Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΟΠΟ ΘΕΛΕΙ ΤΡΟΠΟ (ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ)



Συναδέλφισσες / συνάδελφοι,

Σήμερα στις 04:23 το πρωί κατατέθηκε η αναμενόμενη τροπολογία περί ιδιοκτησιακού φαρμακείων η οποία μεταθέτει τις τελικές αποφάσεις σε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών οικονομικών, υγείας και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο και ο φαρμακευτικός κλάδος είναι ο μόνος εκ των συμπεριλαμβανομένων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ο οποίος γλύτωσε τον πέλεκυ της άμεσης νομοθέτησης. 

Έχει κατατεθεί εκ μέρους του προεδρείου του ΠΦΣ ήδη εναλλακτική πρόταση προς την κυβέρνηση, για την οποία υπάρχει συμφωνία και μεταξύ κυβέρνησης αλλά και αξιωματικής αντιπολίτευσης, και η οποία θα προωθηθεί και προς τους θεσμούς, οι οποίοι αρχικώς την αντιμετωπίζουν θετικά. Πρόκειται για το περίφημο ιδιοκτησιακό μοντέλο της Γερμανίας, το οποίο διατηρεί το 51% στον φαρμακοποιό και λεπτομέρειες του οποίου θα εξηγηθούν αναλυτικά σε ερχόμενη Γ.Σ. μας. 

Ο κλάδος πρέπει να γνωρίζει ότι η παράταση αυτή επετεύχθη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και οφείλεται αποκλειστικά στον πρόεδρο του ΠΦΣ, ο οποίος....





....  μόνος του επί 20 ώρες χθες, στη βουλή και στα υπουργεία, έκανε απίστευτο αγώνα προκειμένου να γλυτώσουμε το νομοθέτημα το οποίο υπήρχε έτοιμο στην αιτιολογική έκθεση που βρισκόταν στο ηλεκτρονικό αρχείο της βουλής. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη αυτή έκθεση, το πτυχίο της φαρμακευτικής δεν αποτελούσε προϋπόθεση ιδιοκτησίας φαρμακείου, παρά μόνο υπαλληλική σχέση μεταξύ φαρμακοποιού και επιχειρηματία ιδιοκτήτη. Με τη ρύθμιση αυτή, αν γινόταν πράξη, προβλεπόταν και απελευθέρωση χορήγησης μη συνταγογραφούμενων από οποιονδήποτε μη φαρμακοποιό, άνοιγε άμεσα θέμα σταθερής λιανικής τιμής στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, ενώ προκρινόταν ρητώς η δημιουργία φαρμακείων αλυσίδων.

Άμεση συνέπεια, αν λειτουργούσε η ρύθμιση αυτή, θα ήταν η πλήρης απορύθμιση της φαρμακευτικής αγοράς, το λουκέτο τουλάχιστον των 8 στα 10 από τα υπάρχοντα φαρμακεία, η κατάργηση της συλλογικής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και η πλήρη διάλυση των φαρμακευτικών συλλόγων.

Οι ελάχιστοι εναπομείναντες φαρμακοποιοί με ατομική ιδιοκτησία φαρμακείου θα είχαν να αντιμετωπίσουν πολυεθνικούς κολοσσούς και συμφέροντα αδιανόητου οικονομικού διαμετρήματος. 

Η ανεργία δε των υπολοίπων, καθώς και του υπαλληλικού τους προσωπικού, θα πρέπει να θεωρείτο δεδομένη. Βαριές συνέπειες φυσικά, θα πλήρωνε και το συνεταιριστικό χονδρεμπορικό κεφάλαιο για ιδιοκτήτες και εργαζόμενους, όπως και οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες. 


Με τα δεδομένα αυτά οφείλω να προχωρήσω σε μερικές σύντομες προσωπικές διαπιστώσεις για προβληματισμό:



1. Το 11.000 φαρμακεία - εκλογικά κέντρα, για το οποίο εργαστήκαμε κάποιοι την περσινή χρονιά, ήταν το βασικότερο στοιχείο από όσα, άλλους φόβισαν και άλλους έκαναν να ντρέπονται στην κυβέρνηση, προκειμένου να μας πληγώσουν.



2. Το προεδρείο, αλλά ιδιαίτερα ο πρόεδρος του ΠΦΣ, στη δυσκολότερη καμπή του κλάδου μέχρι στιγμής, κατάφεραν ένα μικρό θαύμα, έστω προσωρινό.



3. Κανένα πολιτικό κόμμα από το υπάρχον πολιτικό σκηνικό, δεν πρόκειται να τα ‘χαλάσει’ με τα συμφέροντα που επιθυμούν άρση του ιδιοκτησιακού για χάριν των φαρμακοποιών και μόνο.



4. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία προσωπικά βρίσκομαι σε ακραία αντίθεση και την θεωρώ την πιο τσαρλατάνικη που έχει διοικήσει έως στιγμής τη χώρα, δεν έχει πληγώσει προς το παρόν τον κλάδο θεσμικά, ούτε όμως έχει υλοποιήσει το παραμικρό από τις δεσμεύσεις της. 



5. Ως διοικήσεις ΠΦΣ και συλλόγων, οφείλουμε έστω την τελευταία στιγμή να καταθέσουμε εναλλακτικό σχέδιο που να διασφαλίζει απόλυτα το πτυχίο μας και την επιστημονική μας οντότητα.



6. Η οποιαδήποτε κυβέρνηση και οποιοδήποτε καθεστώς, ακούν με διαφορετικό αυτί τις προτάσεις σου όταν γνωρίζουν την ισχύ και τη δυνατότητα αντίδρασης. Οφείλουμε να εξετάσουμε και να αφυπνίσουμε τα συνδικαλιστικά αντανακλαστικά του κλάδου, ώστε να είναι έτοιμος ακόμα και για ακραίες μάχες, σε περίπτωση οριστικής ρήξης με την κυβέρνηση. Δικαιολογίες περί διευρυμένων, διαστρωμάτωσης του κλάδου, οικονομικής αδυναμίας κλπ, δεν θα πρέπει να υφίστανται πλέον, μετά το σοκ που στο παρά ένα γλυτώσαμε, για αγωνιστική νωθρότητα. Αν επιθυμούν να μας ‘σκοτώσουν’, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να ’τραυματιστούν’ και οι ίδιοι βαριά.



Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για το οικονομικό πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ το οποίο παραμένει σε ζωηρή εκκρεμότητα. 



Θα παρακαλέσω τους συναδέλφους να αναρτήσουν τις αλλαγές εφημεριών το Σαββατοκύριακο και την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες και να διατηρήσουμε το καλό κλίμα συλλόγου – Πατραϊκής κοινωνίας. 



Ευχόμενος σε όλους καλό 15Αύγουστο, οφείλω εκ βάθους ψυχής να σας προτρέψω, θρησκευόμενοι ή όχι, να ανάψετε και ένα κεράκι στη Μεγαλόχαρη αύριο, γιατί πραγματικά αυτό που έγινε ήταν ένα απίστευτο θαύμα.



Κλείνοντας, θα παρακαλούσα όλο το συμπολιτευόμενο και αντιπολιτευόμενο συνδικαλιστικό κομμάτι του κλάδου να δώσει, έστω προσωρινά, τέλος στην ομφαλοσκόπηση και να ασχοληθεί αποκλειστικά με την ενότητα του κλάδου, ώστε να δώσουμε οριστική θετική λύση για μας στο τεράστιο αυτό πρόβλημα. 



Νιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένος που εμπιστεύτηκα και στήριξα τον πρόεδρο του ΠΦΣ τα 5 τελευταία χρόνια, διότι απέδειξε και στους πιο δύσπιστους ότι πέραν από τα όποια λάθη, ολιγωρίες, αγκυλώσεις, υπαναχωρήσεις, ανεπάρκειες ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.


Χρόνια πολλά για την αυριανή ημέρα.

Ανδρέας Σοφιανόπουλος,
Πρόεδρος Φ.Σ. Αχαΐας,
Αντιπρόεδρος Π.Φ.Σ.