Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Κ.Βαρδιάμπασης: Μέτρα άστοχα, αναποτελεσματικά, επικίνδυνα

Πρόσφατα τέθηκαν σε εφαρμογή στην πράξη τα όσα περιγράφονται στο ΦΕΚ Β 1920, 16-7-14 και στην υπάριθμ.28007 28-7-14 εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, σχετικά με την υποχρέωση των φαρμακοποιών να χορηγούν το φθηνότερο φάρμακο από κάθε δραστική ουσία και την αντίστοιχη περιεκτικότητα/συσκευασία του.
Οι φαρμακοποιοί, λοιπόν, υποχρεούμαστε για πρώτη φορά να διαθέτουμε στοκ συγκεκριμένων εταιριών, και να ενημερώνουμε τους ασθενείς πως πρέπει να πάρουν αυτά, και αν δε θέλουν, να υπογράψουν στο αντίστοιχο πεδίο που εκτυπώνεται στη συνταγή μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ.
Τι σημαίνει το μέτρο αυτό για την καθημερινότητα του φαρμακοποιού;



-Ανάλωση του φαρμακοποιού σε μια απίστευτη γραφειοκρατία, που μετατρέπει τη την εκτέλεσης συνταγής από διαδικασία ασφαλούς χορήγησης φαρμάκου σε …παζάρι μεταξύ ασφαλισμένου και ΕΟΠΥΥ με μεσολαβητή το φαρμακοποιό!
-Υποβάθμιση της επιστημονικής πλευράς της φαρμακοθεραπείας, κίνδυνος υπονόμευσης της συμβουλευτικής επί της χορηγούμενης αγωγής.
- Υποχρέωση του φαρμακοποιού να προμηθεύεται και να χορηγεί φάρμακα συγκεκριμένων εταιρειών, υπό την απειλή ...κυρώσεων!
- Έμμεσος εκφοβισμός των ασφαλισμένων που καλούνται να υπογράφουν και να ξανα-υπογράφουν ότι θέλουν να πάρουν …αυτό που θέλουν!

Τα μέτρα που λαμβάνονται τους τελευταίους μήνες, έχουν –υποτίθεται- σκοπό να συμπιέσουν περαιτέρω της φαρμακευτική δαπάνη. Το συγκεκριμένο μέτρο, όμως, όχι μόνο δεν ωφελεί τον ΕΟΠΥΥ, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί και στην αύξηση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ !!! Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους :
α) Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μόνο την ασφαλιστική τιμή, η οποία είναι πάντα ακριβώς η ίδια για όλα τα σκευάσματα ίδιας δραστικής ουσίας-περιεκτικότητας-μορφής-συσκευασίας.
Και β) Διότι σε περίπτωση που η λιανική τιμή του φαρμάκου είναι χαμηλότερη από την ασφαλιστική, ο ΕΟΠΥΥ επιβαρύνεται περισσότερο.

Μερικά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω:

1) Δραστική ουσία Επλερενόνη, 20mg x 20 tab.
Υπάρχουν 3 διαθέσιμα σκευάσματα για τη μορφή αυτή, με λιανικές τιμές 26,85 - 20,83 και 17,46 ευρώ. Η τιμή αναφοράς είναι 20,28 ευρώ.
Στην περίπτωση του φθηνότερου φαρμάκου ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει 14,28 ευρώ για μια συνταγή με μια συσκευασία φαρμάκου, ενώ θα πληρώσει 14,21 ευρώ αν επιλεχθεί κάποιο από τα άλλα φάρμακα!
Δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ «προωθεί» (φωτογραφίζοντας συγκεκριμένη εταιρεία) αυτό που του κοστίζει περισσότερο!

2) Δραστική ουσία Σιταλοπράμη 20mg x 28tab.
Από τα πολυάριθμα γενόσημα υπάρχει 1 μοναδικό με τη χαμηλότερη λιανική τιμή, που είναι 7,80€ , ενώ η τιμή αναφοράς είναι 8,95€
Αν επιλεχθεί το συγκεκριμένο φάρμακο, ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει 5,82€
Ενώ αν επιλεχθεί οποιοδήποτε άλλο, ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει 5,71€.
Δηλαδή, ξανά, ο ΕΟΠΥΥ «προωθεί» αυτό που του κοστίζει περισσότερο!

3) Δραστική ουσία Ομεπραζόλη, 20mg x 14caps
Από τα 22 διαθέσιμα σκευάσματα, μόνο ένα είναι εκείνο που «φωτογραφίζει» ο ΕΟΠΥΥ. Αυτό συμβαίνει και σε πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις.

4) Δραστική ουσία Καρβεδιλόλη 6,25mg x28tab
Εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο:
To πρωτότυπο φάρμακο έχει τη μικρότερη λιανική τιμή ενώ τα γενόσημα είναι 40% ακριβότερα!


Ο κατάλογος με τα παραδείγματα που δείχνουν πόσο επιπόλαια είναι τα σχετικά μέτρα, θα μπορούσε να συνεχιστεί για αρκετές σελίδες ακόμα. Μέτρα που μας κάνουν όλους να αναρωτιόμαστε αν κατά τη σύλληψή τους όσοι τα σχεδίασαν έχουν επαφή με την πραγματικότητα της φαρμακευτικής περίθαλψης, ή -έστω- με τις στοιχειώδεις γνώσεις που απαιτούνται για τη χάραξη φαρμακευτικής πολιτικής. Σίγουρα, πάντως, τα προσδοκώμενα οφέλη για τη φαρμακευτική δαπάνη δε θα έρθουν, οι ασθενείς σίγουρα δεν ωφελούνται παρά μόνο ταλαιπωρούνται και βάζουν όλο και βαθύτερα το χέρι στην τσέπη.
Από την άλλη, οι φαρμακοποιοί, όμηροι των συνθηκών, εκβιάζονται απειλούμενοι –αν είναι ποτέ δυνατόν- με κυρώσεις και διακοπή της σύμβασης, και υποχρεώνονται σε εφαρμογή μέτρων που γνωρίζουν πως δεν οδηγούν πουθενά στην καλύτερη περίπτωση, ή εξυπηρετούν συμφέροντα ολιγοπωλίων και καρτελοποιούν τη φαρμακευτική περίθαλψη στη χειρότερη. Πλέον, έχουν ξεπεραστεί τα όρια της λογικής και της νομιμότητας.


Ρέθυμνο 23/8/14

Βαρδιάμπασης Κώστας
Πρόεδρος ΦΣ Ρεθύμνου