»