Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2015

Ληξιπρόθεσμα & προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας, στην συνάντηση Δημόπουλου - Χουλιαράκη

Συνεχίζει δυναμικά τις συναντήσεις του τόσο με θεσμικούς φορείς όσο και με άλλους συναδέλφους του ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας κ. Θάνος Δημόπουλος και παρά το σύντομο της θητείας του, επιθυμεί να δώσει λύση σε όσα ζητήματα μπορεί και πάνω στα οποία έχει εργαστεί η προηγούμενη ηγεσία με επικεφαλής τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Έτσι, σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση του Υπουργού Υγείας κ. Θάνου Δημόπουλου με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη

 


Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας καθώς και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.


Πάνω από 1,5 δισ. το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ


Πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ είναι τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ από τις εισφορές Υγείας των ασφαλισμένων για το πρώτο επτάμηνο του 2015.

Παρά την αύξηση των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ που είχε ως αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να δουν μείωση στις συντάξεις τους, τα Ταμεία συνεχίζουν να μην αποδίδουν στον Οργανισμό όσα οφείλουν, με αποτέλεσμα ο ΕΟΠΥΥ να καθυστερεί να πληρώσει τους προμηθευτές του.

Συνολικά, το έλλειμμα στα έσοδα του ΕΟΠΥΥ από εισφορές που έχουν εισπράξει αλλά δεν έχουν αποδώσει τα ταμεία (τόσο για το 2015 όσο και για προηγούμενα έτη) ξεπερνάει το 1,5 δισ. ευρώ. 

Κάθε μήνα ο Οργανισμός θα έπρεπε να λαμβάνει από την κοινωνική ασφάλιση 320 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο, μετά την επιπλέον παρακράτηση στις συντάξεις των ασφαλισμένων υπέρ ΕΟΠΥΥ, έχει αυξηθεί πλέον κατά περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόβλημα της μη απόδοσης από τα ταμεία στον ΕΟΠΥΥ του συνόλου των εισφορών Υγείας των ασφαλισμένων χρονολογείται από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, καθώς συχνά τα Ταμεία χρησιμοποιούν αυτές τις εισφορές για την καταβολή των συντάξεων. 

Ωστόσο, εντάθηκε εντός του 2015, λόγω του ασφυκτικού οικονομικού πλαισίου στο οποίο βρίσκεται η χώρα. Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένως στο τραπέζι των συζητήσεων κυβερνητικών παραγόντων με τους εκπροσώπους της τρόικας που έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την άμεση απόδοση των εισφορών στον ΕΟΠΥΥ.

Για τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει ο ΕΟΠΥΥ, λόγω της υστέρησης των εσόδων του, ενημέρωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας Αθανάσιο Δημόπουλο, σε συνάντηση που είχαν για τα τρέχοντα ζητήματα του Οργανισμού.

Πηγή: http://www.onmed.gr