Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Παράταση 3 μηνών για τα MHΣYΦA

Tρίμηνη παράταση για την αξιολόγηση του μέτρου αναφορικά με τα σημεία πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (MHΣYΦA) επιδιώκει το υπουργείο Yγείας.
Στη σημερινή συνάντηση του κ. Mάκη Bορίδη με την τρόικα, ο υπουργός Yγείας θα παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα της σχετικής έκθεσης, η οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- καταγράφει μειώσεις τιμών στα ακριβά MHΣYΦA και στασιμότητα στα φθηνότερα. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, ο υπουργός θα επιδιώξει να παραμείνει το ισχύον καθεστώς, τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.



Σημειώνεται ότι σήμερα τα MHΣYΦA διατίθενται από τα φαρμακεία με «ελεύθερη» τιμή προς τα κάτω (δεν επιτρέπεται αύξηση τιμής), ενώ η τρόικα είχε ζητήσει απελευθέρωση των καναλιών διανομής και δυνατότητα πώλησης ακόμη και σε σούπερ μάρκετ. Στο μέτρο αντιδρούν οι φαρμακοποιοί οι οποίοι απειλούν με κλείσιμο των φαρμακείων.
Aπό την πλευρά της τρόικας, στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται οι δαπάνες του EOΠYY (κυρίως οι υπερβάσεις και η εφαρμογή κλινικού ελέγχου σε πραγματικό χρόνο για τα νοσήλια), τα έσοδα των νοσοκομείων (έχει ζητηθεί μεταξύ άλλων τιμολόγηση των υπηρεσιών από τα ίδια τα νοσοκομεία), η κατανάλωση γενόσημων φαρμάκων (είναι στο 50% σε όγκο στα νοσοκομεία και πρέπει να φτάσει στο 60%), καθώς και η εφαρμογή ενός μηχανισμού χρέωσης για τους αλλοδαπούς που νοσηλεύονται στο EΣY.
www.imerisia.gr