Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Στα σκαριά τιμολόγηση φαρμάκων με τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης

Η (πιθανή;) απάντηση του Υπουργείου στην προσφυγή του ΣΦΕΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα λάθη στο Δελτίο Τιμών, φαίνεται ότι ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για την φαρμακοβιομηχανία. Πληροφορίες του Healthview αναφέρουν ότι στο συρτάρι του υπουργείου βρίσκεται Υπουργική απόφαση για τιμολόγηση των νέων πρωτοτύπων φαρμάκων σύμφωνα με τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης.


Το θέμα φαίνεται ότι ξεκίνησε μετά τις αντιδράσεις της φαρμακοβιομηχανίας για την παρατεταμένη απραξία και ουσιαστικά την άρνηση του υπουργείου Υγείας να διορθώσει τα λάθη που είχε το Δελτίο Τιμών, κάτι που φυσικά θα οδηγούσε στην αύξηση της δαπάνης που σύμφωνα με και επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ βρίσκεται ούτως ή άλλως σε τροχιά "ανοδική". Η υπουργική απόφαση θα αφορά τα 270 σκευάσματα του τελευταίου Δελτίου Τιμών για τα οποία έχουν δοθεί τιμές που δεν ανταποκρίνονται στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης, αλλά και σε όσα νέα πρωτότυπα φάρμακα πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες διέρρευσαν στην αρχή της εβδομάδας με αποτέλεσμα η φαρμακευτική αγορά να βρίσκεται σε αναβρασμό και να εκπονούνται σενάρια επί σεναρίων για τη βιωσιμότητα των εταιριών, αφού τα αποτελέσματα μιας τέτοιας απόφασης θα είναι καταστρεπτικά, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς.

Η μείωση του αριθμού των εργαζομένων όπως είχε προειδοποιήσει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ σε πρόσφατη Συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου είναι μόνο η μία παρενέργεια, αφού θεωρείται βέβαιο ότι και θα αποσυρθούν πολλά πρωτότυπα φάρμακα που αφορούν κυρίως βαριές ασθένειες και δεν θα έρθουν νεώτερα, αφού η τιμή που θα έχουν στην Ελλάδα θα επηρεάζει τις τιμές των φαρμάκων σε δεκάδες χώρες στον κόσμο. Επίσης μια τέτοια απόφαση, αν και σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται να επηρεάζει μόνο τις πολυεθνικές εταιρίες, θα έχει επίπτωση και στα έσοδα των ελληνικών εταιριών, αφού τουλάχιστον οι μεγάλες ελληνικές είναι σε σταθερές συμφωνίες για την προώθηση πρωτότυπων φαρμάκων από τις πολυεθνικές στη λογική του co marketing. Όπως σημείωνε στέλεχος της αγοράς θα πρόκειται για μια απόφαση χιονοστιβάδα τα καταστροφικά αποτελέσματα της οποίας δεν φαίνεται να έχουν εκτιμηθεί από το Υπουργείο. Φυσικά, αν πρόκειται για μια απόφαση που θα παραμείνει στα συρτάρια παίζοντας το ρόλο του «μπαμπούλα» για την φαρμακοβιομηχανία μένει να αποδειχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πηγή: healthview.gr