Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

“Αψιμαχίες” για τις υπερβάσεις στη συνταγογράφηση – Πειθαρχικό έλεγχο γιατρών ζητεί ο ΕΟΠΥΥ

Δεν πρόκειται για υπερβάσεις στη συνταγογράφηση, εκτιμά η διοίκηση του ΙΣΑ, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ καλεί τον Σύλλογο να παρουσιάσει αιτιολογημένες ενστάσεις.

Διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), με αφορμή τις υπερβάσεις γιατρών στη συνταγογράφηση.

Ο ΕΟΠΥΥ στέλνει τακτικά στους Ιατρικούς Συλλόγους ονόματα γιατρών οι οποίοι ξεπερνούν το “πλαφόν” χορήγησης συνταγών, ζητώντας να ελεγχθούν πειθαρχικά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Δημήτρη Κοντό (φωτό αριστερά), ο ΕΟΠΥΥ δεν αρκείται στα στοιχεία που δίνει ο ηλεκτρονικός έλεγχος.

Σε περίπτωση υπέρβασης, ζητεί από τους γιατρούς εξηγήσεις και εάν αυτές δεν κριθούν επαρκείς, προβαίνει σε ενέργειες καταλογισμού ποινών και τους παραπέμπει παράλληλα στους Ιατρικούς Συλλόγους για πειθαρχικό έλεγχο.
 

 

Στον ΙΣΑ φτάνουν συνεχώς παρόμοιες επιστολές και το θέμα συζητήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης.
 

Επιστολή

 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Πατούλης (φωτό δεξιά) απέστειλε επιστολή προς τον κ. Κοντό, στην οποία επισημαίνει – μεταξύ άλλων – τα εξής:

“Ύστερα από εμπεριστατωμένο έλεγχο που διενεργήθηκε από τον ΙΣΑ για τις συγκεκριμένες υποθέσεις, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι ιατροί συνταγογραφούσαν ορθώς, σύμφωνα δηλαδή με την επιστημονική τους κρίση, για την καλύτερη δυνατή θεραπεία του ασθενούς.

Παρά ταύτα, ανευρέθησαν περιπτώσεις στις οποίες επιβάλατε αυστηρές διοικητικές ποινές, ήτοι αφαίρεση τους δικαιώματος της συνταγογράφησης, καταλογισμό ζημίας, αλλά και διοικητικό πρόστιμο, αν και οι ιατροί, σύμφωνα με την επιστημονική μας κρίση, ορθώς συνταγογράφησαν τα συγκεκριμένα σκευάσματα.

Πρέπει βεβαίως να επισημάνουμε ότι ο ΙΣΑ τάσσεται υπέρ του εξορθολογισμού και της καταστολής της διαφθοράς, πόσω δε μάλλον σε μια τόσο πρωτοφανή συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, πλην όμως η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να διασφαλίζει και να εγγυάται το αγαθό της υγείας και να μην αδικεί όποιον ιατρό εργάζεται τιμώντας τον Όρκο του Ιπποκράτη”.
 

Φάκελοι

 

Ο κ. Κοντός εμφανίζεται ανοικτός να εξεταστούν οι ενστάσεις του ΙΣΑ και να ανακληθούν οι επιστολές του Οργανισμού, εφόσον υπάρξουν στοιχεία που να δικαιώνουν τους γιατρούς.

Εμείς δεν προβαίνουμε σε αυθαίρετες ενέργειες, εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας ότι ο Οργανισμός εφαρμόζει τη νομοθεσία:

“Σε περίπτωση, ωστόσο, που ο Ιατρικός Σύλλογος έχει ενστάσεις για συγκεκριμένες περιπτώσεις γιατρών, είμαστε πρόθυμοι να επανεξετάσουμε τις περιπτώσεις αυτές, εφόσον μας φέρει τους φακέλους με εμπεριστατωμένες διαφωνίες”, σημειώνει ο κ. Κοντός.

Δ.Κ.

πηγή: iatropedia