Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

virus.com.gr: Γυναίκες φαρμακοποιοί: Το διευρυμένο ωράριο "ποινικοποιεί" τη μητρότητα

shutterstock 102268042Πάνω από 600 υπογραφές έχουν μαζευτεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο ενάντια στο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, από γυναίκες-μητέρες φαρμακοποιούς, που ζητούν σεβασμό στο διττό τους ρόλο.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά πλέον έχει επεκταθεί κι εκτός διαδικτύου, φτάνοντας ακόμη και σε φαρμακεία επαρχιακών πόλεων. Οι υπογράφουσες καλούν την Πολιτεία να νομοθετήσει λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τα νούμερα και τους τζίρους, αλλά και το ιερό της μητρότητας, το οποίο η πραγματικότητα των τελευταίων δύο ετών το έχει καταστήσει ασύμβατο με το επάγγελμα του φαρμακοποιού, ενώ όσες το επιχειρούν το πράττουν με απάνθρωπους όρους.
«Η ανατροπή του νόμιμα ρυθμισμένου ωραρίου και η καθιέρωση ενός...




... νέου εξαντλητικού και απάνθρωπου επαγγελματικού πλαισίου σε συνδυασμό με τις καθημερινές αγωνίες και την αβεβαιότητα, καθιστούν αδύνατο στη γυναίκα φαρμακοποιό να επιτελέσει το ρόλο της τόσο ως μητέρα υπεύθυνη για την διαπαιδαγώγηση, ανατροφή και συναισθηματική κάλυψη των παιδιών (λόγω της έλλειψης χρόνου, σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης) όσο και ως επαγγελματία-λειτουργό υγείας υπεύθυνη απέναντι στους ασθενείς που ζητούν την επιστημονική της συνδρομή (λόγω της κόπωσης σε επίπεδο σωματικών και πνευματικών λειτουργιών), αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό καθώς οι γυναίκες με Φαρμακείο είναι πάνω από τους μισούς φαρμακοποιούς στην Ελλάδα και στη δούλεψή τους έχουν περισσότερους από 12.000 εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες φαρμακοποιοί είναι περίπου 5.500 σε σύνολο 9.800 Φαρμακείων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.
Οι υπογράφουσες τονίζουν πως η πραγματικότητα έχει αποδείξει ότι το διευρυμένο ωράριο δεν απέδωσε τα υποσχόμενα οφέλη, χαρακτηρίζοντας υποκριτική την επίκληση του κοινού συμφέροντος.
shutterstock 110402219«Ούτε ο κόσμος ωφελήθηκε, καθώς από τη μία τα φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες όλο το 24ωρο σε όλες τις περιοχές, ενώ από την άλλη οδήγησε στην απαξίωση και την αδράνεια του θεσμού των εφημεριών. Ούτε η πλειοψηφία των φαρμακείων ωφελήθηκε, καθώς είτε δεν μπορεί να το ακολουθήσει – λόγω αδυναμίας πρόσληψης προσωπικού – είτε αν αποφασίσει να το ακολουθήσει λειτουργεί σε βάρος της οικογενειακής του ζωής», λένε σχετικά.
Οι γυναίκες-μανάδες φαρμακοποιοί στο κείμενο που υπογράφουν και το οποίο απευθύνεται στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας και τους βουλευτές του Κοινοβουλίου, υπογραμμίζουν τέλος ότι δεν ζητούν ειδική μεταχείριση, αλλά σεβασμό στο δικαίωμα της γυναίκας τόσο στη μητρότητα όσο και στην επαγγελματική της σταδιοδρομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, οι υπογράφουσες προσανατολίζονται στην ίδρυση Ινστιτούτου (πιθανό όνομα ΕΡ.ΜΗ.ΦΑ. από τα αρχικά της εν λόγω επιστολής «Εργαζόμενες Μητέρες Φαρμακοποιοί»), το οποίο θα εκπροσωπεί τις απόψεις και τα συμφέροντα των 5.500 φαρμακοποιών σε όλη την Ελλάδα και όσων αντρών (π.χ. των συζύγων τους συναδέλφων) επιθυμούν να τις στηρίξουν.