Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Με αύξηση φόρου στα τσιγάρα η συμμετοχή στα φάρμακα με εισοδηματικά κριτήρια

Ποσό της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο αναμένεται να προκύψει από μία αύξηση 10% στους φόρους στα προϊόντα καπνού. Με αυτό, εκτιμάται ότι μπορεί να καλυφθεί η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα όσων έχουν χαμηλό εισόδημα.

Με μία μικρή αύξηση του φόρου στα τσιγάρα μπορεί να καλυφθεί το κόστος που θα προκύψει από τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα των πολιτών με χαμηλό εισόδημα.

Η πολιτεία εισπράττει σήμερα 3,1 δισ, ευρώ ετησίως από τους φόρους στα προϊόντα καπνού.



Το υπουργείο Υγείας διεκδικεί μία αύξηση της τάξης του 10%, η οποία θα φέρει έσοδα περίπου 300 εκατομμυρίων, με τα οποία θα υπερκαλυφθεί το όποιο άνοιγμα προκύψει από τη μείωση της συμμετοχής.

Όπως αναφέρει την Τετάρτη η εφημερίδα “Έθνος”, για το θέμα έχει συσταθεί επιτροπή από τεχνοκράτες, οι οποίοι αναμένεται να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην πολιτική ηγεσία.

Σκοπός είναι να περιοριστεί το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης σε πολύ χαμηλά εισοδήματα, με πόρους που θα προκύψουν από άλλη πηγή.

Οι πολίτες με χαμηλό ή μηδενικό εισόδημα υποφέρουν σήμερα από υψηλές συμμετοχές και ρυθμίσεις, όπως η “ασφαλιστική τιμή” στα φάρμακα.

Ενδεικτικό του βάρους είναι ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων έχει φτάσει μεσοσταθμικά στο 28% από 13% που ήταν το 2012. Συμμετοχή έως 25% στα φάρμακα καλούνται να πληρώσουν και οι ανασφάλιστοι.

Διαβάθμιση

“Θέλουμε να βελτιώσουμε το σύστημα, διαβαθμίζοντας τη συμμετοχή των ασφαλισμένων ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, δεν πρόκειται για αύξηση της συμμετοχής, αλλά για μείωση σε όσους δεν είναι σε θέση να πληρώσουν.

Το θέμα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προώθηση της σχετικής ρύθμισης μεταφέρεται για μετά το καλοκαίρι: «Σίγουρα μέσα στο 2015», υπογραμμίζει ο υπουργός Υγείας.

Η συνολική παρέμβαση της κυβέρνησης στον χώρο της φαρμακευτικής περίθαλψης εκτιμάται ότι κοστίζει πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Μόνον η εξαγγελθείσα κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή του ΕΟΠΥΥ κοστίζει 60 εκατομμύρια.

Ποσοστά

Με το ισχύον καθεστώς, η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα κυμαίνεται από 0% έως 25%. Μηδενική συμμετοχή έχουν οι πάσχοντες από σοβαρά χρόνια νοσήματα, όπως καρκίνος, διαβήτης τύπου 1, μεσογειακή αναιμία, κυστική ίνωση, AIDS, μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, παραπληγία και τετραπληγία.

Μειωμένη συμμετοχή 10% καταβάλλουν οι πάσχοντες από νοσήματα όπως Πάρκινσον, βαλβιδοπάθειες, ερυθηματώδης λύκος, ψωριασική αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, μυασθένεια και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Δ.Κ.



πηγή: ιατρονετ