Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Η «Λευκή Μέρα» των φαρμακείων

Πραγματοποιήθηκε χθες μια πρωτότυπη δράση των φαρμακοποιών όλης της χώρας, οι οποίοι διάλεξαν αυτόν τον τρόπο για να διαμαρτυρηθούν για την άτυπη στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος αργεί εξωφρενικά για δεύτερο συνεχόμενο μήνα να αποζημιώσει τις συνταγές των ασφαλισμένων του. Με την ονομασία «Λευκή Μέρα», όπως είχε εξαγγελθεί μέρες πριν από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, την Τετάρτη αυτή καμία συνταγή ασφαλισμένου δεν εκτελέστηκε σε κανένα φαρμακείο της χώρας!

γράφει ο συντάκτης μας x Παπαδόπουλος

Με σαφείς παραπομπές στην περιβόητη «Λευκή Νύχτα», κατά την οποία τα εμπορικά μαγαζιά μένουν ανοιχτά βραδυνές ώρες για να εξυπηρετήσουν το καταναλωτικό κοινό, μια εμπορική πρακτική που ήρθε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια από την Ευρώπη, οι Φαρμακοποιοί της χώρας έκαναν το αντίθετο: έμειναν ανοιχτά αλλά δεν εκτέλεσαν συνταγές χρόνιων παθήσεων των ασθενών τους κατά τις ώρες που είναι ανοιχτά τα φαρμακεία (8:00-14:30).
 

 

Έχοντας από δεκαημέρου εξαγγείλει την κίνησή τους αυτή οι Φαρμακοποιοί αντί να εκτελούν τις συνταγές, ενημέρωναν το κοινό για τις αβάσταχτες καθυστερήσεις των πληρωμών τους και την αδυναμία τους πλέον να προμηθεύονται τα απαραίτητα φάρμακα από τους προμηθευτές τους, καθώς και για την μη-ανταπόκριση και απροθυμία αρκετών -ιδιαίτερα των πολυεθνικών- φαρμακευτικών εταιριών να «ανοίξουν» την πίστωση για να καλύψουν τις επιταγές των φαρμακείων, παρά τις έντονες εκκλήσεις του ΠΦΣ και τις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν γίνει για το θέμα. Οι πολίτες, με εξαίρεση κάποιες επείγουσες περιπτώσεις οι οποίες εξυπηρετήθηκαν κατ' εξαίρεση και σύμφωνα με τη ρητή εντολή που είχαν λάβει οι Φαρμακοποιοί από τους Συλλόγους τους, άκουσαν με κατανόηση και εκδήλωσαν τη στήριξή τους στους φαρμακοποιούς τους.

«Δεν μας εκπλήσει αυτό», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Μάκης Φαρμάκης στην εφημερίδα μας, «αφού είναι γνωστό τοις πάσοι ότι οι πελάτες-ασθενείς των φαρμακείων, κατά την συντριπτική πλειοψηφία τους, έχουν έντονη διαπροσωπική σχέση με τον Φ/ό τους! Ένας δεσμός άρρηκτος και παραδοσιακός στην κοινωνία μας. Ιδιαίτερα, δε, αφού είχαμε φροντίσει να προειδοποιήσουμε αρκετές μέρες πριν για την κίνησή μας αυτή. Ο κόσμος, αν και ήξερε ότι δεν θα του εκτελέσουμε τις συνταγές του, δεν απέφυγε να περάσει από το φαρμακείο του, να ενημερωθεί για την κατάσταση και να δηλώσει την συμπαράστασή του. Οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα ενημέρωσαν το κοινό εκτός από το γνωστό θέμα των μη πληρωμών αλλά και πώς αυτό επηρεάζει τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων τους. Δηλαδή τις απίστευτες ελλείψεις που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν καθημερινά κι έχουν σχεδόν εξοικειωθεί, χωρίς όμως να καταλαβαίνουν γιατί γίνεται αυτό! Τώρα τους εξηγήσαμε!».

Δηλώσεις στήριξης αλλά και προβληματισμού έκαναν πολιτικοί από όλα τα κόμματα και ιδιαίτερα αξιωματούχοι της Κυβέρνησης, οι οποίοι αναγνωρίζουν το δίκαιο των Φαρμακοποιών αν και επεσήμαναν ότι αυτή η ασφυκτική κατάσταση στην φαρμακευτική περίθαλψη οφείλεται κυρίως στη μη-ελαστικότητα των Θεσμών σχετικά με τον κλειστό προϋπολογισμό της Υγείας, αλλά και σε διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα, όπως οι ροές των εισφορών από τα διάφορα Ταμεία που απαρτίζουν τον Οργανισμό, μια κατάσταση που αφήνει τον ΕΟΠΥΥ «γυμνό» από ταμειακά διαθέσιμα. Ο Υπουργός Υγείας Γιάννης Πολιτικάκης έκανε δηλώσεις για τα ελληνικά μέσα φωτογραφιζόμενος έξω από το Φαρμακείο του Προέδρου του ΠΦΣ σε μια κίνηση συμπαράστασης. Υπενθύμισε ότι από τις πρώτες δηλώσεις του ως υπουργός τόνιζε διαρκώς ότι «ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης πρέπει να αυξηθεί και να λυθούν τα προβλήματα χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και σε αυτό χρειάζεται αφενός η συμπαράσταση των Θεσμών αφετέρου και έξυπνες κινήσεις στην συνολική φαρμακευτική πολιτική της χώρας, η οποία τα τελευταία χρόνια, με τις αποσπασματικές και οριζόντιες πολιτικές του Μνημονίου, έφεραν σε απόγνωση όλους τους φορείς και στα πρόθυρα της καταστροφής τα Φαρμακεία της χώρας, τα τόσο πολύτιμα για της Πρωτοβάθμια Περίθαλψη Υγείας με την τεράστια εξοικονόμηση πόρων που προσφέρει η σωστή λειτουργία τους για τον ελληνικό λαό».

Με αναλυτικά ρεπορτάζ υποδέχθηκε και ο Διεθνής Τύπος την είδηση, ιδιαίτερα λόγω του συμβολικού παραλληλισμού της ενέργειας και στο περιθώριο του έντονου διαλόγου που έχει αναζωπυρωθεί, λόγω των διαπραγματεύσεων της χώρας με τους Εταίρους, ξαναφέρνοντας στην επιφάνεια τη συζήτηση για «λιτότητα και ύφεση ή ανάπτυξη». Με πηχιαίους τίτλους η American Post σχολίασε ότι «η Λευκή Νύχτα συνήθως φέρνει έσοδα στις επιχειρήσεις, αλλά στην Ελλάδα της συνεχιζόμενης λιτότητας και ύφεσης οι Φαρμακοποιοί έδειξαν με τον τρόπο τους ότι χωρίς λεφτά δεν μπορεί να σταθεί καμία μεταρρύθμιση», ενώ η γαλλική Rigarro αναμετέδωσε «Λευκή Μέρα στην υγεία. Στην Ελλάδα της κρίσης οι ασθενείς χρειάζονται φάρμακα αλλά οι Έλληνες φαρμακοποιοί θα πρέπει να κουνήσουν μαγικό ραβδάκι για να μπορούν να τους τα παρέχουν χωρίς όμως να πληρώνονται».

Οι φαρμακοποιοί έδωσαν μεγάλη συνέντευξη τύπου την παραμονή της «Λευκής Μέρας» και παρουσίασαν με νούμερα την κατάσταση στην αγορά του φαρμάκου, έχοντας δίπλα τους εκπροσώπους των φαρμακαποθηκών αλλά και των φαρμακευτικών εταιριών και κατέστησαν σαφές την αδυναμία τους να συνεχίσουν στην ίδια κατάσταση. Στέλεχος του ΠΦΣ δήλωσε στο περιθώριο της παρουσίασης: «Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν είναι θέμα θέλησης, έχει φτάσει πια να είναι πραγματική αδυναμία! Παλαιότερα κάναμε απεργίες ή και αναστολές (δεν εκτελούσαμε συνταγές) και μάλιστα επί μακρόν, όμως πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει ακόμα και από τόσο δραστικά μέτρα. Ξέρουμε ότι ο κόσμος δεν έχει τα λεφτά να πληρώσει ακόμα και τις μειωμένες τιμές των φαρμάκων αλλά και εμείς δεν έχουμε άλλο τρόπο για να δείξουμε ότι ούτε εμείς μπορούμε άλλο. Να συνεχίσουμε λοιπόν να εκτελούμε τις συνταγές και να σφραγιζόμαστε διακινδυνεύοντας ακόμα και τις οικογένειές μας, μέχρι όλοι -πολίτες, Κράτος και ξένοι δανειστές- να καταλάβουν ότι δεν πάει άλλο; Τί άλλο δηλαδή να πούμε ή να κάνουμε; Με 3.000 φαρμακεία ήδη με κατασχέσεις και τα υπόλοιπα να προσπαθούν να πληρώσουν το 85% της τιμής ενός φαρμάκου με το 15% της τιμής του, που αντιπροσωπεύει το κέρδος τους, μια μάχη χαμένη από χέρι, είναι προφανές ότι αν για 2ο συνεχόμενο μήνα δεν πληρωθούμε τις συνταγές Φεβρουαρίου 2015 πριν χρειαστεί να πληρώσουμε τις επιταγές μας οι οποίες είναι συνήθως την τελευταία μέρα κάθε μήνα, τότε δε θα χρειαστεί καν εμείς ως ΠΦΣ να εξαγγείλουμε κανένα μέτρο αντίδρασης, είτε απεργία, είτε αναστολή, είτε όποια άλλη: θα ξεκινήσουν από 1 Ιουνίου οι συνάδελφοι μόνοι τους, αφού δεν θα μπορούν να προμηθευτούν φάρμακα!»

πηγή: η Εφημερίδα


Το παραπάνω ρεπορτάζ με ημερομηνία Πέμπτη Χ Μαΐου 2015 είναι προϊόν μυθοπλασίας και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται, ούτε και προβλέπεται -δυστυχώς- στην πραγματικότητα, εφόσον για να γίνει πραγματικότητα απαιτεί: την καταβολή μιας κάποιας προσπάθειας, μια μοντέρνα αντίληψη των πραγμάτων και φυσικά τη συμβολή επαγγελματιών της επικοινωνίας.

Για την φαντασιακή συνδρομή,

Τσιριμπής Δημήτριος,

Αντιπρόσωπος ΦΣ Κορινθίας στον ΠΦΣ