Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στην ελληνική αγορά μετά την απελευθέρωση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ;

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που έχουν απελευθερωθεί, πωλούνται σε αγορές του εξωτερικού έως και πέντε φορές ακριβότερα, συγκριτικά με ότι ισχύει στην Ελλάδα.

Έως και πέντε φορές ακριβότερα, συγκριτικά με ότι ισχύει στην Ελλάδα, πωλούνται σε αγορές του εξωτερικού τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που έχουν απελευθερωθεί, δηλαδή διανέμονται -εκτός του φαρμακείου- σε αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.

Χαρακτηριστικά, σε μία μικρή έρευνα που πραγματοποίησε το iatronet σε φάρμακα καθημερινής χρήσης, διαπίστωσε ότι:
 

 

  • το Depon πωλείται στην Ελλάδα 0,75 ευρώ, ενώ στην Αγγλία 2,34 ευρώ.
  • η Aσπιρίνη πωλείται στην Ελλάδα 1,81 ευρώ (στα φαρμακεία), ενώ το εύρος τιμών στην Ευρώπη (λιανεμπορικές αλυσίδες) είναι από 2,45 ευρώ μέχρι και 6 ευρώ.
  • Έλληνας κλινικάρχης επιβεβαίωσε τα παραπάνω και πρόσθεσε και το σκεύασμα voltaren (μυοχαλαρωτικό), που στην Ελλάδα κοστίζει 4,16 ευρώ, ενώ στην Ευρώπη το κοστολόγιό του κυμαίνεται από 9,30 ευρώ έως και 11 ευρώ.
Άρα το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στην ελληνική αγορά μετά την απελευθέρωση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, η οποία ουσιαστικά ξεκινά τέλος της χρονιάς και θα πρέπει να έχει αφομοιωθεί από όλους έως τα τέλη του 2016.
 
Ένα δεύτερο εξίσου εύλογο ερώτημα είναι εάν τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ στην Ελλάδα θα καταφέρουν να πετύχουν το ποσοστό διείσδυσης που ελέγχουν στο εξωτερικό. Πράγμα δύσκολο, λέει η αγορά, καθώς η σχέση του Έλληνα με τον φαρμακοποιό του είναι μακρόχρονη και θεμελιώνεται από αμφότερα εμπιστοσύνη. Αυτό μάλλον φάνηκε, όπως λέγεται με τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής στα σούπερ μάρκετ, τα οποία δεν έκαναν ούτε κατά διάνοια τις αναμενόμενες πωλήσεις
 
Φαρμακοποιός που λειτουργεί φαρμακείο στην Αθήνα, μας ανέφερε ότι η απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στην Ευρώπη ξεκίνησε τη δεκαετία του 2000 και αυτήν τη στιγμή έχουν πετύχει ένα ποσοστό διείσδυσης από 11% μέχρι και 16% (Αγγλία). Το κράτος όπου μακράν τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ συγκαταλέγονται στους πρωταγωνιστές είναι η Αμερική όπου το ποσοστό διείσδυσής τους έχει φτάσει το 21%.
 
Η γενικότερη εκτίμηση, πάντως, είναι ότι η επιλογή της ‘’αυτοθεραπείας’’ αφήνει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξής τους στο μέλλον. Σήμερα, για παράδειγμα, ο τζίρος των ΜΗΣΥΦΑ στην Ελλάδα εκτιμάται από 250-300 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψη είναι ότι θα φθάσουν τα 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020.


Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

πηγή: ιατρονετ