Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Στα σκαριά νέος κατάλογος με ΜΗΣΥΦΑ

"Κόβουν και ράβουν" στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) λίστα με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), τα οποία θα διακινούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.
Η κυβέρνηση προσπαθεί έτσι να "χρυσώσει" το χάπι στους φαρμακοποιούς, ενόψει της απελευθέρωσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), τα οποία πλέον θα διακινούνται και από τα σούπερ μάρκετ.
Σημειώνεται ότι σήμερα το σύνολο των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων ανέρχεται στους 1.103 κωδικούς περίπου και το περιθώριο κέρδους τους επί της λιανικής τιμής ανέρχεται στο 24,6%.


Σύμφωνα λοιπόν με αποκλειστικές πληροφορίες, η λίστα αυτή θα περιλαμβάνει περί τους 300 κωδικούς και βεβαίως αυτοί θα αφορούν δραστικές ουσίες που εμφανίζουν πολύ μεγάλη κινητικότητα – αγοραστική ζήτηση - όπως είναι η παρακεταμόλη.
Πηγές αναφέρουν ότι πιθανότατα αυτή η λίστα θα δημοσιευτεί παράλληλα με την λίστα των 150 νέων πρωτοτύπων φαρμάκων που πρόσφατα εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Τιμών.
Την ίδια στιγμή, παράγοντες από τον χώρο της υγείας αναφέρουν ότι ο ΕΟΦ επεξεργάζεται όλο το πλαίσιο διακίνησης των ΜΗΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ, με διττό στόχο.
Ο ένας είναι να μην αφήσει τελείως ανοχύρωτα τα φαρμακεία και συγκρουστεί έτσι απευθείας με τους εκπροσώπους του κλάδου και ο δεύτερος είναι να αποτρέψει βλαπτικές συνέπειες για τους ασθενείς.
Είναι γνωστό στον ΕΟΦ πρόσφατο περιστατικό το οποίο συνέβη στην Σουηδία, όπου σημειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό τροφικές δηλητηριάσεις από κατανάλωση ΜΗΣΥΦΑ που είχαν αγοραστεί από σούπερ μάρκετ.

Μικρότερα

Στο πλαίσιο αυτό, πηγές αναφέρουν ότι τα ΜΗΣΥΦΑ που θα διακινούνται από τα σούπερ μάρκετ, θα είναι λιγότερα σε μιλιγκραμ (όχι για παράδειγμα των 500 ml αλλά των 150 ml).
Επίσης, πιθανολογείται ότι τα σκευάσματα που θα διακινούνται από τις οργανωμένες αλυσίδες του λιανεμπορίου θα έχουν άλλη – διαφορετική επωνυμία από αυτή που θα έχουν εντός των φαρμακείων.
Στο ίδιο μήκος κύματος πιθανότατα να υπάρξουν και διαφορετικές συσκευασίες από τις αντίστοιχες που θα υπάρχουν στα φαρμακεία.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
www.iatronet.gr