Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Στις 3 το κρίσιμο ραντεβού του Βορίδη με την τρόικα

Στο Υπουργείο Οικονομικών στις 3 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικα ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης. Όπως ανέφερε σε συνομιλία μας ο κ. Βορίδης, η ατζέντα της συνάντησης έχει μέσα τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, τη φαρμακευτική δαπάνη, το μέτρο της εφαρμογής του πλαφόν, το οποίο σύμφωνα με τον Υπουργό έχει θετική έκβαση και φυσικά θα συζητηθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Υγεία. 

Να θυμίσουμε ωστόσο, ότι στην προηγούμενη συνάντηση το καλοκαίρι είχε μείνει σε εκκρεμότητα και το θέμα των ΜΥΣΗΦΑ (Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα), κάτι για το οποίο οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας είναι κάθετα αντίθετοι, αλλά και το θέμα της αύξησης χρήσης γενοσήμων με την επιβολή του μέτρου της συνταγογράφησης με δραστική, όπου εδώ έχουν εναντιωθεί οι γιατροί.




Επίσης, η τρόικα είχε ζητήσει τότε από τον Υπουργό να πιέσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία που έχουν οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ να τις πληρώσουν για να μην «πέφτει έξω» ο προϋπολογισμός του Οργανισμού και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα χρέη του. Όμως το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Βορίδης το «ψιλοέλυσε» πριν λίγες ημέρες παίρνοντας επιχορήγηση από το Υπουργείο Οικονομικών 350 εκατ. ευρώ, για να πληρώσει ο Οργανισμός ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Χθες το απόγευμα, ο κ. Βορίδης είχε ενημερωτική συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, προκειμένου να προετοιμάσουν τη σημερινή ατζέντα του Υπουργείου Υγείας με την τρόικα. Να σημειώσουμε ότι η τρόικα έρχεται στη χώρα μας για την κρίσιμη 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και γι αυτό ο Υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε χθες με τους Υπουργούς Εργασίας, Υγείας, Ανάπτυξης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος.

Η 5η αξιολόγηση θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα περιλαμβάνει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμό, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει το Eurogroup στις 13 Οκτωβρίου όπου, το δεύτερο θέμα συζήτησης θα είναι η 5η αξιολόγηση του μνημονίου και στη συνέχεια, η τρόικα θα επανέλθει στην Ελλάδα για το δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη γνωστή τακτική τους οι εκπρόσωποι της τρόικα υπήρξαν έκαναν σκληρές δηλώσεις πριν λίγες μέρες όπου ανέφεραν ότι υπάρχουν 1.000 εκκρεμότητες στην Ελλάδα γεγονός, που μας καθιστούν ανακόλουθους. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση Σαμαρά κάνει «αγώνα δρόμου» για να μαζέψει έστω και την τελευταία στιγμή κάποιες από αυτές ενώ, εξακολουθεί να «ακούγεται» από πολιτικά πηγαδάκια το ενδεχόμενη προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Ανθή Αγγελοπούλου

sofokleousin.gr