Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Αδιάβαστος διαπραγματεύτηκε το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων ο Υπουργός Υγείας

Της Νικολέτας Ντάμπου (Life2Day.gr)

Αδιάβαστος διαπραγματεύτηκε το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και το επιτελείο του, με τον επί κεφαλής των θεσμών κ. Giuseppe Carone αλλά και τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στους θεσμούς, κ. Ντέκλαν Κοστέλο , όπως ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ ) , κ. Γιάννης Δάγρες είπε στη Νικολέτα Ντάμπου και το LIFE2DAY.GR 

Δύο εβδομάδες πριν, σε συνάντηση που είχε ο ΠΦΣ με τον Υπουργό Υγείας ο κύριος Ξανθός ζήτησε απo τον Κωνσταντίνο Λουράντο πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου , που είχε...


... ταχθεί υπέρ της πλήρους ιδιοκτησίας από φαρμακοποιούς, γεγονός, που άφησε έκπληκτους τον κ. Δαγρέ και τον κ. Λουράντο, καθώς η απόφαση αυτή, βρισκόταν μέσα στο φάκελο, που του είχε ήδη παραδώσει ο σύλλογος, 2 μήνες νωρίτερα. 

Ο φάκελος περιελάμβανε επιπλέον την φαρμακευτική νομοθεσία, καθώς και μελέτες με αδιαμφισβήτητα στοιχεία, που στήριζαν την θέση των φαρμακοποιών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της IMS, εταιρείας, παγκόσμιου κύρους, που προσφέρει πληροφορίες, υπηρεσίες και τεχνολογία για την υγεία, αλλά όπως φάνηκε, ουδείς έκανε τον κόπο να του ρίξει έστω και μία ματιά, αν και περιείχε πληροφορίες που αποτελούσαν διαπραγματευτικό ατού, για τον Υπουργό και το επιτελείο του. 

Ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ Γιάννης Δαγρές
Ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Γιάννης Δάγρες υποστήριξε στο LIFE2DAY.GR ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έκανε καμία διαπραγμάτευση σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων και πως υποχώρησε αμαχητί, παραδίνοντας τα πάντα. 

Μάλιστα, ο Δάγρες μας τόνισε ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση, δεν μπορεί να εφαρμοστεί ως έχει, καθώς, ούτε οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να πάρουν άδεια, πρώτον γιατί, το ποσοστό του 20% της συμμετοχής του φαρμακοποιού στην ΕΠΕ, που θα συσταθεί για το φυσικό πρόσωπο που θα επιλέξει να ανοίξει ένα φαρμακείο και που προβλέπει η κοινή υπουργική Απόφαση, (ΚΥΑ)αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και δεύτερον, γιατί δεν ενσωματώσανε το Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας και την Φαρμακευτική Νομοθεσία, ειδικά το σκέλος της υπευθυνότητας στη χορήγηση φαρμάκου, που έως τώρα προβλέπει την απεριόριστη νομική ευθύνη στον φαρμακοποιό, στην περίπτωση που εξαιτίας λάθους του, προκληθεί σωματική βλάβη σε ασθενή. 

Οι ασφαλιστικές δικλείδες, που προβλέπει η ΚΥΑ και οι ρυθμίσεις που θα γίνουν τις οποίες ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, όπως είπε στοτο LIFE2DAY.GR ο κ. Δαγρές, είναι ασαφείς και υποκριτικές, ενώ, «έχουν στόχο να καθησυχάσουν, χωρίς ο κ. Ξανθός να έχει κάτι στο μυαλό του», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι δεν επίκειται κανένα κύμα αύξησης του αριθμού των φαρμακείων, αυτό το οποίο υπάρχει ως ενδεχόμενο είναι να υπάρχει εξαγορά αδειών από τα ήδη υπάρχοντα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε την Παρασκευή ο κ. Ανδρέας Ξανθός σε Συνέντευξη Τύπου. Πάνω σε αυτό, ο κ. Δαγρές σημείωσε ότι το ενδεχόμενο να πουλήσουν πολλοί φαρμακοποιοί , τα φαρμακεία τους, είναι ένα υπαρκτό σενάριο, καθώς πολύ από αυτούς είναι πνιγμένοι στα χρέη και θα ξεπουληθούν για λόγους ανάγκης, όπως μας τόνισε.

Όπως μας περιέγραψε στο LIFE2DAYο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Γιάννης Δάγρες η Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως διαμορφώθηκε, περιλαμβάνει μία επίπλαστη ελευθερία στους νέους φαρμακοποιούς, οι οποίοι για να ανοίξουν φαρμακείο, θα πρέπει να είναι απαραιτήτως μέλη της Ομοσπονδιας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος( ΟΣΦΕ)όσοι καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, θα ανοίξουν φαρμακεία, τα οποία δεν θα έχουν μακροχρόνια διάρκεια, καθώς τα φαρμακεία των συνεταιρισμών, θα σκοτώνουν τις τιμές σε επίπεδο αθέμιτου ανταγωνισμού.

Σχετικά με τον περιορισμό στις άδειες οι οποίες θα ξεκινήσουν φέτος με 5, όμως θα αυξάνονται δυνητικά μέχρι το 2020, δίνοντας το περιθώριο σε φυσικά πρόσωπα να ανοίξουν έως και 10 φαρμακεία μετά από 5 χρόνια, τόνισε ο κ. Δάγρες στο LIFE2DAY λέγοντας ” Πρώτα ανοίγουν την πόρτα διάπλατα και μετά τη μισοκλείνουν, για να περιορίσουν και να ελέγξουν, τη σωρεία των αιτήσεων, για αδειοδοτήσεις που θα προκύψουν” . 

Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, κύριο μέλημα του Υπουργείου, είναι η επιβίωση του μικρού φαρμακείου, η αλλαγή όμως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, συνυπογράφει όχι την επιβίωση, αλλά την εξαγορά του μικρού φαρμακείου από μεγάλες εταιρίες, που θα μπορέσουν εύκολα να το εξαγοράσουν, λόγο της άσχημης οικονομικής συγκυρίας, που έχει φέρει 3000 φαρμακεία στο κόκκινο. 

Ισοδύναμα, όπως μας υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ κ. Γιάννης Δάγρες είναι παράλογο να υπάρξουν, καθώς η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, αποτελεί ποιοτικό και ποσοτικό μέτρο. 

Ο κ. Δάγρες τόνισε στο LIFE2DAY ότι οι επόμενες κινήσεις του κ. Ξανθού και του επιτελείου του, πρέπει να είναι πολύ προσεχτικές, ενώ τα καίρια σημεία που θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα είναι: 

-Μόνο τα φυσικά πρόσωπα να μπορούν να ανοίξουν φαρμακεία. 
-Η άδεια να βγαίνει στον φαρμακοποιό, ο οποίος θα έχει τον πρώτο και κύριο λόγο. 
-Στη μετοχική σύνθεση εταιρίας θα πρέπει να υπάρχουν μόνο φυσικά και όχι νομικά πρόσωπα. 

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, μαζί με τους Νομικούς του Συμβούλους, θα συμμετάσχει θεσμικά όπως προβλέπεται και ορίζεται, στη νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, η οποία θα επεξεργαστεί και θα εισηγηθεί στο Υπουργείο τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη φαρμακευτική νομοθεσία, ενώ παράλληλα θα συμμετάσχει και στο παρατηρητήριο των εξελίξεων στο χώρο της αγοράς φαρμάκων, συλλέγοντας πληροφορίες, στοιχεία και πραγματοποιώντας μελέτες για τις επιπτώσεις των αλλαγών, για το Υπουργείο Υγείας, αν και ο κ. Δαγρές μας είπε , ότι αυτές οι επιτροπές δεν πρόκειται να προσφέρουν κάτι θετικό.

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος δήλωσε στο LIFE2DAY, ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, θα λάβει το συντομότερο δυνατό, ασφαλιστικά μέτρα κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ενώ ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν τα ένδικα μέσα, τα οποία θα μπλοκάρουν τη διαδικασία. «Έχουμε την πίστη, ότι με τη χρήση όλων των θεσμικών εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων των ένδικων, ότι θα υπάρξει θετική έκβαση» μας υπογραμμισε ο Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ κ. Γιάννης Δάγρες.

Πηγή www.life2day.gr: http://www.life2day.gr/2015/11/adiavastos-diapragmateftike-to-idioktisiako-twn-farmakeiwn-o-upourgos-ugeias/