Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Έρχεται καυτή εβδομάδα για τα φαρμακεία


Θέση μάχης λαμβάνουν για ακόμη μια φορά οι φαρμακοποιοί. Το ποτήρι που ξεχείλισε τη σταγόνα αυτή τη φορά ήταν η αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να αποπληρώσει τις οφειλές του Φεβρουαρίου προς τα φαρμακεία, οι οποίες έχουν καταστεί ήδη ληξιπρόθεσμες, αλλά και η οικονομική δυσπραγία του Οργανισμού που καθιστά αμφίβολη την εξόφληση και των υπόλοιπων δύο οφειλών (Μάρτιος και Απρίλιος). Το ποσό που πρέπει να καταβάλει κάθε μήνα ο ΕΟΠΥΥ στα φαρμακεία για τις συνταγές που εκτελούνται ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ περίπου. 






Ήδη ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει αποφασίσει έκτακτη συνεδρίαση για την Τετάρτη, όμως την ίδια στιγμή προγραμματίζεται, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, και η γενική συνέλευση με τους αντιπροσώπους από ολόκληρη την χώρα, για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις με στόχο τις κινητοποιήσεις. 

Με τον ΕΟΠΥΥ εντούτοις να βρίσκεται σε δεινή θέση, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία που έχει διαθέσιμα η διοίκηση του Οργανισμού, από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Απρίλιο το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για την περίθαλψη που έχουν δεν έχουν αποδοθεί από τα ταμεία στον Οργανισμό, αγγίζουν πλέον τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα υπάρχει σημαντική υστέρηση και στην καταβολή της μηνιαίας κρατικής επιχορήγησης, θεωρείται προς το παρόν τουλάχιστον- ακόμη και από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς- πολύ δύσκολο να εξοφληθούν οι πάροχοι. 

Αυτό όμως που προκαλεί έντονο προβληματισμό είναι πως οι φαρμακοποιοί είναι από τους πρώτους που εξοφλούνται από τον ΕΟΠΥΥ. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε πως ήδη ο Οργανισμός έχει συγκεντρώσει το απαραίτητο κονδύλι για να εξοφληθούν οι συνταγές, παρά το γεγονός πως οι υπόλοιποι συμβεβλημένοι πάροχοι (ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακευτικές εταιρείες κ. ά.) βρίσκονται σε στάση αναμονής. 

Οι φαρμακοποιοί πάντως υποστηρίζουν πως η συνεχιζόμενη μη πληρωμή των τρεχουσών οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ έχει οδηγήσει πλέον σε οικονομική ασφυξία τα φαρμακεία και ότι αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τους προμηθευτές τους, με συνέπεια να μην μπορούν να αγοράσουν φάρμακα  για τους ασφαλισμένους. 

Πηγές εντούτοις από το χώρο των φαρμακοποιών αφήνουν να εννοηθεί πως- πέρα από την καθυστέρηση των πληρωμών- υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για το γεγονός πως έχει καθυστερήσει η απόφαση του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή για επαναφορά του ρυθμισμένου ωραρίου και κατάργηση της ελεύθερης λειτουργίας των φαρμακείων... μια υπόσχεση που είχαν λάβει από το Μάρτιο και ανέμεναν να υλοποιηθεί μέσα στον Απρίλιο. 

Βίκυ Κουρλιμπίνη 
www.capital.gr