Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Δε μένουν με σταυρωμένα χέρια οι φαρμακοποιοί, σε πολλά μέτωπα εστιάζονται οι πρωτοβουλίες ΠΦΣ-ΦΣΑ

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση μπορεί να βγήκε και να αποτελεί πλέον τετελεσμένο γεγονός, αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι φαρμακοποιοί έχουν αφήσει στην τύχη τους τα γεγονότα.

Έτσι λοιπόν, όπως σας ενημερώσαμε, προσβλήθηκε άμεσα η ΚΥΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, με τις ελπίδες να καταπέσει να είναι πολύ ισχυρές. Μάλιστα για αυτό το λόγο, τη νομική υπόθεση ανέλαβε το πεπειραμένο σε τέτοιες υποθέσεις δικηγορικό γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι διδάκτωρ Συνταγματικού και Ευρωπαϊκού Δικαίου με πολλές παρόμοιες κερδισμένες υποθέσεις.

Εκτός από την συλλογική προσφυγή, ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ Γιάννης Δαγρές προτείνει...



... για να ενισχυθεί ο δικαστικός αγώνας να προσφύγουμε και ατομικά οι φαρμακοποιοί. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη αναφέρει την απαιτούμενη διαδικασία (διαβάστε εδώ).

Ταυτόχρονα αντιπροσωπεία του ΠΦΣ ενημέρωσε τον ευρωβουλευτή της ΛΑΕ κ. Νίκο Χουντή για την απαίτηση των δανειστών τα φαρμακεία να λειτουργούν και από μη φαρμακοποιούς, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα και μάλιστα το χαρακτήρισε «εκβιαστική απόφαση». Ήδη στο Ευρωκοινοβούλιο θα τεθεί το θέμα επί τάπητος.

Την ίδια στιγμή ζητήθηκε και παρελήφθη ο ψηφισθέντας νόμος από το Ουγγρικό κοινοβούλιο που αφορά το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων και σύμφωνα με τον οποίο από 1/1/2016 το 51% της ιδιοκτησίας επανέρχεται στον φαρμακοποιό. Θυμίζουμε ότι πριν ελάχιστα χρόνια είχε απελευθερωθεί το ιδιοκτησιακό, αλλά σύντομα αντιλήφθηκαν στην Ουγγαρία ότι αυτό ήταν λάθος επιλογή, με αποτέλεσμα από 1/1/2016 να επανέρχονται στο παλαιό καθεστώς όπου το φαρμακείο πρέπει να ανήκει πλειοψηφικά σε φαρμακοποιό με τουλάχιστον 51%.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κώστας Λουράντος θα παραβρεθεί σε λίγες μέρες στις Βρυξέλλες όπου θα μιλήσει στη γενική συνέλευση της Ένωσης Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU) προβάλοντας την κρίση των φαρμακείων στην Ελλάδα και ό,τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα από τους Ευρωπαίους συναδέλφους υπάρχει έντονη ανησυχία για τα τεκτενόμενα στη χώρα μας αφού πολύ πιθανό να τα βρουν και οι ίδιοι μπροστά τους τα επόμενα χρόνια, γι'αυτό και αναμένουν με ενδιαφέρον την ομιλία του κ. Λουράντου.

Farmakopoioi