Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του αντιπροέδρου του ΠΦΣ Ανδρέα Σοφιανόπουλου

Οδεύουμε στο κλείσιμο άλλης μίας χρονιάς, μιας χρονιάς δύσκολης, φυσικής συνέχειας των 4 προηγούμενων σε συνέπειες για το εργασιακό μας περιβάλλον. Χωρίς να χάσω χρόνο απαριθμώντας ή αναλύοντας πρόσωπα και γεγονότα, θα αναφέρω ενδεικτικά για τα 2,5 τελευταία χρόνια:



·        Φτάσαμε στο σημείο να πληρωνόμαστε τακτικά μεν, αλλά το ήμισυ του ΕΟΠΥΥ που κάναμε πριν 2,5 χρόνια.
·        Διαλύθηκε πλήρως το ωράριο λειτουργίας φαρμακείων με άμεσο αποτέλεσμα να υπάρχουν συνάδελφοι που κανιβαλίζουν τους εφημερεύοντες, ακόμα και την ημέρα των Χριστουγέννων.
·        Η αξία των εμπορευμάτων μας κατά το ήμισυ υποτιμήθηκε, χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος, ενώ φορολογήθηκε στην προ υποτίμησης τιμή της για όλα αυτά τα χρόνια.
·        Δώσαμε αναδρομικό rebate το Δεκέμβρη του 2012 με σκανδαλώδη έκτακτο νόμο για πληρωμές που ήταν όχι απλά εξωσυμβατικές, αλλά ερχόντουσαν και τμηματικά.
·        Απωλέσαμε την επιστημονική δυνατότητα να υποστηρίζουμε τα συμπληρώματα διατροφής και τα βιταμινούχα σκευάσματα.
·        Επί της ουσίας χάθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς μετά τη νομοθετική ρύθμιση πολλαπλών αδειών και τη δυνατότητα ανεξέλεγκτης αλυσιδοποίησης.
·        Καταρρακώθηκε πλήρως το κύρος των συλλογικών οργάνων μετά την ακύρωση των νόμων 3601/28 και 5607/32.
·        Νομοθετήθηκε η εξ’ αποστάσεως πώληση φαρμάκων, καταργώντας ουσιαστικά την πόρτα φαρμακείο – επιστήμονας ιδιοκτήτης.
·        Καταργήθηκαν δια νόμου τα Πειθαρχικά όργανα, τα οποία προέκυψαν από τις πρόσφατες εκλογές.
·        Διαλύθηκε πλήρως το ασφαλιστικό μας ταμείο μετά το PSI του Μαρτίου του ’12  και οι προβλέψεις για όσους έχουν μπει το επάγγελμα μετά το ’92 είναι εντελώς αρνητικές όσον αφορά στα θέματα σύνταξης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι υπόλοιποι έχουν εξασφαλίσει κάτι παραπάνω από συντάξεις 350€.
·        Εξαντλήθηκαν τα αποθεματικά μας από απίστευτη φοροεπιδρομή, χαράτσια, έκτακτες εισφορές και αυξήσεις σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ, χρήματα τα όποια πήγαν στις τσέπες των δανειστών και όχι στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
·        Διαλύθηκε πλήρως ο κοινωνικός ιστός. Βλέπουμε καθημερινά συνανθρώπους να κοιμούνται στα παγκάκια ή να ψάχνουν τα σκουπίδια, ακόμα και πρόσωπα του στενού οικογενειακού μας περιβάλλοντος βρίσκονται εγκλωβισμένα στη μέγγενη της ανεργίας, ενώ αρκετοί από τους συνανθρώπους μας εξακολουθούν να εργάζονται με εργασιακές συνθήκες και απολαβές χωρών Ασιατικού κόσμου.
·        Διαλύθηκε κάθε έννοια συλλογικότητας και πρυτάνευσε η οποιαδήποτε προσωπική τακτική, ακόμα και κανιβαλισμού προς τον συνάδελφο.
·        Γελοιοποιήθηκαν στο έπακρο οι όποιες οργανωμένες κινητοποιήσεις μας.
·        Θεσμοθετήθηκε άτυπα αλλά ισχυρά ιδεολογικά σε όλο το φάσμα της κοινωνίας πως κοινωνικές παροχές απολαμβάνει μόνο ο οικονομικά ισχυρός.
·        Στην Ευρώπη των προηγμένων οικονομικά, κοινωνικά και ιδεολογικά χωρών, στήθηκε το ταμείο των ανασφάλιστων πολιτών!!!

Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα. Ο κατάλογος είναι μακρύς, κουραστικός και πικρός. Η αλήθεια όμως είναι πως ότι προέκυψε έγινε με δική μας ευθύνη ως πολιτών, γιατί όταν απαιτήθηκε ο λόγος μας, πρυτάνευσε η λογική του φόβου. Μας ξεκαθάρισαν ότι η αντίσταση θα ξεκινήσει από την ώρα που θα εκπληρώσουμε στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις μας ως χώρα. Μας το είπαν το 2011 και αυτοί που το διαλάλησαν, περνούν τώρα Ειδικό Δικαστήριο, μας το είπαν για να τους ψηφίσουμε το 2012, μας το λεν και σήμερα. Το βασικό πρόβλημα που έχουμε είναι πως δεν μαθαίνουμε ποτέ, ποιο είναι το πραγματικό σχέδιο των δανειστών. Έτσι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οργανωμένο ιδεολόγημα που λέει πως προκειμένου να μην τα χάσαμε όλα, ας χάσουμε τώρα έστω λίγα. Μόνο που το τώρα έστω λίγα, πολλαπλασιαζόμενο με το χρόνο αποφέρει ως γινόμενο όλα όσα ανέφερα προηγουμένως. Και τα γράφω αυτά με θλίψη γιατί δεν θα μπορέσω ποτέ ίσως να ξεπεράσω το σοκ που ένιωσα και εξακολουθώ να νιώθω, όσο βλέπω συναδέλφους και συναγωνιστές του συλλόγου μου να χάνουν πόντο-πόντο την ιδιοκτησία τους. Όσο βλέπω τα φαρμακεία μας με άδεια ράφια. Όσο βλέπω συναδέλφους που αγωνιστήκαμε μαζί στις απεργίες, κάτω από τη βροχή, που ‘τρακαριστήκαμε’ άγρια με την κοινωνία σε μακρόχρονες άρσεις πίστωσης, να μην έχουν πλέον φαρμακείο, και το πιο πικρό από όλα, ο τότε ηγέτης μας να προΐσταται του ταμείου ανεργίας.

Σύντομα θα βρεθούμε με την αυγή του νέου χρόνου, μπροστά στο ίδιο δίλημμα που βρεθήκαμε το καλοκαίρι του ’12. Τότε πρυτάνευσε ο φόβος, τώρα δεν πρέπει να πρυτανεύσει ούτε ο φόβος, αλλά ούτε και η στείρα τιμωρητική διάθεση. Πρέπει να πρυτανεύει η λογική, η εμπειρία, η σοβαρότητα, η ήρεμη ανάλυση των δεδομένων προκειμένου να μπορέσουμε να χαράξουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς, την εργασία μας και τα παιδιά μας, αλά το κυριότερο, την κοινωνία της οποίας είμαστε, ας μην το ξεχνάμε, αναπόσπαστο κομμάτι. Αν αυτή ευημερήσει, θα ευημερήσουμε και εμείς.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να δεχτούμε αξιωματικά:

·        Ποτέ τα δανεικά δεν ξεχρεώνονται με δανεικά.
·        Ποτέ τα δανεικά δεν ξεχρεώνονται όταν τα παραγόμενα υστερούν.
·        Ποτέ δεν εμπιστεύεσαι να σου λύσει το πρόβλημα κάποιος που αφενός επί χρόνια το δημιουργούσε, αφετέρου επί χρόνια υπερασπιζόταν την πρακτική του ως τη μόνη ορθή.
·        Σε καμία χώρα του κόσμου η απορρύθμιση του οικονομικού περιβάλλοντος και οι συνθήκες του ελεύθερου ανταγωνισμού δεν ανέπτυξαν κοινωνίες ευτυχείς και υγιείς.

Είναι σίγουρο επίσης πως επειδή η απόσταση από τα λόγια στα έργα είναι πολύ μεγάλη, οι οποιεσδήποτε αλλαγές πορείας απαιτούν θυσίες μη προσδιορισμένου χρόνου, με μόνο όμως σίγουρο αποτέλεσμα ότι κάποτε αποδίδουν καρπούς. Δεν έχει κανένα νόημα να εκδικείσαι κάποιον υποστηρίζοντας κάποιον άλλον τον οποίο δεν εμπιστεύεσαι. Και τέλος να μην ξεχνάμε ποτέ, ότι μας ζητούν το λόγο μόνο μία φορά κάθε 4 χρόνια.

Με βάση τα παραπάνω, όλες αυτές τις μέρες των γιορτών ας σκεφτούμε ψύχραιμα για την ορθή απόφαση που θα χρειαστεί να πάρουμε και που θα καθορίσει το μέλλον μας για πολύ καιρό ακόμα.

Εύχομαι σε όλους υγεία, καλή τύχη στα όνειρα και τις επιδιώξεις του για το νέο χρόνο και τα πράγματα να γίνουν λίγο πιο γαλανά, σαν το χρώμα της σημαίας μας.

Στα καθημερινά μας, μα υπενθυμίσω ότι 2 Ιανουαρίου είναι αργία για όλα τα φαρμακεία του συλλόγου. Στο θέμα των κρατήσεων για το ΤΣΑΥ από τον ΕΟΠΥΥ, δεν θα εκδοθεί ετήσιο συγκεντρωτικό, μιας και υπάρχει η ανά μήνα καταχώρηση στο site ΕΟΠΥΥ-ΚΜΕΣ, ενώ το συγκεντρωτικό που θα αφορά τις κρατήσεις rebate, αλλά και περικοπές συνταγών με βάση τα οποία πρέπει να κόψουμε πιστωτικά τιμολόγια, αναμένεται να αναρτηθεί στο προαναφερόμενοsite μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

Στο ζήτημα της απογραφής έχει ξεκαθαριστεί ότι για το ’14 θα φορολογηθούμε όπως την προηγούμενη χρονιά, ενώ αναμένεται ίσως και σήμερα ΠΟΛ για το αν θα πραγματοποιηθεί απογραφή έναρξης για το 2015. Με δεδομένο ότι η απογραφή έναρξης για το 2015 μπορεί να δηλωθεί και να γίνει ως τις 28 Φλεβάρη του 2015, μην βιάζεστε και συνεννοηθείτε επαρκώς με τους λογιστές σας.
Καλή χρονιά και πάλι σε όλους.

Ανδρέας Σοφιανόπουλος,
Πρόεδρος Φ.Σ. Αχαΐας