Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Αποτυγχάνει σε κλινική μελέτη αντιδιαβητικό φάρμακο της Novo Nordisk

Αποτυγχάνει το φαρμακευτικό σκεύασμα Victoza, της Novo Nordisk, για τον διαβήτη να βελτιώσει την κλινική εικόνα ή την πιθανότητα επιβίωσης των ασθενών που πάσχουν από προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια.
 

γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
  
Το ενέσιμο φάρμακο, που είναι γνωστό χημικά ως λιραγλουτίδη, δοκιμάστηκε σε 300 ασθενείς με και χωρίς σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας, με πρόσφατη νοσηλεία. Οι ερευνητές ήλπιζαν ότι η επίδραση του φαρμάκου στο σάκχαρο του αίματος θα μπορούσε να μετριάσει ορισμένες από τις μεταβολικές επιδράσεις της καρδιακής ανεπάρκειας.

 



Ωστόσο, δεν βρήκαν καμία σημαντική διαφορά μεταξύ του εικονικού φαρμάκου και του Victoza ως προς την εξέλιξη της νόσου ή το χρόνο νοσηλείας, λόγω καρδιακής ανεπάρκειας. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην επιστημονική συνάντηση του American Heart Association (ΑΗΑ) στο Ορλάντο.

 
Όπως μεταδίδει το Reuters, υπήρξε μια αύξηση του αριθμού των νοσηλειών στην ομάδα ασθενών που έλαβε λιραγλουτίδη, αλλά ωστόσο δεν θεωρήθηκε ως στατιστικά σημαντική.

 
«Είμαστε απογοητευμένοι με τα αποτελέσματα, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την καρδιακή ανεπάρκεια και τον σακχαρώδη διαβήτη μαζί ως κοινά προβλήματα» όπως επισημαίνει ο Dr Adrian Hernandez, καθηγητής της ιατρικής στο Duke Clinical Research Institute και επικεφαλής των ερευνητών της κλινικής μελέτης.

 
Η καρδιακή ανεπάρκεια, στην οποία η καρδιά αδυνατεί να αντλήσει αρκετό αίμα, είναι ένα από τα πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας που συνδέονται με τον διαβήτη, ενώ αποτελεί μια κύρια αιτία νοσηλείας και θανάτου.

 
Το Victoza ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αγωνιστές διαβήτη συνθετικού GLP-1 και βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη βλάπτει τη λειτουργία της γλυκόζης στο αίμα και είναι μία από τις μεταβολικές επιδράσεις της καρδιακής ανεπάρκειας, όπως εξήγησαν οι ερευνητές.


 πηγή: vitus.com