Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Tablets αντί για... πιπίλα!


Mία ανησυχητική πραγματικότητα βλέπει τα φώτα της δημοσιότητας από έρευνα που εκπονήθηκε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Οπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, 75% των παιδιών παίζουν με τις ταμπλέτες ή τα έξυπνα κινητά των γονέων τους χωρίς αυτοί να εποπτεύουν τη δραστηριότητα. Η μελέτη ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν είναι αντιπροσωπευτική και στηρίζεται αποκλειστικά στις δηλώσεις που έκαναν οι ίδιοι οι γονείς, υποδεικνύει δε ότι σήμερα οι ηλεκτρονικές συσκευές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής ηλικίας.






Ο δρ Μάικλ Ριτς, επικεφαλής του Κέντρου για τα ΜΜΕ και την Παιδική Υγεία του παιδιατρικού νοσοκομείου της Βοστώνης, πιθανολογεί ότι γενικότερα η έκθεση των μικρών παιδιών στις ηλεκτρονικές συσκευές είναι περίπου ίδια σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια. «Με βάση τις παρατηρήσεις μου από οικογένειες με τις οποίες συνεργάζομαι, αναφέρει ο δρ Ριτς, πιστεύω ότι στις ΗΠΑ τα επίπεδα έκθεσης των παιδιών σε αυτές τις συσκευές είναι περίπου ίδια». Σύμφωνα, άλλωστε, με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια, το 72% των παιδιών ηλικίας μικρότερης των οκτώ ετών χρησιμοποίησε κάποια φορητή συσκευή το 2013. Το αντίστοιχο ποσοστό για το 2011 δεν ξεπερνούσε το 38%. «Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική διαπίστωση», παρατηρεί η Κάθι Χιρς-Πάζεκ, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Τεμπλ της Φιλαδέλφειας, η οποία δεν είχε συμμετάσχει στην έρευνα. «Αν τα παιδιά κάθονται μόνα τους προσηλωμένα σε αυτό το ψηφιακό “γλύκισμα”, τότε απλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι συνέπειες για την κοινωνική τους ανάπτυξη», εξηγεί η δρ Χιρς-Πάζεκ.

Στη μελέτη συμμετείχαν 350 γονείς που απάντησαν σε ερωτηματολόγια στο Ιατρικό Κέντρο Αϊνστάιν της Φιλαδέλφειας. Το ένα τρίτο των γονιών, παιδιών ηλικίας τριών και τεσσάρων ετών, απάντησε ότι τα παιδιά τους αρέσκονταν να χρησιμοποιούν περισσότερες από μία συσκευές ταυτόχρονα, υπογραμμίζει η βασική συντάκτης της μελέτης, παιδίατρος δρ Χίλντα Καμπάλι. Σε ποσοστό 70% οι γονείς, επίσης, ανέφεραν ότι επιτρέπουν στα παιδιά τους, ηλικίας από 6 μηνών μέχρι 4 ετών, να παίζουν με τις φορητές συσκευές την ώρα που οι ίδιοι έκαναν τις δουλειές του σπιτιού, ενώ σε ποσοστό 65% οι γονείς που ρωτήθηκαν, ομολόγησαν ότι παρέδωσαν στα παιδιά τους την ηλεκτρονική συσκευή για να τα απασχολήσουν, ενώ βρίσκονταν σε κάποιο δημόσιο χώρο. Το ένα τέταρτο των γονέων, εξάλλου, δήλωσε ότι αφήνει στα παιδιά τις ηλεκτρονικές συσκευές ακόμα και την ώρα του ύπνου, παρότι η ακτινοβολία της οθόνης μπορεί να τα κρατήσει ξύπνια. Επίσης, σύμφωνα με τους γονείς, περίπου το 50% των παιδιών που είναι μικρότερα του ενός έτους χρησιμοποιούν καθημερινά κάποια ηλεκτρονική συσκευή για να παίξουν παιχνίδια, να παρακολουθήσουν βίντεο ή να χρησιμοποιήσουν κάποια εφαρμογή. Τα περισσότερα παιδιά που έχουν κλείσει τα δύο χρόνια χρησιμοποιούν καθημερινά ταμπλέτα.

Η Αμερικανική Εταιρεία Παιδιατρικής έχει συστήσει ολοκληρωτική αποχή από τις ηλεκτρονικές συσκευές για παιδιά που δεν έχουν κλείσει τα δύο χρόνια. Τελευταία, όμως, εμφανίζεται πιο διαλλακτική και συμβουλεύει να οριοθετηθεί χρονικά η χρήση αυτών των συσκευών, να δοθεί προτεραιότητα στα παραδοσιακά παιχνίδια και να μη χρησιμοποιούν οι γονείς τις ψηφιακές συσκευές σαν σύγχρονη «πιπίλα» για να ηρεμήσουν τα μωρά τους.

Επίσης, εξαιρετικά ανησυχητικό είναι ότι η χρήση των συσκευών γίνεται από τα νήπια χωρίς γονεϊκή εποπτεία.

Κάποιες διαδραστικές εφαρμογές, παραδέχονται οι ειδικοί, μπορούν να διδάξουν τα παιδιά. Τον περασμένο μήνα, μάλιστα, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science μελέτη η οποία δείχνει ότι τα «πρωτάκια» που χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή Bed Time Maths (Mαθηματικά στο κρεβάτι) μαζί με έναν από τους γονείς τους, βελτίωσαν μέσα σε λίγους μήνες τις μαθηματικές τους δεξιότητες.



CATHERINE SAINT LOUIS / THE NEW YORK TIMES

www.kathimerini.gr