Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Συχνή πλέον η υποκατάσταση φαρμάκων με ακριβότερα σκευάσματα, το κέρδος των φαρμακείων όλο και πιο χαμηλά

Είναι γνωστό σε όλους ότι η φαρμακευτική δαπάνη δε πέφτει (μόνο) με οριζόντιες μειώσεις στις τιμές των σκευασμάτων. Ως τώρα από το 2009 μέχρι σήμερα, οι τιμές έχουν πέσει πάνω από 8 φορές. Σε σύγκριση με τότε, οι τιμές έχουν πέσει κατά 60% περίπου. Πτώση που οι ασφαλισμένοι δεν βλέπουν στην τσέπη τους, το αντίθετο μάλιστα, η συμμετοχή τους ολοένα και αυξάνεται.

Ταυτόχρονα, έχει μειωθεί το ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού κατά πολύ. Μάλιστα στην...


... τελευταία ανατιμολόγηση, το ποσοστό κέρδους είναι κλιμακωτό. Ειδικά στα φάρμακα πάνω από 50€ χονδρική τιμή, το markup έχει πάει από το 30% στο 20%. Κάποιοι τότε δεν το θεώρησαν τόσο σημαντικό, αφού τα κινήσιμα φάρμακα της κατηγορίας αυτής ήταν ελάχιστα.

Με τον καιρό όμως βλέπουμε ότι η υποκατάσταση φαρμάκων με ακριβότερα σκευάσματα καλά κρατεί. Η βιομηχανία πάντα βρίσκει τρόπους να μειώνει τη χασούρα της. Εις βάρος όλων των υπολοίπων βέβαια. Από τον ΕΟΠΥΥ ως τον ασφαλισμένο, από το χονδρεμπορικό κέρδος ως το κέρδος του φαρμακοποιού.

Τρανταχτά παραδείγματα αποτελούν διάφορα νέα εισπνεόμενα σκευάσματα μεγάλης πολυεθνικής τα οποία αντικαθιστούν σιγά-σιγά παλαιότερα, με τιμή >50€ και φυσικά πολύ χαμηλότερο κέρδος για τον φαρμακοποιό.

Πρόσφατα μάλιστα, ενημερωθήκαμε από άλλη πολυεθνική εταιρεία ότι δυο πολύ κινήσιμες ινσουλίνες της θα πάρουν νέα τιμή απλά με... περισσότερες προγεμισμένες πένες! Έτσι λοιπόν αντί να έχει η συσκευασία 5 πένες, θα έχει 10! Έλα όμως που η συσκευασία με τις 10, εμπίπτει στην κατηγορία με ΧΤ >50€, άρα πολύ μειωμένο ποσοστό κέρδους για τα φαρμακεία! Και φυσικά μεγαλύτερο κόστος για τον ΕΟΠΥΥ.

Εκτός αυτών μαθαίνουμε ότι πολλά είναι τα σκευάσματα στην αναμονή που περιμένουν να μπουν στην θετική λίστα με τιμές φυσικά τσουχτερές για τον ΕΟΠΥΥ, αλλά μηδενικό κέρδος για τα φαρμακεία. Μένει να δούμε τι άλλο μας επιφυλάσσει το μέλλον με τις τιμές των φαρμάκων...



Farmakopoioi