Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Α.Σοφιανόπουλος: «Μόνο το 50% του Μαΐου είναι εξασφαλισμένο, πέρα από αυτό τίποτα!»

Συναδέλφισσες / συνάδελφοι,

Μετά τη σημερινή επίσκεψη μου μαζί με τον άλλο αντιπρόεδρο του ΠΦΣ κ. Βαλτά στον ΕΟΠΥΥ και το χθεσινό Δελτίο Τύπου του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, εισερχόμαστε σε μία περίοδο που επί της ουσίας ο ΕΟΠΥΥ έχει κηρύξει στάση πληρωμών. 

Χωρίς να προχωρήσω σε βαθύτερη ανάλυση των οικονομικών ζητημάτων, οφείλω να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στην Αχαΐα ότι...



... πλην της πληρωμής του 50% συνταγών μηνός Μαΐου, η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη, το υπόλοιπο 50% με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα δεν μπορεί να εκταμιευτεί πριν από τις 10 Οκτώβρη. Με το ρυθμό που ακολουθείτο έως σήμερα και ειδικά το τελευταίο τετράμηνο, γινόταν αγώνας να κλείσει το έτος με 11 πληρωμές. Αυτή τη στιγμή, τα δεδομένα μιλούν για 10 πληρωμές, ενώ υπάρχει και σοβαρός κίνδυνος για 9 ή 9,5.

Το όλο σκηνικό βέβαια που μας περιγράφεται από τις οικονομικές υπηρεσίες και το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, σαφώς και δεν συμβαδίζει με την εικόνα και την ενημέρωση που είχαμε 15 ημέρες πριν.

Με αυτό θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν αποκλείω να υπάρχουν και πολιτικά παιχνίδια τα οποία να εκπορεύονται και μέσα από το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ για δημιουργία κλίματος ανασφάλειας που θα λειτουργήσει εκλογικά υπέρ κάποιου κόμματος, όπως ακριβώς έγινε και τον Μάη – Ιούνη του 2012. Θέλοντας να είμαι ειλικρινής μαζί σας, δεν μπορώ να διαχωρίσω σε τι ποσοστό υπάρχει οικονομικός κίνδυνος και σε τι ποσοστό πολιτικό παιχνίδι. Εκείνο που οφείλω να πω όμως, είναι ότι τα οικονομικά δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή δεν αντέχουν για περαιτέρω καθυστέρηση πληρωμών όπως αυτή προδιαγράφεται και θα πρέπει οι συνάδελφοι να ξυπνήσουν από τη νιρβάνα και τη νηφαλιότητα του κούτσα-κούτσα πληρωμές και να δούμε την αλήθεια κατάματα. Με τετράμηνο και πεντάμηνο απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ και το ιδιοκτησιακό στο έλεος των κεφαλαίων του ιδιώτη, τα περιθώρια αντίδρασης που έχουμε είναι συγκεκριμένα, σας τα έχω αναλύσει και δεν χρειάζεται να ξανά-αναφερθώ.

Ένα δεύτερο σημαντικό πρόβλημα είναι πως μαζί με τα φαρμακεία θα καταρρεύσουν και οι αποθήκες, ιδιαίτερα οι συνεταιριστικές. Μόνο πολιτική παρέμβαση μπορεί να υπάρξει επί του θέματος, από την ώρα που οι συνδικαλιστικές αντιδράσεις, με ευθύνη όλων μας, έχουν απεμποληθεί εδώ και καιρό. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο πρώην υφυπουργός οικονομικών κ. Μάρδας, μιλώντας στο MEGA και σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως αν υλοποιηθεί η συνθήκη του ΟΟΣΑ για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων οι φαρμακοποιοί θα κάψουν τη χώρα, δήλωσε με νηφαλιότητα «…οι φαρμακοποιοί όλο φωνάζουν, αλλά τελικά δεν κάνουν τίποτα…».

Συμπερασματικά:
Δεν αναμένεται άλλη πληρωμή εντός του μηνός, εκτός του 50% συνταγών Μαΐου. Σίγουρα θα χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις και μάλιστα σύντομα.
Θα παρακαλούσα όλους σας, το περιεχόμενο του μηνύματος να μην διαρρεύσει, πριν γίνει επίσημη ανακοίνωση από τον Π.Φ.Σ., για ευνόητους λόγους.

Ανδρέας Σοφιανόπουλος,

Αντιπρόεδρος Π.Φ.Σ.

Πρόεδρος Φ.Σ. Αχαΐας