Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Οι "πρώτες των πρώτων" φαρμακοβιομηχανίες στα ράφια των φαρμακείων

Πάνω από το 40% των πωλήσεων που κάνουν τα φαρμακεία, αφορά μόλις 9 εταιρείες, σύμφωνα με στοιχεία του iatronet.

Μόλις 9 εταιρείες πραγματοποιούν πάνω από το 40% των πωλήσεων που κάνουν τα φαρμακεία, τα έσοδα των οποίων πέρυσι ξεπέρασαν τα 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία του iatronet, πέρυσι το «νήμα» με τις περισσότερες πωλήσεις έκοψε η Novartis, οι πωλήσεις της οποίας αντιστοιχούν στο 8,11% του συνολικού τζίρου που εμφάνισαν τα φαρμακεία (στοιχεία 2014), ενώ από πλευράς όγκου (επί συνόλου διακινηθέντων τεμαχίων) αντιπροσωπεύει μερίδιο της τάξεως του 5.73%.
 

 

Στη 2η θέση βρέθηκε η Pfizer, με τον τζίρο της να αντιστοιχεί στο 6,33% (του συνολικού όγκου), ενώ διατήρησε τα σκήπτρα επί του συνόλου των διακινηθέντων τεμαχίων με 7,7%.

Ακολούθως, στην 3η θέση κατατάχτηκε η Sanofi, με το μερίδιό της βάσει αξίας να ανέρχεται στο 6,17% και βάση όγκου στο 6,95%.

Μέσα στην πεντάδα είναι και 2 ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Συγκεκριμένα, την 4η θέση κατέλαβε η Βιανέξ, η οποία εμφανίζεται να ελέγχει μερίδιο πωλήσεων ύψους 5,16% και όγκο 3,63%, ενώ στην 5η θέση βρέθηκε η Εlpen με μερίδιο πωλήσεων της τάξεως 5,07% και όγκο 4,14%.

Στην 6η θέση κατετάγη η Glaxo ελέγχοντας το 4,92% των πωλήσεων του κλάδου και το 6,12% του όγκου των πωληθέντων σκευασμάτων.

Παράλληλα, στην 7η θέση βρέθηκε η Astrazeneca, oι πωλήσεις της οποίας αντιστοιχούν στο 4,64% του συνολικού τζίρου που πέτυχαν πέρυσι τα φαρμακεία, ενώ τα σκευάσματά της κατέλαβαν το 2,89% του συνολικού όγκου που διακινήθηκε μέσα από το συγκεκριμένο κανάλι διανομής.
Την 8η θέση κατέλαβε η MSD, με τα έσοδά της να αντιστοιχούν στο 3,28% του συνολικού τζίρου του κλάδου (των φαρμακείων). Από πλευράς όγκου ελέγχει το 1,7% των σκευασμάτων που πουλήθηκαν πέρυσι (από τα φαρμακεία).

Μία ακόμη πολυεθνική βρέθηκε στην ένατη θέση- και συγκεκριμένα η Boehringer Ingelheim Ελλάς. Σημειώνεται δε, ότι είναι η μοναδική πολυεθνική στη χώρα που διατηρεί παραγωγική βάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η εταιρεία ελέγχει το 3,19% των πωλήσεων και το 3,24% του όγκου των πωληθέντων.

 Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

πηγή: ιατρονετ