Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Ενημέρωση από δικηγορικό γραφείο Χρ.Αρβανίτη για τη χτεσινή διάταξη για τα φαρμακεία

Το τελευταίο διήμερο ο κλάδος των φαρμακείων πέρασε δύσκολα. Το έζησα εξαντλητικά.

 Με τον Πρόεδρο του ΠΦΣ Κώστα Λουράντο, μέσα και έξω από τη Βουλή, μέσα και έξω από Υπουργικά γραφεία, με ενημερώσεις βουλευτών,  με δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και συνεντεύξεις στον αγγλικό GUARDIAN.



Με τον Θοδωρή Αμπατζόγλου μέσα από τη Βουλή, μέσα από Γραφείο Αρχηγού Κόμματος, σε συνεννόηση με Υπουργούς της  Κυβέρνησης και τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου.

Με τον Πρόεδρο του ΦΣ Πειραιά Κώστα Κούβαρη, μέσα και έξω από γραφεία Υπουργών, αναλύοντας τα θέματα με συμβούλους Υπουργών και σχεδιάζοντας εναλλακτικά σενάρια, καθώς και με τον Γιάννη Δαγρέ.

 Με διαρκείς τηλεφωνικές επαφές με μέλη του ΔΣ του ΠΦΣ, λόγω της απόστασης και των θερινών διακοπών.

Το σχετικό «οδοιπορικό» θα το αναρτήσω στο Facebook το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, η διήμερη αγωνία μας εάν περνάει η διάταξη για τα φαρμακεία και ποια θα είναι αυτή ήταν έντονη. Αυτή που επιβάλουν οι «Θεσμοί» ή αυτή που συντάξαμε ad hoc με τον Υπουργό Υγείας και τους συμβούλους του, στην οποία συμφώνησε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου μετά από συνεννόηση Λουράντου;

Ενώ ήμασταν κρεμασμένοι στα θεωρεία της Βουλής, αναμένοντας την επαλήθευση της πληροφορίας ότι ενδεχομένως θα περάσει σχετική τροπολογία την τελευταία στιγμή, λάβαμε στις 4.45 μήνυμα (sms) του Θοδωρή Αμπατζόγλου με το εξής περιεχόμενο«Ωρα 4.23 κατατέθηκε από Τσακαλώτο τροπολογία. Το άρθρο 1 του ν. 1961/91 αντικαθίσταται ως εξής. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Υγείας, ορίζονται προϋποθέσεις , διαδικασία και κάθε άλλο σχετικά με άδεια ίδρυσης φαρμακείου

Ο Κύβος λοιπόν ερρίφθη. Με την κατάργηση του άρθρου 1 ν. 1963/91 αναστέλλεται η χορήγηση αδειών ιδρύσεως φαρμακείων μέχρις εκδόσεως της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Το κτίσιμο του νέου Ελληνικού Φαρμακείου θα πρέπει να σχεδιασθεί και ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο 20μερο.

Τα ζητήματα με τις παράπλευρες ή/και ασύμμετρες παρενέργειες είναι πολλά. Με δεδομένο ότι διατηρούνται τα πληθυσμιακά όρια και οι ΟΕ ή ΕΕ ως εταιρική μορφή εκμετάλλευσης φαρμακείου (την οποία οφείλουμε να επιδιώξουμε), ανέλαβα την υποχρέωση να συμβάλω και να παρουσιάσω πλήρες σχεδιάγραμμα και αιτιολόγηση του νέου σκηνικού, όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι.

Επί μέρους ζητήματα, όπως τα κληρονομικά φαρμακεία, το όριο των 70 ετών, οι εταιρίες εκμετάλλευσης-συνένωσης υφιστάμενων φαρμακείων με σκοπό τη δημιουργία οικονομιών κλίμακος, κοινής παραγγελιοληψίας και αποθήκης, το ωράριο, ο έλεγχος των φαρμακείων, ο ρόλος των Συλλόγων και άλλα πολλά, είναι εξ ανάγκης αυτά που θα με απασχολήσουν έντονα και τα οποία θα θέσω υπό την κρίση της ηγεσίας του ΠΦΣ.

Είναι βέβαιο ότι μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, με διάταξη νέου νόμου θα πρέπει να καταργηθούν υφιστάμενες αντίθετες διατάξεις νόμων, καθόσον Υπουργική Απόφαση δεν μπορεί να καταργήσει διάταξη νόμου.

Ορθώς απολαμβάνετε τις διακοπές σας. Πίσω σας έχετε αυτά τα ονόματα «βουνά» που προανέφερα, τα οποία πασχίζουν και δουλεύουν για τον κλάδο. Καλή συνέχεια. Τα λέμε εν εκτάσει στον χρόνο που πρέπει, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ηγεσίας του κλάδου.

Η πρόκληση είναι μία. Να κτιστεί το νέο Ελληνικό Φαρμακείοβιώσιμο, αξιοπρεπές, αντάξιο του λειτουργήματος του Έλληνα Φαρμακοποιού.

(Το κείμενο αυτό θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα www.arvanitislaw.gr στο μέλλον)

Χρήστος Αρβανίτης 14-8-2015