Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η 3η Εκπαιδευτική Διημερίδα ΣΥΦΑΚ

Με πολύ  μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η 3η Εκπαιδευτική Διημερίδα για τους Φαρμακοποιούς και τους υπαλλήλους Φαρμακείων της Κρήτης. Η συμμετοχή των Εταιρειών – εκθετών, των φαρμακοποιών και των βοηθών ήταν μεγάλη και τα αποτελέσματα εξαιρετικά.

Με πρωτοβουλία του ΣΥΦΑΚ και στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιήθηκε μια πολύ σημαντική συνάντηση – σύσκεψη με συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων στην Αλυσίδα του Φαρμάκου. Συμμετείχαν:

Κωνσταντίνος Λουράντος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος
Βασίλης Σερέτης, Πρόεδρος Εταιριών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης
Βασίλης Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας
Σταύρος Μπελώνης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος
Ειρήνη Μαρκάκη, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Συντονιστής : Δημήτρης Αλιμπέρτης, Γενικός Διευθυντής Oμίλου ΣΥΦΑΚ

Τα αποτελέσματα της συνάντησης ανακοινώθηκαν στο στρογγυλό τραπέζι της Διημερίδας την Κυριακή 27/9 και είναι τα ακόλουθα:



ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ:

·       ΥΠΑΡΞΕΙ Εθνική Στρατηγική στον τομέα της ΥΓΕΙΑΣ και ειδικότερα στον κλάδο του Φαρμάκου. Βασικό ρόλο θα παίξει η δημιουργία Γενικής Γραμματείας Φαρμάκου την οποία θα μπορούσε να βοηθήσει η κατάθεση προτάσεων από ένα FORUM όλων των εμπλεκομένων στο φάρμακο.

·       ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ πρώτα με το 0.6% του ΑΕΠ όπως προβλέπεται (από το μνημόνιο) και με όποιον άλλο συμπληρωματικό τρόπο χρειάζεται. Έτσι θα εξασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση  όλης της Αλυσίδας . Η ρευστότητα είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του συστήματος  (Παραγωγοί – Χονδρεμπόριο – Φαρμακεία) για να μπορέσουν να στηρίξουν την υγεία του κοινωνικού συνόλου.

·       ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΘΕΙ η αναγκαιότητα βιωσιμότητας του Ελληνικού Φαρμακείου (θεμελιώδους λίθου στο οικοδόμημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας), με την υιοθέτηση του Γερμανικού Μοντέλου Ιδιοκτησίας που προβλέπει μεταξύ άλλων τουλάχιστον τον 51% της ιδιοκτησίας του φαρμακείου να ανήκει στον Φαρμακοποιό .

Το πρόβλημα της Φαρμακευτικής Δαπάνης δεν λύνεται με συνεχείς μειώσεις τιμών οι οποίες θα οδηγήσουν σε ελλείψεις όχι μόνο  φαρμάκων αλλά και ολόκληρων εταιριών με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας . Αντιθέτως θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια και εξυγίανση του ΕΟΠΥΥ αλλά και όλων των κέντρων κόστους του τομέα της Δημόσιας Υγείας. Τέλος  δεν είναι λογικό να συμμετέχει ο ΦΠΑ των φαρμάκων και των εμβολίων στην φαρμακευτική δαπάνη, πρακτική άλλωστε που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη.