Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Αποκλειστικά από τα φαρμακεία ξανά το Voltaren στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω υψηλής επικινδυνότητας!

Ta δισκία Δικλοφενάκης , τα οποία χρησιμοποιούνται για τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο, δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα ως μη αποζημιούμενα (OTC) φάρμακα στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιανουαρίου 2015 λόγω της αύξησης του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών επιπλοκών, όπως ανακοίνωσε ο Βρετανικός Οργανισμός φαρμάκων.

Η Δικλοφενάκη γύρισε σε καθεστώς μη αποζημιούμενου φαρμάκου το 2008 στην Μ. Βρετανία αλλά από τον Αυγουστο του 2013 ο Βρετανικός οργανισμός φαρμάκων αξιολογούσε το γεγονός να επιστρέψει το φάρμακο σε καθεστώς συνταγογραφούμενου φαρμάκου και μόνον, ακολουθώντας μια Ευρωπαϊκή μελέτη η οποία κατέληξε σε μια μικρή αλλά αξιοσημείωτη αύξηση του κινδύνου ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών επιπλοκών οι οποίες συσχετίστηκαν με το φάρμακο.

Ακολούθως, η επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου) εξέτασε τα...


... στοιχεία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι παρενέργειες δεν μπορεί να αποκλειστούν ακόμη και όταν η δικλοφενάκη έχει ληφθεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ή σε χαμηλότερη δόση, και ενημέρωσε ότι δεν είναι πλέον κατάλληλο ως ένα μη αποζημιούμενο φάρμακο.

Τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs) παρουσιάζουν μια μακρά ιστορία καρδιαγγειακών ανησυχιών σχετιζόμενες με την ασφάλεια, με αποκορύφωμα την παγκόσμια απόσυρση του Vioxx (ροφεκοξίμπη) το 2004, έναν εκλεκτικό αναστολέα της κυκλο-οξυγενάσης-2 (COX-2) ΜΣΑΦ.

Η "Δικλοφενάκη παρουσιάζει παρόμοια αύξηση των καρδιαγγειακών επεισοδίων με τους αναστολείς Cox-2, η οποία παρατηρήθηκε  με υψηλές δόσεις και μακριά διάρκεια  θεραπείας, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποκλείουν παρόμοια δράση σε χαμηλότερες δόσεις, Ειδικά σε ένα καθεστώς απελευθερωμένης διάθεσης…τονίζουν οι ειδικοί !

Η δικλοφενάκη είναι διαθέσιμη στον Ηνωμένο Βασίλειο  τόσο σε generic μορφή όσο και στο επώνυμο σκεύασμα Voltarol (Novartis) στα 12.5mg  και στα 25 mg και δεν είναι ευρέως διαδεδομένη όσο άλλα μη στεροειδή Μη Υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (Μ.Υ.Συ.Φα ) .

Οι πωλήσεις της από του στόματος δικλοφενάκης το 2014 ήταν 6,8 εκατομμύρια λίρες εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος, 6,4 εκ λίρες, ήταν του Voltarol. Σε σύγκριση με τα σκευάσματα που περιείχαν Ιμπουπροφένη και τους συνδυασμούς αυτής με κωδεϊνη κ.α τα οποία παρουσίασαν πωλήσεις 156 εκ λίρες στην ίδια περίοδο. H δικλοφενάκη θα παραμείνει σε καθεστώς απελευθερωμένης διακίνησης μόνο ως τοπικό εξωτερικό διάλυμα ή κρέμα που παρουσιάζει πωλήσεις 31 εκ λίρες   

Σε συνέχεια της απόφασης οι φαρμακοποιοί είχαν 48 ώρες καιρό από τις 14 Ιανουαρίου 2015 να μεταφέρουν την δικλοφενάκη σε καθεστώς “πίσω από τον πάγκο” (BTC)

H Novartis  πουλάει δικλοφενάκη ως OTC φάρμακο σε 35 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων: Γερμανία, Ιταλία , Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Ελβετία, Αυστραλία, Μπενιν, Μπουργκίνα Φάσο, Καμεούν , Κίνα ,Νότιο Αφρική και Μεξικό. Ενώ παραμένει σε καθεστώς συνταγογραφούμενου φαρμάκου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Ιαπωνία, Ιρλανδία  και Ελλάδα!

greekotc.blogspot.gr με στοιχεία από Daily Mail