Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Στα δικαστήρια οι φαρμακοβιομήχανοι για τις τιμές στα φάρμακα! Νέος πονοκέφαλος για Βορίδη

Το δρόμο του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε οριστικά πια να ακολουθήσει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) καθώς θεωρεί ότι πολλά φάρμακα έχουν πάρει χαμηλότερες τιμές από αυτές που θα έπρεπε. 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Αυξήσεις σε τιμές συγκεκριμένων σκευασμάτων ζητά επιμόνως από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας εδώ καιρό ο ΣΦΕΕ. Φάρμακα τα οποία τιμολογήθηκαν πιο φθηνά ακόμη και από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων της Ευρώπης κάτι που δεν επιτρέπεται με βάση το νόμο. 



 
Είχε προηγηθεί διαπραγμάτευση μεταξύ του Μάκη Βορίδη και του κλάδου προκειμένου να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσω του ΕΟΦ αλλά συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα παρέμειναν σε χαμηλή τιμή. 
 
Η φαρμακοβιομηχανία προκειμένου να γίνουν νέες διορθώσεις στις τιμές θα προσφύγει στο ΣτΕ επικαλούμενη προηγούμενη απόφαση που τη δικαιώνει στην περίπτωση που η πώληση ενός προϊόντος δεν επιφέρει κέρδος σε μια επιχείρηση και πωλείται σε τιμή κόστους. 
 
Ο ΣΦΕΕ όπως αναφέρουν πληροφορίες του iatropedia.gr,αναζητά ήδη τη νομική διαδικασία και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να προσφύγει στο ΣτΕ έχοντας “στήσει”  ισχυρή επιχειρηματολογία για τα συμφέροντα του κλάδου.
 
Από την άλλη πλευρά και το team Βορίδη στήνει τη δική του επιχειρηματολογία προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αύξησης τιμών που θα εκτόξευαν τη φαρμακευτική δαπάνη.
 
Μια δαπάνη που δε θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2 δις το 2014 και ενδεχομένως να πρέπει να κατέβει και πιο κάτω για το 2015 με βάση τις επιταγές της τρόικας. Κάτι που... τρέμει ο κλάδος.
 
Ήδη άλλωστε οι διαμαρτυρίες από τη φαρμακοβιομηχανία για τα περιορισμένα κονδύλια για το φάρμακο δίνουν και παίρνουν στο γραφείο του υπουργού. Άλλωστε οι ασθενείς είναι πλέον υποχρεωμένοι να πληρώνουν πολύ περισσότερα από την τσέπη τους για φάρμακα αλλά αυτό από ότι φαίνεται δεν αγγίζει τον Μάκη Βορίδη και τα σχέδιά του. 

iatropedia.gr