Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

ΕΟΠΥΥ ή μήπως (ΧΡ)ΕΟΠΥΥ; Μικροβιολόγοι και φυσικοθεραπευτές σε δεινή θέση

- Το δρόμο των κινητοποιήσεων φαίνεται πως θα ακολουθήσουν οι φυσικοθεραπευτές.
- Απόφαση ΣτΕ νομιμοποιεί το κούρεμα στις οφειλές προς μικροβιολόγους

Το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις αφήνουν ανοιχτό οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές, καθώς, όπως αναφέρουν, ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρό ζήτημα επιβίωσης, αφού κάθε χρόνο περίπου 250 φυσικοθεραπευτές εγκαταλείπουν την Ελλάδα, προκειμένου να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Οι φυσικοθεραπευτές εκφράζουν τον...


... προβληματισμό τους για τη «νοσηρή» κατάσταση της σχέσης τους με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και για τη «διάθεση εκ μέρους του Οργανισμού για την "αποκατάσταση της νόσου"».

Όπως σημειώνουν, ψηφίζονται νόμοι για να μην εφαρμόζονται από την πλευρά του κράτους, καθώς στον ΕΟΠΥΥ δεν φτάνουν ποτέ τα χρήματα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, με αποτέλεσμα τα χρέη των ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ να είναι τεράστια. Εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για rebate (έκπτωση) και clawback, (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής χρημάτων λόγω υπέρβασης δαπάνης) που θα συνεχισθούν για ακόμη τρία χρόνια, επισημαίνοντας ότι ενώ εργάζονται 12 μήνες πληρώνονται μόνο για τους οκτώ. Προσθέτουν ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν αποκαθιστά τη ζημιά των 6.000.000 ευρώ που έχει προκαλέσει σε βάρος των φυσικοθεραπευτών από το 2014, ενώ δεν αποδίδονται τα χρέη των παλαιών ταμείων προς τους φυσικοθεραπευτές, με αποτέλεσμα να οφείλονται δεδουλευμένα πέντε ετών (ληξιπρόθεσμες οφειλές).

O Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά από το υπουργείο Υγείας άμεσο διάλογο για όλα τα ζητήματα, υπογραμμίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «οι δυναμικές κινητοποιήσεις είναι "προ των πυλών"».

Παράλληλα πριν λίγες μέρες βγήκε απόφαση από το ΣτΕ που δικαιώνει τον ΕΟΠΥΥ (!) και απορρίπτει τις αιτιάσεις των μικροβιολόγων οι οποίοι ακόμα αναμένουν τα δεδουλευμένα τους από το 2013. Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ επέρχεται σημαντικό κούρεμα στις οφειλές προς μικροβιολόγους, ποσοστό που αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις το 80 και το 90% των οφειλών. Οι μικροβιολόγοι είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη, αλλά η απόφαση ήταν απορριπτική, απόφαση που ρίχνει στο καναβάτσο πολλούς μικροβιολόγους και διαγνωστικά εργαστήρια...

Farmakopoioi