Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

11o Πανελλήνιο Συνέδριο Υγείας 2015-Γενοσημα: Αληθειες, ψευδη και τεκμηριωμενες πολιτικες

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των συνέδρων στο workshop «ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ: ΑΛΗΘΕΙΕΣ, ΨΕΥΔΗ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα ΕΡΑΤΩ στις 12.30-14.00.

Σκοπός της συνεδρίας ήταν να διευρευνήσει τις αιτίες της φτωχής διείσδυσης των γενοσήμων στην ελληνική αγορά φαρμάκου και να συζητηθούν πολιτικές για να διευρυνθεί η χρήση τους. Στην κεντρική εισήγηση της συνεδρίας, ο Νίκος Μανίας (Minte Ltd.) επιχείρησε μιαν αποτύπωση της εικόνας για τα γενόσημα φάρμακα στη χώρα μας σήμερα. Συντόνισαν ο Καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας και ο δημοσιογράφος Περικλής Βασιλόπουλος, ενώ ως rapporteurs συμμετείχαν η Επιστημονική Σύμβουλος της Διοίκησης ΕΟΠΥΥ, Κατερίνα Μυλωνά και ο Επιστημονικός Διευθυντής της ΠΕΦ, Μάρκος Ολλανδέζος. Συμμετείχαν εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων και της φαρμακοβιομηχανίας, σύλλογοι ασθενών, γιατροί και φαρμακοποιοί.
 

 

Όπως επεσήμανε στην παρουσίασή του ο κύριος Μανίας, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη εξακολουθεί να είναι συγκριτικά υψηλή, και οι τρεις κατηγορίες φαρμάκων (on patent, off patent και γενόσημα) αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία.

Ο συχετισμός των ειδών δείχνει ότι το μερίδιο των γενοσήμων – παραγομένων είναι ακόμα χαμηλό. Τα γενόσημα φάρμακα κατέχουν μερίδιο 21-22% επί του όγκου και 22-24% επί της αποζημιούμενης δαπάνης. Μόνο σε θεραπευτικές κατηγορίες όπως στατίνες, πραζόλες, σαρτάνες, προσεγγίζουν το 50-60% του όγκου.

Τα νέα φάρμακα καταλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς επί των πωλήσεων. Εξάλλου, όλο και μεγαλύτερο μερίδιο επί της δαπάνης καλύπτεται από τις θεραπευτικές κατηγορίες με νέα φάρμακα. Τα νέα φάρμακα εφόσον κατατάσσονται σε cluster χωρίς γενόσημα μειώνουν το ποσό συμμετοχής του ασθενούς στις κατηγορίες που επιλέγονται αντί παλαιοτέρων.

Τελικά, για κάθε δύο παλιά φάρμακα, μόνο το ένα υποκαθίσταται από γενόσημο, το άλλο υποκαθίσταται από νεότερο και δαπανηρότερο.

Ο κύριος Μανίας παρατήρησε επίσης ότι οι μέχρι τώρα πολιτικές ενίσχυσης γενοσήμων δεν έχουν αποδώσει και ότι μέτρα, όπως η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, έχουν επιφέρει πενιχρά οφέλη. Αλλά και ο τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής των ασθενών δεν ευνοεί την υποκατάσταση προς γενόσημα. Προκαλούνται συνεπώς προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών αλλά και ώθηση των ιατρών – φαρμακοποιών να επιλέγουν πρωτότυπα – πιο δαπανηρά. Κλείνοντας, ο κύριος Μανίας τόνισε ότι η εθνική πολιτική για την αύξηση των ελληνικών γενοσήμων είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη, αλλά και για την αποδέσμευση πόρων για την καινοτομία.
 
Στη στρογγυλή τράπεζα που ακολούθησε, οι συμμετέχοντες έκαναν σύντομες τοποθετήσεις, οι οποίες αν και εκκινούσαν από διαφορετικές θέσεις και εμπειρίες κατέληγαν στην κοινή παραδοχή ότι πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια για να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά.

Ότι λείπει το κίνητρο τόσο από τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς όσο και από τους ίδιους τους ασθενείς επεσήμανε η Γενική Ιατρός, Ρένα Οικονομίδου, Διευθύντρια Κ.Υ. Ν. Καλλικράτειας, Ειδική Γραμματέας Δ.Σ. ΕΛΕΓΕΙΑ.

Η κύρια ευθύνη βαρύνει τους γιατρούς, αλλά και οι ασθενείς αντιδρούν με επιφύλαξη στα άγνωστα γι’ αυτούς γενόσημα, είπε ο Πρόεδρος Δ.Σ. Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος. Ο κύριος Λουράντος παραδέχτηκε ότι είναι απαραίτητο να δοθούν κίνητρα τόσο στους γιατρούς όσο και στους φαρμακοποιούς για να αναστραφεί η σημερινή εικόνα.

Ο Γενικός Ιατρός, WHO NCD/PHC Consultant, Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Λευτέρης Θηραίος, παρατήρησε ότι μέχρι τώρα διαπιστώνει μόνο μια αγχωτική πολιτική μέτρησης της φαρμακευτικής δαπάνης που δεν επιτρέπει τον απαραίτητο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Ότι ο ασθενής έχει σήμερα μια δυνατότητα επιλογής την οποία δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί, επεσήμανε η Ζωή Δέδε, ενώ η Μαρία Τριανταφύλλου, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και μέλος Δ.Σ. της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, διαπίστωσε ότι πολλές φορές πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα έχουν την ίδια αξία.

Ζήτημα υποκατάστασης και εγχώριας προστιθέμενης αξίας έθεσε ο Πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων. Η Αθηνά Τριανταφυλλίδη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Λειτουργίας και Υποστήριξης Εφαρμογών Η.ΔΙ.ΚΑ. Α.Ε., δήλωσε ότι χρειαζόμαστε εθνικές βάσεις δεδομένων για τα γενόσημα οι οποίες θα πρέπει και να αξιοποιούνται.

Ο ΕΟΦ κάνει συστηματικά εργαστηριακούς ελέγχους αλλά υστερεί στην επικοινωνία υποστήριξε η πρώην Αντιπρόεδρος Α΄του Οργανισμού, Κατερίνα Φαμέλη. Η σημερινή Αντιπρόεδρος Α΄, Δέσποινα Μακριδάκη, επεσήμανε ότι το κράτος δυσκολεύεται να συμμορφωθεί με διαδικασίες και να τις τηρήσει. Χρειάζονται μεγάλες παρεμβάσεις, θεραπευτικά πρωτόκολλα, ποιοτικά γενόσημα και ελληνικό φάρμακο, καθώς και επένδυση στην επικοινωνία παρατήρησε ο σημερινός Αντιπρόεδρος Β΄, Ηλίας Γιαννόγλου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν ως προς τα γενόσημα και τις σχετικές πολιτικές μέσω ερωτηματολογίου που συμπλήρωναν και υπέβαλλαν αξιοποιώντας την εφαρμογή Panelsensor. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας θα ανακοινωθούν σύντομα.

πηγή: healthpolicycongress