Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Εκκρεμεί η νέα τιμολόγηση φαρμάκων


Της Πέννυς Μπουλούτζα

Στον «πάγο», μέχρι νεωτέρας, μπαίνει η υπουργική απόφαση για τη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων και η οποία βασίζεται σε μνημονιακό «προαπαιτούμενο» μείωσης των τιμών όλων των εκτός πατέντας και γενόσημων φαρμάκων. Η εξαγγελία των εκλογών «πρόλαβε» την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που δεν ολοκλήρωσε εγκαίρως τις διαδικασίες ώστε να τεθεί σε ισχύ η σχετική απόφαση.


Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός υπ. Υγείας Αθανάσιος Δημόπουλος καλείται για τις επόμενες είκοσι ημέρες να «τρέξει» τα άμεσα θέματα που άπτονται των δεσμεύσεων της χώρα μας για την Υγεία στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου και όπως ανέφερε στην «Κ», «αυτή τη στιγμή ιεραρχούμε τις δεσμεύσεις με βάση τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν».

Σύμφωνα με το 3ο μνημόνιο, το υπ. Υγείας πρέπει άμεσα να επαναφέρει τη συνταγογράφηση αποκλειστικά της δραστικής ουσίας χωρίς εξαιρέσεις, ενώ έχει περιθώριο έως τον Οκτώβριο για τη δημοσίευση του εξαμηνιαίου δελτίου τιμών φαρμάκων, την είσπραξη του clawback (αυτόματη επιστροφή της υπέρβασης της δαπάνης) του πρώτου εξαμήνου 2015 για τα φάρμακα, τις διαγνωστικές εξετάσεις και τις ιδιωτικές κλινικές, καθώς και για την επανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων. Εως τον Οκτώβριο θα πρέπει να έχει ληφθεί απόφαση από τις ελληνικές αρχές για την επαναφορά του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία ή τη λήψη ισοδύναμων μέτρων. Η αύξηση της χρήσης των γενοσήμων, η κατάρτιση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η εφαρμογή νέου συστήματος κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων είναι υποχρεώσεις που θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως τον Δεκέμβριο.

Εκτός από την τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας μας, ο υπηρεσιακός υπουργός έχει θέσει ως στόχο να μη χαθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ για έργα που είναι σε εξέλιξη. Στις προτεραιότητες είναι και το μεταναστευτικό και συγκεκριμένα η αντιμετώπιση των προβλημάτων Υγείας των μεταναστών και η διασφάλιση της δημόσιας Υγείας. Το Σάββατο ο κ. Δημόπουλος συναντήθηκε στο υπουργείο Υγείας με τον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιο Γιαννόπουλο. Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η αποστολή κινητής μονάδας του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Κω.

Εν τω μεταξύ, αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με το οποίο ζητεί να συνεχιστούν –παρά την προεκλογική περίοδο– οι διαδικασίες τοποθέτησης των επικουρικών γιατρών σε μονάδες Υγείας του ΕΣΥ, υπέβαλε το υπουργείο Υγείας, με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Ενδεικτική περίπτωση είναι αυτή της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Σπάρτης, που αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών, μετά τη συνταξιοδότηση της διευθύντριας της κλινικής. Προσωρινή λύση –έως τις 25 Σεπτεμβρίου– βρήκε το υπουργείο Υγείας, σε συνεννόηση με την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια, με την «επιστράτευση» παθολόγων από Κέντρα Υγείας της Λακωνίας και του νοσοκομείου Αργους.

Πηγή: kathimerini.gr