Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Προληπτικοί Εμβολιασμοί ταξιδιωτών σε άλλες χώρες

Το υπουργείο Υγείας με εγκυκλίους του μας ενημερώνει για τη διενέργεια προληπτικών εμβολιασμών ταξιδιωτών προς άλλες χώρες. Στα παρακάτω έγγραφα παρέχονται συνολικές οδηγίες, υποδείγματα εγγράφων προς τις υπηρεσίες και τους ιατρούς και λίστα συνιστώμενων εμβολίων.

Δείτε συνοπτικά ό,τι μαζέψαμε για σας:
(το άρθρο αυτό θα το βρίσκετε πάντα στις πλαίνές ενημερωτικές μας σελίδες και φυσικά στη στήλη μας με τα Εμβόλια)



Οι συστάσεις των εμβολίων ποικίλλουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες που συμπεριλαμβάνουν την ηλικία, το προϋπάρχον ιατρικό ιστορικό και το ιστορικό εμβολιασμού του ταξιδιώτη, τη φαρμακευτική αγωγή του και κυρίως τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και τυχόν αντίδραση σε προηγούμενο εμβόλιο, τον προορισμό και το δρομολόγιο, το σκοπό, το είδος, τη διάρκεια και την εποχή του ταξιδιού, τις δραστηριότητες του ταξιδιώτη και τις συνθήκες παραμονής του.

Είναι σημαντικό να υπάρχει ικανοποιητικός χρόνος για την χορήγηση όλων των απαιτούμενων / συνιστώμενων εμβολίων. Το καλύτερο θα ήταν οι εμβολιασμοί να αρχίσουν τουλάχιστον 1 μήνα πριν το ταξίδι. Ωστόσο, ακόμα και την τελευταία στιγμή πριν το ταξίδι μπορούν να χορηγηθούν τα εμβόλια. Γίνεται χορήγηση Διεθνούς Πιστοποιητικού Εμβολιασμού («κίτρινο βιβλιάριο»), στους ταξιδιώτες

Τα εμβόλια που συνιστώνται σε ταξιδιώτες (ανάλογα με τη χώρα προορισμού) και γίνονται μόνο στις αρμόδιες Δ/νσεις Υγείας είναι:
  • κατά του κίτρινου πυρετού
  • χολέρας
  • τυφοειδούς πυρετού
  • λύσσας
  • ενέσιμο εμβόλιο έναντι της πολιομυελίτιδας (IPV) (δείτε λεπτομέρειες στο 2ο έγγραφο)
Τα υπόλοιπα εμβόλια που μπορεί να συστήνονται σε ταξιδιώτες, όπως πχ. τα εμβόλια ηπατίτιδας Α και Β, τετάνου διφθερίτιδας, ιλαράς, ερυθράς και παρωτίτιδας, πολιομυελίτιδας και το τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου, διατίθενται στο ελεύθερο εμπόριο και συνταγογραφούνται από τους ιατρούς.

Δεν παρέχονται δωρεάν από το Ελληνικό Δημόσιο.