Υπάρχει ” αντιβίωση” τόνισε ο νέος υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής για την πολύ κακή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο χώρος του φαρμάκου μετά από λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις οι οποίες έστειλαν στην ‘’ εντατική’’ τόσο τους ασθενείς όσο και την Φαρμακοβιομηχανία.
Την στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προς την ελληνική φαρμακοβιομηχανία δήλωσε ανοιχτά ο κ. Κουρουμπλής, στην εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας , χθες το βράδυ, αφού όπως είπε οι ελληνικές εταιρίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, ανέφερε στο χαιρετισμό του ο υπουργός Υγείας ότι...
... «Όλοι οφείλουμε, στο μέτρο του δυνατού, να στηρίξουμε μια προσπάθεια, που αφορά στην πατρίδα και την κοινωνία. Όλοι πιστεύουμε στο ευρωπαϊκό όραμα, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι η συνέχιση της κατάστασης δεν οδηγεί σε κανένα δρόμο εξόδου από αυτή την καταστροφική κρίση.’’
Ενώ, υπογράμμισε ότι ‘’ Οι συνταγές που επιβλήθηκαν απεδείχθησαν καταστροφικές για την υγεία της οικονομίας’’
Εξήγησε , ωστόσο, ο νέος υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι ‘’ Υπάρχει αντιβίωση απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Υπάρχει αν πραγματικά η πολιτεία, η ελληνική κυβέρνηση ιεραρχήσει τις πολιτικές επιλογές και αποφασίσει να αποτυπώσει μια καθαρή, ειλικρινή αναπτυξιακή πολιτική. Όχι μια «ανεργιογόνο» ανάπτυξη αλλά στήριξη των κλάδων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας, με δημιουργία θέσεων εργασίας και προστιθέμενη αξία .
Έθεσε το εξής ερώτημα ο κ. Κουρουμπλής «Γιατί δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να είναι η Ελβετία του νότου στην παραγωγή φαρμάκων;» αναφερόμενος στο ελληνικό φάρμακο αφού τόνισε ότι ‘’ το ελληνικό φάρμακο είναι ένας κλάδος που μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία των ελληνικών επιχειρήσεων και να την παντρέψει με το πλούσιο δυναμικό της χώρας’’
Παράλληλα δήλωσε ο νέος υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων οτι θα επιδιώξει η νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει κανόνες, στους οποίους θα πρέπει να κινείται η επιχειρηματικότητα, με δίκαιο και κατανοητό φορολογικό σύστημα. Σε αυτό το σημείο κάλεσε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία να ανοίξει μεταξύ τους ένας δημιουργικός και ειλικρινής διάλογος αφού η κυβέρνηση τη θεωρεί συντελεστή της ανάπτυξης της χώρας.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, μίλησε για την όλη κατάσταση του χώρου του φαρμάκου και πως διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, τις συνέπειες αλλά κατέθεσε και τις προτάσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για ανάπτυξη προς όφελος και των Ελλήνων ασθενών και της ελληνικής οικονομίας.
Μεταξύ άλλων δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ «Η χώρα έφτασε στο κατώτατο σημείο ενός κύκλου που σήμανε πραγματική συρρίκνωση της οικονομίας. Οι δαπάνες για την υγεία και την περίθαλψη έπεσαν σε κατώτερα επίπεδα από ό,τι τους αναλογούσε με το βάρος των περικοπών να πέφτει στο φάρμακο, πηγαίνοντας από το ένα άλλο άκρο στο άλλο. Εκεί που υπήρχε όντως μια μεγάλη κατανάλωση που εν πολλοίς οφειλόταν σε προβλήματα προσφοράς και ζήτησης, φτάσαμε στο άλλο άκρο, όπου σήμερα οι δαπάνες φαρμάκου είναι 40% κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης». Σημείωσε, ο κ. Τρύφων ότι η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης υλοποιήθηκε κατά 80% μέσω αλλεπάλληλων μειώσεων τιμών και μόλις κατά 20% μέσω διαρθρωτικών μέτρων.
Να στηρίξει την ανάπτυξη, μέσα και από τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς αποτελεί την τελευταία ελπίδα του παραγωγικού ιστού της χώρας και τη λύση στο πρόβλημα , ζήτησαν οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ οι κ.κ. Θεόδωρος Τρύφων, Δημήτρης Δέμος και Βασίλης Κάτσος.
Πηγή life2day.gr
Πηγή life2day.gr